Netanyahu pledează pentru o „nouă viziune” în Gaza: de ce se opune planului postbelic american

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pledat pentru o „nouă viziune” asupra viitorului post-belic al Fâșiei Gaza, teritoriu controlat din 2007 de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă
Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă

Netanyahu a reiterat că nu va permite Autorității Naţionale Palestiniene (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania, să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, o idee în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, transmite agenția de presă EFE, preluată Agerpres.

„Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel” ca Hamas, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o „nouă viziune, o schimbare” care să implice „securitatea şi controlul israelian”.

„Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit”, a insistat premierul israelian.

Netanyahu a acuzat din nou Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat înființarea sa drept o „greşeală teribilă”.

Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas „până la capăt” şi până la „victoria finală” asupra Hamas.

Statele Unite, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului. Netanyahu respinge această posibilitate, argumentând că ANP şi Hamas au în comun „ideologia care neagă existenţa Israelului”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite