Cea mai aprigă zi de lupte din Fâșia Gaza. Forțele israeliene atacă la sol, zeci de palestinieni morți și răniți

0
Publicat:

Forțele de infanterie ale Israelului, sprijinite de avioane de vânătoare, au lansat astăzi o operațiune majoră în Khan Younis, cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza.

O zi fierbinte de război în Fâșia Gaza
O zi fierbinte de război în Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Armata israeliană a declarat că luptele la sol sunt intense, marcând cea mai aprigă zi de confruntări din cele cinci săptămâni de operațiuni terestre împotriva luptătorilor Hamas.

În același timp, spitalele se străduiesc să răspundă nevoilor zecilor de palestinieni morți și răniți, conform relatărilor Reuters și AFP, citate de Agerpres.

"Ne aflăm în cea mai intensă zi de la începutul operaţiunii terestre", a declarat comandantul Comandamentului Sud al armatei israeliene, generalul Yaron Finkelman, adăugând că forţele israeliene duc lupte de asemenea în Jabalia, o mare tabără urbană de refugiaţi şi bastion al Hamas în nordul enclavei, lângă oraşul Gaza, şi la Shuja'iyya, la est de oraş.

"Suntem în centrul Jabalia, în centrul Shuja'iyya, iar acum şi în centrul Khan Younis", a spus el. Acesta pare să fie cel mai mare asalt terestru în Gaza de la încheierea acordului temporar de încetare a focului cu Hamas săptămâna trecută. Locuitori din Khan Younis au declarat că trupe şi tancuri israeliene au trecut prin gardul de frontieră care împrejmuieşte Fâşia Gaza şi s-au apropiat de oraş dinspre est.

După mai multe zile în care au ordonat locuitorilor să fugă din zonă, forţele israeliene au lansat marţi noi fluturaşi cu instrucţiuni de a rămâne în adăposturi în timpul asaltului. "Pentru siguranţa voastră, rămâneţi în adăposturile şi spitalele în care vă aflaţi. Nu ieşiţi. Să ieşiţi este periculos. Aţi fost avertizaţi", se spune în fluturaşii adresaţi locuitorilor din şase districte care însumează aproximativ un sfert din Khan Younis.

Peste 15. 900 de palestinieni au fost ucişi în urma atacurilor aeriene israeliene

Israelienii, care luna trecută au ocupat în mare parte jumătatea nordică a Fâşiei Gaza înainte de a face o pauză pentru armistiţiul de o săptămână, spun că acum îşi extind ofensiva terestră spre sud. Ei consideră că comandanţii Hamas pe care vor să îi elimine se ascund în reţelele de tuneluri din zonă.

"Mergem mai departe cu a doua etapă. Această a doua etapă va fi mai dificilă din punct de vedere militar", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.

Oficiali din domeniul sănătăţii din Gaza au declarat că un număr mare de persoane au fost ucise într-un atac asupra unor case din Deir al-Balah, la nord de Khan Younis. Dr. Eyad Al-Jabri, şeful spitalului Shuhada Al-Aqsa din această localitate, a declarat pentru Reuters că cel puţin 45 de persoane au fost ucise.

Reuters nu a reuşit să ajungă în zonă şi nici să confirme numărul victimelor. Israelul a declanşat ofensiva în Gaza ca represalii după atacul din 7 octombrie al comandourilor Hamas care au pătruns în comunităţile din sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane şi luând alte 240 ostatice, potrivit autorităţilor israeliene.

Conform responsabililor Ministerului Sănătăţii al Hamas, peste 15. 900 de palestinieni au fost ucişi în urma atacurilor aeriene israeliene şi a altor operaţiun, iar mii de palestinieni sunt daţi dispăruţi şi ar putea să fie îngropaţi sub dărâmături.

În urma bombardamentelor israeliene, 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au trebuit să-şi părăsească locuinţele, majoritatea fugind spre sud. Zonele aglomerate din sud adăpostesc acum o populaţie triplă faţă de cea obişnuită. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite