Alertă umanitară în Fâșia Gaza: UNHCR avertizează asupra unui potențial exod catastrofal

0
Publicat:

Într-un interviu acordat miercuri AFP, directorul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, a declarat că un exod regional al palestinienilor din Fâșia Gaza ar avea consecințe „catastrofale”. El a subliniat importanța prioritizării revenirii la armistițiu în regiune.

Filippo Grandi FOTO onuitalia.com
Filippo Grandi FOTO onuitalia.com

„Sper că nu va exista un exod regional al palestinienilor”, a afirmat Grandi la sediul organizației din Geneva. El subliniat faptul că două treimi din populația Gazei sunt deja refugiați din primul război arabo-israelian din 1948-1949, numit „Nakba”, referindu-se la cei aproximativ 760.000 de palestinieni care au fost nevoiți să fugă sau au fost expulzați din casele lor.

În contextul atacurilor sângeroase ale organizației Hamas asupra teritoriului israelian, care au determinat o puternică reacție militară din partea Israelului, Grandi a atras atenția asupra nevoii de a evita un nou exod, care ar putea să devină o „povară suplimentară pentru populația refugiată, pentru populația palestiniană și pentru regiune”.

Punctul de trecere Rafah, situat la granița cu Egiptul, reprezintă singurul punct de ieșire de pe teritoriul palestinian care nu este controlat integral de Israel. Cu toate acestea, accesul este limitat în prezent doar pentru cetățenii străini și câțiva răniți, iar Rafah rămâne singurul punct de intrare pentru ajutorul umanitar.

Grandi a subliniat că prioritatea imediată este „revenirea la armistițiu, urmată de o încetare umanitară a focului și de o încetare mai stabilă a ostilităților”. El a evidențiat, de asemenea, insuficiența asistenței umanitare furnizate în prezent către Gaza și a subliniat importanța abordării acestei probleme pentru a preveni un exod catastrofal.

O sesiune dedicată Orientului Mijlociu este programată să aibă loc în cadrul Forumului Global pentru Refugiați, desfășurat în perioada 13-15 decembrie la Geneva, conform declarațiilor lui Grandi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite