Alegerile legislative din Iran, un test de popularitate, în umbra protestelor și presiunii economice

0
Publicat:

Iranul se pregătește să-și exercite dreptul democratic prin alegerile legislative ce au loc vineri, un scrutin considerat a fi un test important al popularității liderilor republicii islamice. Potrivit agențiilor de presă Reuters și AFP, aceste alegeri survin într-un context marcat de nemulțumirea crescândă față de dificultățile economice și de diminuarea libertăților politice și sociale.

În Iran au loc alegeri legislative FOTO Pixabay
În Iran au loc alegeri legislative FOTO Pixabay

Cu peste 61 de milioane de alegători convocați, birourile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 și se vor închide peste zece ore, cu posibilitatea de prelungire.

În plus față de alegerea unui nou parlament, cetățenii iranieni sunt chemați să-și actualizeze și Adunarea Experților, responsabilă cu desemnarea ghidului suprem, cea mai înaltă autoritate a țării.

Tradițional, ziua electorală a fost inaugurată de ayatollahul Ali Khamenei, care și-a exprimat votul puțin după ora 08:00, îndemnând alegătorii să-și exprime votul „cât mai curând posibil” pentru a-i „face fericiți pe prietenii (Iranului) și a-i dezamăgi pe dușmani”.

Alegerile din această vineri sunt primul test oficial al opiniei publice după protestele antiguvernamentale din 2022-2023, evenimente considerate cele mai grave tulburări politice din Iran, de la revoluția islamică din 1979.

Aceste proteste, care s-au soldat cu sute de morți și mii de arestări, au fost declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini în septembrie 2022, după ce aceasta fusese arestată de poliție pentru nerespectarea codului vestimentar.

Un element crucial al acestui scrutin este nivelul participării, necesar pentru restaurarea legitimității liderilor țării, zdruncinată de protestele la nivel național.

Cu toate acestea, absența moderaților din cursă și denunțul reformiștilor privind caracterul „neliber și incorect” al alegerilor duc competiția într-un con de umbră, transformând-o de fapt într-o luptă între conservatori și ultraconservatori.

Rezultatele sunt așteptate cu interes duminică sau luni, iar formațiunile centriste și reformatoare se confruntă cu o situație dificilă după descalificarea unui număr semnificativ de candidați de către Consiliul Gardienilor Constituției.

În aceste circumstanțe, pentru mulți iranieni, principalul punct de interes este economia, cu inflația apropiindu-se de 50%, afectând grav nivelul de trai.

„Prețurile sunt extrem de ridicate și tot cresc. Nu cred că deputații aleși vor putea îmbunătăți această situație”, a declarat o gospodină intervievată de AFP în bazarul din Teheran.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite