Cum arată calculele politice înainte de alegerile pentru Parlamentul European SURSE

0
Publicat:

Estimările privind mandatele pe care le vor lua familiile politice în urma scrutinului din 9 iunie arată că pe primul loc vor rămâne cei din PPE, urmați de socialiști, iar pe trei, tot Renew, dar în mare scădere de formă, susțin surse politice.

Familia politică a lui Iohannis, în continuare favorită să fie prima FOTO Radu Eremia
Familia politică a lui Iohannis, în continuare favorită să fie prima FOTO Radu Eremia

Partidul Popular European își va conserva cele 175 de mandate sau poate va lua chiar mai multe, potrivit informațiilor „Adevărul”. Iar motivele sunt date de modul în care principalele partide ale familiei politice se situează în sondaje în câteva țări cu un număr mare de eurodeputați. Surse politice din familia populară susțin că în Germania, cele două formațiuni din PPE, CDU și CSU, au împreună în sondaje cât socialiștii, partidul care face parte din familia Renew și Verzii. În Spania, popularii spaniolni stau mult mai bine față de 2019, având chiar un mic avans. De asemenea, situația este mult mai bună în Polonia, unde Donald Tusk, recent înscăunat premier, e destul de popular, iar partidul său stă foarte bine în sondaje.

Estimările arată că de la aproximativ 140 de mandate, socialiștii europeni ar ajunge la circa 130 de mandate. O pierdere mai mare va fi pentru Renew, partid unde omul care are principalul cuvânt de spus la nivel european este Emmanuel Macron, președintele Franței. Conform estimărilor, de la 105 mandat, în noua configurație Renew ar urma să ajungă la circa 80 de eurodeputați, dat fiind că Spania reprezentanții sunt cvasiinexistenți, iar în Franța estimările nu sunt prea fericite în ceea ce privește alianța electorală din jurul partidului controlat de Macron.

Și Verzii ar urma să ajungă la în jur de 40 de mandate, de la 55 în prezent. Este așteptat ca euroscepticii să ia în jur de 25% (cel puțin) din mandate, însă e neclar cum se vor împărți în funcție de două grupuri în care regăsim aceste partide. Însă oricât ar lua, euroscepticii nu intră în nicio negociere pentru funcțiile importante.

Funcțiile importante

Toate discuțiile despre funcțiile importante vor fi purtate după 9 iunie, cu rezultatele pe masă. Potrivit informațiilor „Adevărul” se va ține cont și de criteriul geografic, adică să fie echilibru între vest și est, dar și între nord și sud. Șefia Comisiei este clar vizată de PPE, iar pentru Consiliul European funcția va fi negociată mai ales între PPE și PES.  Familia Renew e văzută ca maxim obținând funcția de Înalt Reprezentant pentur Politică Externă sau un vicepreședinte cu portofoliu important.

PPE va propune încă de la Congresul de la București crearea unei funcții de comisar pentru apărare. Încă nu e clară forma noului portofoliu, dar această persoană se va ocupa de coordonarea achizițiilor pe zona militară și de o strategie coerentă la nivel de state pe această temă.

În funcție de negocieri, poate fi comisar nou sau poate unul dintre vicepreședinții Comisiei va avea responsabilitate pe zona de apărare, dar depinde de discuțiile ulterioare scrutinului din 9 iunie, când fiecare partid și fiecare familie politică stă atent la rezultatele pe care le obține, pentru că în urma ponderii sale va putea avea și pretenții.

De altfel, pentru o funcția de responsabil pe apărare a fost vehiculat și președintele Klaus Iohannis, dat fiind că Ursula von der Leyen a afirmat că ar vrea ca portofoliul să fie al unui lider din zona de est a Europei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite