Iran, Hamas şi Hezbollah vor profita de Ramadan pentru a provoca violenţe, spune ministrul israelian al apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a apreciat marţi că Iranul, cel mai mare inamic al Israelului, alături de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi miliţia şiită libaneză Hezbollah vor profita de Ramadan, luna sfântă a musulmanilor din întreaga lume, pentru a provoca violenţă în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Yoav Gallant FOTO Profimedia
Yoav Gallant FOTO Profimedia

Obiectivul principal al „Hamas este să ia Ramadanul şi să-l transforme în a doua fază a planului care a început pe 7 octombrie (2023, atacul sângeros comis de Hamas în sudul Israelului - n.r.), cu accent pe Muntele Templului şi Ierusalim", a declarat Gallant la Comandamentul Central al armatei israeliene, citat de presa locală.

EFE notează că israelienii numesc Muntele Templului ceea ce palestinienii desemnează drept Esplanada Moscheilor, unde se află Moscheea Al Aqsa, în Oraşul Vechi al Ierusalimului de Est ocupat. Este cel mai sfânt loc pentru iudaism şi al treilea cel mai sfânt pentru musulmani şi totodată cel mai emblematic punct al conflictului israeliano-palestinian.

La rândul său, ministrul Securităţii Naţionale, extremistul Itamar Ben Gvir, a cerut ca palestinienii musulmani să fie împiedicaţi să pătrundă pe Esplanada Moscheilor în timpul lunii sfinte a Ramadanului, care începe pe 10 martie.

Săptămâna trecută, Hamas a cerut palestinienilor din Ierusalimul de Est şi Cisiordania să se revolte împotriva oricărei „măsuri criminale" care interzice intrarea în Moscheea Al Aqsa.

Obiectivul principal al „Hamas este amplificat de Iran şi Hezbollah", a afirmat Gallant. „Nu trebuie să dăm Hamas ceea ce nu a reuşit să realizeze de la începutul războiului", a adăugat Gallant, avertizând împotriva "declaraţiilor iresponsabile" care ar putea duce la escaladare.

Amenințarea din partea Iranului

Expertul israelian pe teme de securitate în Orientul Mijlociu, Uzi Rabi, a apreciat la rândul său marţi că, în prezent, „nu se poartă un război între Israel şi Hamas", ci este vorba despre un nou capitol din strategia iraniană de „a exporta revoluţia islamică" şi a-şi consolida poziţia geostrategică în faţa ţărilor arabe aliate ale Occidentului.

Aflat în vizită în Spania, unde a participat la o întâlnire cu jurnaliştii la Centrul Sefardic Israel din Madrid, Rabi a descris Iranul drept „o caracatiţă, ale cărui tentacule se întind către Siria, Irak, Liban şi Yemen".

„Hamas are legături cu Iranul, face parte dintr-un mecanism regional gestionat din Republica Islamică Iran", a declarat el.

În opinia sa, Iranul „instrumentalizează conflictul palestiniano-israelian", iar războiul actual este „răspunsul său la apropierea dintre Israel, Arabia Saudită şi alte ţări arabe aliate Occidentului".

"În Orientul Mijlociu sunt multe conflicte: kurzi şi turci, kurzi şi iranieni, baluci..., dar cel mai notoriu conflict este cel dintre arabi şi iranieni", a spus el.

Schimbarea strategiei Statelor Unite, care, potrivit lui Rabi, - de la mandatul de preşedinte al democratului Barack Obama - sunt mai ezitante în apărarea intereselor aliaţilor săi arabi, este motivul pentru care, înainte de izbucnirea conflictului în Gaza, a existat o apropiere între Israel şi unele ţări arabe, care „sunt preocupate de hegemonia în creştere a Iranului şi caută să creeze o axă regională prin care să-şi asigure supravieţuirea".

Potrivit lui Rabi, Europa nu este suficient de conştientă de pericolul reprezentat de Iran, „o ţară cu o puternică industrie a armamentului, cu care alimentează grupuri armate precum Hamas, Hezbollah, Houthi sau miliţiile din Irak şi Siria".

În ceea ce priveşte războiul din Gaza, Rabi este convins că, pentru a merge spre stabilitate, este necesară eliminarea Hamas. „Dacă nu oprim Hamas în Orientul Mijlociu, următorul atac masiv va fi în Occident", a prezis el.

Analistul israelian a recunoscut că, în această încercare de a elimina Hamas, mor oameni nevinovaţi, „dar trebuie să ţinem cont de faptul că Gaza este un stat terorist, care foloseşte instituţiile pentru scopurile sale şi civilii ca scuturi umane".

„Acest război este preţul de plătit pentru a avea o Fâşie Gaza fără Hamas şi pentru a putea construi o alianţă care să pregătească regiunea pentru noile provocări ale unei planete care se deşertifică şi unde petrolul se epuizează, două probleme care afectează la modul cel mai direct Orientul Mijlociu", a conchis el.

Liderul Hamas spune că mişcarea islamistă arată flexibilitate în negocieri, dar este pregătită să continue lupta

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat miercuri că mişcarea islamistă dă dovadă de flexibilitate în negocierile cu Israelul cu privire la Gaza, dar, în acelaşi timp, este pregătită să continue lupta, transmite Reuters.

Într-un discurs televizat, Haniyeh i-a îndemnat pe palestinienii din Ierusalim şi din Cisiordania să meargă la moscheea Al-Aqsa pentru a se ruga în prima zi de Ramadan, la 10 martie, ridicând astfel miza în negocierile indirecte pentru ca un acord de armistiţiu să intre în vigoare până atunci.

Haniyeh a făcut apel la auto-intitulata „axă a rezistenţei” (aliaţii Iranului - Hezbollah din Liban, houthi din Yemen şi Rezistenţa Islamică din Irak), precum şi statele arabe să îşi intensifice sprijinul pentru palestinienii din Fâşia Gaza.

„Este datoria naţiunilor arabe şi islamice să ia iniţiativa de a rupe conspiraţia înfometării în Gaza”, a spus Haniyeh, cu referire la ceea ce palestinienii spun că pare a fi o politică deliberată a Israelului de a le refuza accesul la hrană.

Israelul a afirmat luni că va permite rugăciunile în moscheea Al-Aqsa în timpul lunii sfinte a musulmanilor, dar va stabili limite în funcţie de nevoile de securitate, ceea ce ar putea duce la ciocniri dacă palestinienii vor veni în număr mare.

Preşedintele american Joe Biden a mai spus că speră că o încetare a focului în Gaza va fi convenită până luni, 4 martie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite