Iranienii au ieșit în stradă pentru a marca a 45-a aniversare a Revoluției Islamice. Au strigat „Moarte Israelului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni au scandat duminică "Moarte Israelului" la mitingurile organizate în Iran pentru a marca cea de-a 45-a aniversare a Revoluției Islamice, iar unii au ars steaguri americane și israeliene, în contextul războiului în curs de desfășurare între Israel și Hamas, sprijinit de Teheran.

Foto AFP
Foto AFP

Președintele Ebrahim Raisi, într-un discurs televizat, a acuzat Statele Unite și unele țări occidentale, inamicul de moarte al Teheranului, că susțin "crimele împotriva umanității comise de regimul sionist (Israel) în Gaza".

Televiziunea de stat a declarat că milioane de oameni au participat la mitinguri și a arătat mulțimi mari care scandau "Moarte Israelului, Moarte Americii!", o practică obișnuită în timpul mitingurilor organizate de stat la aniversarea revoluției din 1979 care a răsturnat monarhul susținut de SUA, scrie reuters.com.

Mass-media de stat a publicat o imagine în care unii dintre participanți la marș atârnau de un ștreang o efigie a premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Războiul de patru luni al Israelului împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas din Gaza s-a răspândit în tot Orientul Mijlociu, grupurile susținute de Iran organizând atacuri împotriva unor ținte israeliene și americane.

La începutul acestei luni, forțele americane au efectuat lovituri împotriva grupărilor aliniate Iranului în Irak, Siria și Yemen, ca răzbunare pentru un atac mortal asupra trupelor americane la un avanpost îndepărtat din Iordania.

Susținerea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice de la revoluția care a răsturnat șahul susținut de SUA și o modalitate prin care țara dominată de șiiți să se modeleze ca lider al lumii musulmane.

Hamas face parte din „Axa Rezistenței” a Iranului, o alianță regională care include Hezbollah-ul libanez, guvernul sirian al președintelui Bashar al-Assad, grupurile de miliție șiită din Irak și houthii care controlează o mare parte a Yemenului.

Iranul, care spune că toți membrii alianței iau propriile decizii în mod independent, a declarat în mod repetat că Teheranul nu va interveni direct în ostilitățile legate de Gaza decât dacă este atacat ea însăși de Israel sau Statele Unite.

Duminică, manifestanții pentru aniversarea revoluției au inclus soldați, studenți, clerici și înalți oficiali politici și militari. Femeile îmbrăcate în negru cu copii mici se numărau printre cei care se înghesuiau pe străzile din toată țara, multe purtând portrete ale liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite