Inițiativă pentru promovarea votului în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O inițiativă lansată anul acesta își propune să promoveze mersul la vot în rândul tinerilor. Aproape 4,6 milioane de tineri au drept de vot în 2024, fiind depășit numărul seniorilor. 

Peste 4 milioane de tineri au drept de vot anul acesta FOTO Inquam Photos
Peste 4 milioane de tineri au drept de vot anul acesta FOTO Inquam Photos

În contextul alegerilor de anul acesta, an cu patru tipuri de alegeri și în care numărul tinerilor cu drept de vot (4,6 milioane) îl depășește pe cel al seniorilor (3,9 miioane), a fost lansată o campanie pentru a promova mersul la vot în rândul tinerilor.  

„Prin votul nostru, ne asigurăm că nevoile tinerilor sunt ascultate. Prin implicarea noastră, asigurăm un viitor democratic și prosper pentru România! Tinerii Votează! Și împreună vom face diferența”, transmit inițiatorii de la Centrul Agora, care urmărește promovarea și consolidarea democrației și participării civice.

Potrivit inițiatorilor, „la alegerile parlamentare din decembrie 2020, doar 1 din 4 (25,46%) tineri români cu drept de vot s-au prezentat la urne. În anul 2024, împreună, vom schimba acest lucru”.

„Dacă nu decidem noi, o vor face alții”

„Stă în puterea noastră să apărăm România de extremiști și autocrați – de aceia care vor să arunce la coș peste 30 de ani de progres și dezvoltare. Stă în puterea noastră să continuăm drumul euro-atlantic al României. Stă în puterea noastră să ne construim viitorul”, a subliniat fondatorul Centrului Agora, Alexandru Manda.

Fondatorul centrului a mai subliniat importanța prezenței tinerilor la urnele de vot, în contextul celor patru runde de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Avem puterea să decidem cum vrem să arate viitorul României. Așa că, haideți să votăm în număr cât mai mare – pentru că dacă nu decidem noi, o vor face alții în locul nostru. Și s-ar putea să nu ne placă”, a explicat Alexandru Manda. 

Cum arată cifrele 

Cifrele prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă arată că segmentul tinerilor cu vârste între 18 și 34 de ani este de 4.227.008, în timp ce categoria vârstnicilor este de 3.940.795 de persoane cu drept de vot. 

Mai mult, din rândul celor tineri, aproximativ 1,1 milioane de persoane vor fi la primul vot în iunie. 

În 2019, a fost înregistrată o prezență istorică la vot în cadrul scrutinului pentru Parlamentul European. Consiliul Tineretului din România a transmis atunci că 43,20% din tinerii cu vârsta între 18 și 34 de ani cu domiciliul în România au votat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. 

La cele două tururi de scutin din 2019 pentru alegerea președintelui s-au prezentat la vot 3,566,549 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, în România și străinătate.

Ulterior însă, la alegerile legislative din 2020, doar 1,18 milioane au votat, astfel că 3.478.386 de tineri nu au venit la vot in Romania.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite