Ungaria acuză Ucraina de „atacuri concentrate împotriva maghiarilor” și amenință că-i va bloca sprijinul UE

0
0

„Atacurile concentrate care au loc împotriva maghiarilor şi măsurile anti-maghiare” vor face ca, în perioada următoare, pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii pentru sprijinirea Ucrainei, a declarat ministrul ungar de externe, potrivit hirado.hu.

Viktor Orban și Peter Szijjarto. FOTO EPA-EFE
Viktor Orban și Peter Szijjarto. FOTO EPA-EFE

La conferinţa de presă susţinută în pauza şedinţei consiliului UE pentru afaceri externe, de la Bruxelles, Péter Szijjártó, şeful diplomaţiei ungare a declarat că şi de data aceasta, subiectul principal a fost războiul din Ucraina. 

„Orice decizie care ar putea duce la prelungirea sau potenţiala escaladare a războiului este împotriva intereselor noastre, de aceea, nu credem că este o idee bună să creştem livrările de arme, dar în acelaşi timp, nu împiedicăm implementarea deciziilor Uniunii Europene în acest sens”, a afirmat oficialul ungar.

Péter Szijjártó, a vorbit însă și despre „deciziile care subminează drepturile comunităţii naţionale maghiare”.

„Aceste lucruri sunt inacceptabile”

Ministrul ungar de externe a spus că este inadmisibil ca directori de şcoli şi profesori de naţionalitate maghiară să fie concediaţi brusc (în Ucraina), în număr mare, fără nicio justificare, iar instituţiile să fie obligate la înlăturarea simbolurilor naţionale maghiare.

„Toate acestea sunt semne ale unui atac anti-maghiar grav, concentrat (...) Toate aceste lucruri sunt inacceptabile, iar în acest sens, măsuri ar trebui luate nu numai de către noi, maghiarii, ci şi de către Uniunea Europeană. Este inadmisibil să susţii că aceasta este o problemă bilaterală”, a avertizat Péter Szijjártó.

Oficialul ungar a subliniat că, în calitatea sa de ţară candidată la aderarea la UE, Ucraina trebuie să respecte regulile comunităţii, iar asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale este o valoare şi o obligaţie comună.

Ministrul a subliniat că s-a aşteptat ca în timpul negocierilor de aderare situaţia comunităţilor naţionale din Ucraina să se îmbunătăţească, ceea ce, spune acesta, nu s-a întâmplat. Potrivit politicianului maghiar, ar trebui să se revină la legile aflate în vigoare în 2015.

Atacurile concentrate care au loc împotriva maghiarilor şi măsurile anti-maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinul Ucrainei”, a avertizat Péter Szijjártó, potrivit hirado.hu.

Cum privește România noua lege a Ucrainei care prevede drepturile minorităților 

Amintim că, în contextul în care Rada Supremă a statului ucrainean a adoptat o nouă Lege care prevede drepturile minorităților naționale, Ministerul Afacerilor Externe român a transmis că solicită Ucrainei să consulte Comisia de la Veneția și să aplice pe deplin recomandările în cazul noului act normativ, menționând că modificarea actuală este regretabilă. Partea română a amintit de cererea statului vecin de aderare la UE și de condițiile puse de Comisia Europeană în acest sens, printre care legea minorităților. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri