Șeful diplomației de la Budapesta: Toți prietenii Ungariei au câştigat la alegerile din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prietenii Ungariei au câştigat toţi la alegerile intermediare din Statele Unite, a scris într-o postare de pe Facebook ministrul de Externe, Péter Szijjártó, potrivit Magyar Hirlap.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Şeful diplomaţiei ungare a amintit că Mike Crapo, Adrian Smith, Mike Kelly și Mike Waltz au susținut ferm Ungaria atunci când administrația Biden a anulat acordul fiscal bilateral, ca răspuns la refuzul Guvernului ungar de a majora taxele. „Prietenii noştri ne-au asigurat că dacă majoritatea republicană revine, se va restabili și cooperarea fiscală între cele două țări. Felicitări!”, a scris ministrul ungar de Externe.

Săptămâna trecută, înainte de alegerile americane, Szijjarto a declarat că relația de cooperare politică dintre Ungaria și Statele Unite „a fost cea mai bună și cu adevărat bazată pe respect reciproc atunci când Donald Trump era președintele SUA”.

„Când există o conducere republicană în SUA, relațiile noastre sunt întotdeauna mai bune”, a adăugat el.

În august, premierul ilibelral Viktor Orban a participat la marea conferință a conservatorilor americani din Dallas și i-a îndemnat „își unească forțele” în lupta împotriva „progresiștilor de stânga”. „Trebuie să coordonăm mișcarea susținătorilor noștri, pentru că ne confruntăm cu aceeași provocare”, a declarat liderul naționalist. „Progresiștii de astăzi încearcă să separe civilizația occidentală de rădăcinile sale creștine”, a spus Orban, care a insistat asupra necesității de a „recăpăta controlul asupra instituțiilor” de la Washington și Bruxelles.

Premierul naționalist Viktor Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, este văzut de mulți membri ai dreptei dure americane ca un model pentru politicile sale dure în materie de imigrație și pentru sprijinul acordat familiilor și conservatorismului creștin.

Potrivit institutului V-Dem, un think-tank care aparține Universității Göteborg din Suedia, Partidul Republican din Statelor Unite ale Americii a devenit, în termeni globali, un partid de extremă dreaptă. Argumentul este dovedit de un index al organizației, care analizează traiectoria politică a sute de partide din 169 de țări.

Revoluția ultranaționalistă a republicanilor din ultimele două decenii, definită de ascensiunea Trumpismului, i-a apropiat pe membri acestei formațiuni politice de facțiunile autoritare aflate la putere în țări precum Ungaria și Turcia și a transformat Partidul Republican într-un grup politic mai iliberal decât partidele de extremă dreapta din Europa de Vest, similar cu Adunarea Naţională condusă de Marine Le Pen și partidul conservator spaniol Vox.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite