Ungaria susține aderarea României la Schengen

0
0
Publicat:

Șeful diplomației ungare a dat asigurări privind susținerea aderării României la Schengen, având în vedere contextul actual al opoziției din Olanda și Suedia, în cadrul unor declarații comune cu ministrul Bogdan Aurescu.  

Bogdan Aurescu, declarații comune cu Péter Szijjártó FOTO Facebook
Bogdan Aurescu, declarații comune cu Péter Szijjártó FOTO Facebook

 „În ceea ce privește întrebările care mi-au fost adresate în privința aderării la Schengen, nu e o problemă ideologică sau politică, dar e vorba de o problemă de natură obiectivă, pentru ca în Tratatul European e clar care sunt condițiile de îndeplinit pentru a deveni membru, deci nu este ceva din domeniul științific, dar este ceva pragmatic, care trebuie să se hotărască”, a spus Péter Szijjártó. 

Ministrul Ungariei a arătat că țările care doresc să adere trebuie să fie pregătite să „apere granițele externe ale UE și să contribuie la securitatea europeană”, explicând că „aceste condiții sunt clar stipulate”, iar „dacă o țară îndeplinește și face față trebuie să devină membră a zonei Schengen”. 

„Nu ne place dacă aceste probleme sunt abordate ideologic sau politic”

„Nouă nu ne place dacă aceste probleme sunt abordate din punct de vedere ideologic sau politic. Din păcate, aici sunt niște paralelisme, dacă ne uităm și la lărgirea UE, pentru că unele state din punct de vedere ideologic s-au bazat pe politica lor internă.

„Eu nu pot decât să-mi exprim speranța că aderarea României la Schengen și toate problemele UE să se rezolve pe baze obiective și pe baze clare. Dacă ar fi fost așa nu ar fi fost primiți în UE, dar nu asta e realitatea”, a mai spus șeful diplomației din Ungaria. 

Problema apărării granițelor 

Ministrul maghiar a mai arătat că experiența cu România arată că la granițele dintre cele două state nu există presiunea migranților.

„„România, când vorbim despre apărarea frontierelor, are o activitate deosebită. Cooperarea noastră pe acest palier este exemplară și pentru noi este o contribuție și o cooperare cheie pentru Ungaria. (...) Românii își apără granițele peste tot și nu avem presiune. Poliția și poliția de frontieră, într-adevăr am avut o cooperare excelentă la reducerea timpilor de așteptare la cozile care se formează. Din noiembrie nu există asemenea cozi de așteptare. Iar cooperarea noastră este bună. Nu avem presiunea migranților la granițele cu România, iar noi putem apăra granițele în altă parte. Putem spune că toate aceste argumente arată că România a îndeplinit aceste condiții care sunt necesare pentru intrarea în zona Schengen.â

Péter Szijjártó a mai punctat că în caz contrar, România nu ar fi fost primită nici în Schengen.  

Aurescu a mulţumit pentru sprijinul necondiţionat al Ungariei pentru aderarea României la Schengen. „Este un obiectiv foarte important al României care este în avantajul ambelor economii, ambelor state şi cetăţenilor din ambele state care vor avea o circulaţie mult mai simplificată între România şi Ungaria", a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. 

De asemenea, șeful diplomației române a anunțat inaugurarea Camerei de Comerț Româno-Ungare la începutul anului viitor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite