LIVE TEXT | Război în Ucraina. Propagandiștii lui Putin sunt orbiți de furie: Germania și SUA livrează tancuri Ucrainei

0

Este a 336-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Guvernul de la Berlin a anunțat miercuri că va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 și va permite și altor țări să procedeze la fel în cazul în care își doresc acest lucru. Deranjat de această decizie, un propagandist celebru al regimului Putin a cerut bombardarea Germaniei. Statele Unite au decis la rândul lor să furnizeze 31 de tancuri Abrams.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 20.54 Zelenski exultă după decizia SUA de a livra Ucrainei 31 de tancuri Abrams: „Un pas important pe calea spre victorie“

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că anunţul SUA privind livrarea a 31 de tancuri Abrams 31 ţării sale este "un pas important pe calea spre victorie", transmit Reuters şi AFP. Preşedintele american Joe Biden a notat, făcând anunţul, că nu este o "ameninţare ofensivă împotriva Rusiei".

Zelenski a adăugat într-un mesaj pe Twitter că "astăzi lumea liberă este mai unită ca oricând pentru un scop comun", pe care l-a descris ca fiind eliberarea Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 20.33 De ce sunt speciale tancurile americane M1 Abrams, livrate Ucrainei, pe care Biden le consideră cele mai capabile

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri seara că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams.

Liderul de la Casa Albă a precizat că tancurile Abrams, care „vor spori capacitatea Ucrainei de a se apăra”, nu sunt o amenințare pentru Rusia ca țară. În același timp, Biden a cerut armatei ruse să se întoarcă acasă, „acolo unde îi este locul”.

Dotarea ucrainenilor cu tancuri M1 Abrams ar aduce un avantaj imediat Kievului pentru acestea ar putea „vâna” blindate rusești fără prea mari probleme. Și asta pentru că M1 Abrams are performanțe care le surclasează pe cele ale celui mai modern tanc rusesc, T-90, care nici măcar nu a fost adus în număr mare în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 20.31 Cât de performante sunt tancurile Leopard 2, care îl sperie pe Putin. Nu au rival în lume

Ucraina s-a concentrat pe Leopard 2 în parte pentru că există multe în Europa, care ar putea fi transportate pe câmpul de luptă cu o relativă ușurință.

Leopard 2 a fost introdus pentru prima dată în 1979 și, de atunci, a fost modernizat de mai multe ori, câștigându-și reputația de a fi unul dintre cele mai bune tancuri de luptă principale din lume.

A fost proiectat de producătorul de armament vest-german Krauss-Maffei Wegmann pentru a înlocui tancul Leopard original, care a intrat în serviciu în 1965. Leopardul 2 este mai avansat decât multe dintre tancurile din epoca sovietică aflate în dotarea forțelor rusești și ucrainene.

Chiar și versiunile mai vechi ale tancului dispun de sisteme optice moderne, inclusiv de imagistică termică, care îi permit să opereze zi și noapte, precum și de mărire și de un telemetru laser pentru urmărirea țintelor. Tancurile sunt construite pentru a se deplasa rapid, cu o viteză maximă de aproximativ 70 km pe oră, în ciuda greutății lor de 55 de tone, potrivit producătorului. Detalii aici

Grafic cu tancul german Leopard 2A4 și american M1A1 Abrams CREDIT Graphic News jpg

UPDATE 20.30 Regimul Putin dizolvă Grupul Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG pentru drepturile omului din Rusia

Grupului Helsinki din Moscova, cea mai veche organizaţie non-guvernamentală pentru protecţia drepturilor omului în Rusia, a fost dizolvat miercuri printr-o hotărâre judecătorească.

Dizolvarea Grupului Helsiniki din Moscova a fost decisă la solicitarea Ministerului rus al Justiției, care a depus o cerere în acest sens în decembrie anul trecut sub acuzația că organizația și-a încălcat statutul regional.

Organizația este acuzată că acţionează şi în afara regiunii Moscova, în special prin trimiterea unor observatori la procese sau prin participarea unor membri ai ei la evenimente în alte localități din Rusia. Detalii aici

UPDATE 19.44 Germania va suporta costul tancurilor Leopard livrate Ucrainei. Polonia va cere UE rambursarea sumelor

Germania îşi va asuma costul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Ucrainei, spre deosebire de alţi aliaţi, precum Polonia, care vor cere Uniunii Europene rambursarea costurilor legate de transferul unor tancuri de acest fel către armata ucraineană, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează agenţia EFE.

„Nu ştiu exact care va fi volumul la care vor ajunge aceste cheltuieli, dar Germania şi le va asuma”, a spus Scholz la o conferinţă de presă la Berlin. Detalii aici

UPDATE 19.42 Un bărbat a fost arestat în Spania pentru scrisorile-capcană trimise ambasadelor Ucrainei și SUA

Poliţia spaniolă a arestat miercuri un bărbat în vârstă de 74 de ani bănuit că a trimis scrisori-capcană la ambasadele Ucrainei şi SUA, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez şi unui producător de arme, în noiembrie şi decembrie anul trecut. Detalii aici

UPDATE 19.40 Biden anunță că SUA vor livra Ucrainei 31 de tancuri Abrams: „Putin continuă să se înșele”

Joe Biden a anunțat miercuri seara că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, descrise de președintele american drept „cele mai puternice din lume”.

Liderul de la Casa Albă a precizat că tancurile Abrams, care „vor spori capacitatea Ucrainei de a se apăra”, nu sunt o amenințare pentru Rusia ca țară. În același timp, Biden a cerut armatei ruse să se întoarcă acasă, „acolo unde îi este locul”.

Președintele american a precizat totodată că „trimiterea tancurilor va necesita timp”Detalii aici

UPDATE 19.11 Biden a discutat cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii pe tema ajutorului pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri pe tema ajutorului militar pentru Ucraina cu liderii german, francez, italian şi britanic, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt.

„Preşedintele Biden a discutat în această dimineaţă cu preşedintele francez (Emmanuel) Macron, cancelarul german (Olaf) Scholz, şefa Guvernului italian (Giorgia) Meloni şi premierul britanic (Rishi) Sunak, în cadrul strânsei noastre coordonări asupra sprijinului pentru Ucraina”, a transmis, pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Discuţia a avut loc după ce Germania a anunţat că va trimite iniţial Ucrainei 14 din tancurile sale Leopard 2. Președintele Biden urmează să facă un anunț similar în această seară.

UPDATE 18.40 Vin tancurile! Cum pregătesc Ucraina și aliații „convoaiele invizibile“

Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări să facă același lucru, iar SUA ar putea furniza tancuri Abrams.

Într-o primă fază, Berlinul urmează să livreze Kievului 14 tancuri de tip Leopard 2 din stoc. Pe termen lung, mai multe tancuri vor fi restaurate pentru a fi apte de utilizare. Formarea unor militari ucraineni urmează să înceapă în curând.

Această decizie a Guvernului german deschide carea altor ţări - Polonia, Spania şi Norvegia - de a-şi livra Ucrainei stocurile de tancuri de tip Leopard.

Este o răsturnare de situație care ar putea ajuta Kievul să modifice raportul de forțe pe câmpul de luptă, în timp ce Rusia exercită o presiune masivă asupra defensivei ucrainene din Donbas. Detalii aici

UPDATE 17.50 Rusia va construi 25 de închisori în teritoriile anexate din Ucraina

Guvernul rus a decis să construiască 25 de colonii penitenciare în teritoriile anexate din Ucraina, informează Parlamentskaia Gazeta, publicația oficială a Parlamentului rus.

Potrivit unui ordin emis marți, 12 închisori vor fi construite în regiunea Doneţk, şapte în Lugansk, trei în Herson şi două în Zaporojie. În plus, o colonie penitenciară deschisă urmează să fie construită în Zaporojie. Detalii aici

UPDATE 17.30 Armata ucraineană recunoaște că s-a retras din Soledar

Armata ucraineană a recunoscut miercuri că s-a retras din oraşul Soledar, la două săptămâni după anunţul capturării acestui oraș din regiunea Donețk făcut de Moscova.

„După luni de lupte grele, forţele armate ucrainene l-au părăsit” pentru a „se replia pe poziţii pregătite”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene, Serhii Cerevatîi, refuzând totuşi să precizeze când a avut loc retragerea din Soledar.

UPDATE 17.26 Pedepse înăsprite pentru militarii ucraineni care dezertează sau nu execută ordine

Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează.

Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 17.23 Rusia acuză că transferul de tancuri occidentale în Ucraina aduce conflictul la un nou nivel

În opinia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Occidentul greşeşte dacă crede că securitatea în Europa poate fi obţinută prin consolidarea armatei ucrainene şi continuarea războiului.

„Există o supraestimare clară a potenţialului pe care ele îl oferă Ucrainei”, a susținut despre aceste tancuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 17.04 Primele declarații ale lui Gherasimov, noul comandant al forțelor ruse în Ucraina, despre noile reforme militare

Noile reforme militare sunt un răspuns la o posibilă expansiune a NATO și la faptul că „Occidentul colectiv” folosește Kievul pentru a duce un război hibrid împotriva Federației Ruse , a declarat Valeri Gherasimov, noul comandant al operațiunii militare în Ucraina, relatează Reuters.

În primele declarații publice de la numirea sa, în 11 ianuarie, Valeri Gherasimov, a admis totodată că există probleme cu mobilizarea trupelor - asta după ce, în urma criticilor apărute în spațiul public, președintele rus Vladimir Putin s-a simțit obligat să ceară socoteală armatei în această privință.

Anunțate la jumătatea lunii ianuarie, reformele militare au fost aprobate de Putin și pot fi modificate pentru a reacționa la amenințările la adresa securității Federației Ruse, a declarat Gherasimov pentru site-ul Argumenty i Fakty care a publicat comentariile acestuia luni. Detalii aici

UPDATE 16.22 Volodimir Zelenski a împlinit 45 de ani. Mesajul emoționant postat de soția sa, Olena Zelenska

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, împlinește miercuri 45 de ani. Soția sa, Olena Zelenska, a publicat un mesaj emoționant pe contul ei de Instagram și pe Facebook.

„Sunt întrebată adesea cum te-ai schimbat într-an. Și mereu răspund: nu s-a schimbat. El este la fel. Același tip pe care l-am întâlnit când aveam 17 ani. Dar, de fapt, ceva s-a schimbat: zâmbești mult mai puțin zilele astea. De exemplu, ca în această poză...”, a scris Olena Zelenska pe Instagram. Detalii aici

Olena Zelenski FB jpg

UPDATE 16.17 Marea Britanie, Franța și Polonia salută decizia Germaniei privind livrarea tancurilor Leopard pentru Ucraina

După ce guvernul de la Berlin a anunţat oficial, miercuri, prin purtătorul de cuvânt Steffen Heberstreit, că va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 şi va permite şi altor ţări să reexporte blindatele respective către Kiev, Reuters a consemnat reacţiile internaţionale.

Agenţia reaminteşte că Rusia consideră livrările de armament pentru ucraineni o dovadă că Occidentul escaladează războiul, transmite Agerpres.

Premierul britanic Rishi Sunak a apreciat decizia Germaniei. „Decizia corectă a Aliaţilor din NATO şi a prietenilor de a trimite tancuri Ucrainei. Alături de Challenger 2, acestea vor întări puterea de foc defensivă a Ucrainei. Împreună, accelerăm eforturile de a ne asigura că Ucraina câştigă acest război şi asigură o pace durabilă”, a scris el pe Twitter. Detalii aici

UPDATE 16.14 Mîhailo Podoliak: „O escaladare internă în Rusia este inevitabilă” în contextul războiului. Moscova, printre țintele enumerate

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a avertizat că războiul din Ucraina s-ar putea răspândi în cele mai mari orașe ale Rusiei, inclusiv în Moscova și Sankt Petersburg.

„O escaladare internă în Rusia a războiului este inevitabilă. Vor fi diferite lovituri asupra unor diferite ținte. De ce, de către cine și cum, este o altă discuție. Nu putem discuta obiectiv, ne lipsesc informații”, a declarat Podoliak într-un interviu acordat jurnalistului rus Michael Nacke.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean, țintele acestor lovituri ar putea fi „orașe leneșe și răsfățate”, precum Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg. Detalii aici

UPDATE 15.00 Tancul T-14 Armata, refuzat pe front. De ce sunt reticenți comandanții ruși

Forțele armate ruse desfășurate în Ucraina sunt atât de reticente în privința tancului T-14 Armata, încât refuză să-l accepte pe front.

Potrivit cele mai recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării asupra evoluției războiului din Ucraina, Moscova își dorește să trimită pe front un număr mic de tancuri T-14 Armata, dar se confruntă cu un refuz neașteptat din partea unităților sale.

Motivul ar fi că aceste tancuri se află într-o stare proastă, în pofida faptului că propaganda regimului Putin nu contenește cu laude la adresa lor.

Nu este clar ce aspecte ale celui mai nou tanc al Rusiei au determinat această reticență, dar, în ultimii trei ani, oficiali de la Moscova au recunoscut în public că există probleme la motor și la sistemele de imagistică termică. Detalii aici

UPDATE 13.51 Germania aprobă livrările de tancuri Leopard 2 pentru susținerea armatei ucrainene

Guvernul german a anunţat miercuri că va livra Ucrainei tancuri Leopard 2, depăşind astfel îndoielile cu privire la trimiterea acestui armament greu despre care conducerea de la Kiev spune că este crucial pentru a face faţă invaziei ruse.

Presiunea a crescut în ultimele săptămâni asupra cancelarului Olaf Scholz pentru a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 şi pentru a le permite şi altor aliaţi din NATO să facă la fel înainte de ofensivele rusești și contraofensivele ucrainene preconizate pentru primăvară.

Guvernul german a fost blocat în privinţa deciziei, îngrijorat că astfel de măsuri ar putea determina Rusia să escaladeze războiul sau ar atrage NATO ca parte a conflictului, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 13.34 Wagner recrutează pușcăriași ucraineni transferați forțat în Rusia

Compania militară privată Wagner, care acționează în funcție de interesele Kremlinului, recrutează pentru război puşcăriaşi ucraineni care au fost transferaţi forțat în închisori din Rusia.

„Rusia recrutează puşcăriaşi ucraineni care au fost duşi cu forţa în închisorile din Rusia. Compania militară privată Wagner recrutează în mod intens astfel de persoane în special în Krasnodar”, transmite Statul Major al armatei ucrainene, citat de The Kyiv Independent.

Conform publicației ucrainene, Wagner încearcă să-i recruteze mai ales pe deţinuţii care execută pedepse pentru delicte grave. Detalii aici

UPDATE 13.12 Ce este „Cursul Q”, instruirea dedicată trupelor speciale furnizată de SUA militarilor ucraineni

SUA au creat pentru militarii ucraineni o versiune a Cursului Q - instruirea inițială și de evaluare prin care trec Beretele Verzi.

În septembrie, Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA în Europa a descris modul în care armata ucraineană s-a adaptat și a evoluat după prima invazie rusă, dar și cum forțele speciale americane au preluat o componentă caracteristică a antrenamentului Beretelor Verzi din armata americană pentru a-i pregăti pe colegii lor ucraineni să lupte împotriva Rusiei. Detalii aici

UPDATE 13.10 Un propagandist rus celebru cere Moscovei să bombardeze Germania

Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Rusiei lui Putin, a cerut Moscovei să bombardeze Germania, în contextul apariției informațiilor că SUA și Germania vor să trimită tancuri în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 13.05 Comandantul-șef al armatei ucrainene a donat trupelor sale o moștenire impresionantă primită din Statele Unite

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a donat trupelor aflate în subordinea sa toată moștenirea primită de la un cetățean american născut la Vinița, un oraș din centrul Ucrainei.

Potrivit ziarului „The New York Times”, preluat de presa ucraineană, generalul Zalujnîi a moștenit o avere de 1 milion de dolari din partea lui Gregori Stepaneț, un cetățean american de origine ucraineană, și a donat armatei întreaga sumă. Donația a fost făcută la începutul lui ianuarie anul trecut, cu o lună și jumătate înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Familia lui Gregori Stepaneț, un susținător al disidenței sovietice care a emigrat în Statele Unite în 1989, a confirmat informația legată de moștenire, în timp ce Ministerul ucrainean al Apărării a dat detalii despre transferul banilor. Detalii aici

UPDATE 11.26 Presă: Norvegia ar putea trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei

Guvernul norvegian ia în considerare posibilitatea trimiterii unor tancuri Leopard 2 de producţie germană către Ucraina, au transmis marţi seară ziarele Aftenposten şi Dagens Naeringsliv din Norvegia, potrivit Reuters.

Însă, potrivit unor surse anonime familiare cu discuţiile, încă nu a fost luată o decizie cu privire la trimiterea acestor tancuri grele de luptă.

Norvegia, stat membru al NATO şi care are graniţă cu Rusia, ar putea livra patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 pe care le are, conform Dagens Naeringsliv, citat de Agerpres.

UPDATE 10.48 Noi dovezi că Putin folosește devastatoarele bombe termobarice în Ucraina. Cum acționează acestea VIDEO

Armata rusă folosește bombe termobarice împotriva trupelor ucrainene din regiunea Lugansk. Noi imagini au fost publicate pe rețelele de socializare, ce indică acest fapt. Bomba termobarică este extrem de controversată din cauza distrugerilor pe care le produce.

Este supranumită „bomba cu vid” și este considerată a fi cea mai puternică armă convențională (nenucleară). Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”. Forțele armate ruse au atacat cu astfel de bombe termobarice pozițiile ucrainene de lângă un sat din apropiere de Svatove, în regiunea Lugansk. Detalii aici

UPDATE 09.25 Deosebirile dintre tancurile Leopard, Challenger și Abrams: care ar fi cele mai bune pentru Kiev?

Rezultatul întâlnirii aliaților Ucrainei de la Ramstein, Germania, de săptămâna trecută a fost transferul la Kiev a cel puțin 14 tancuri britanice Challenger 2. În același timp, problema germanului Leopard 2 nu a fost încă rezolvată definitiv, iar transferul tancurilor M1 Abrams este pe ordinea de zi în SUA. Dar care sunt deosebirile dintre ele și care ar fi cel mai bune pentru Kiev?

„Designul trebuie să corespundă triunghiului ingineresc: mobilitate – putere de foc – protecție. Îmbunătățind un aspect, vei face compromisuri în altele (de exemplu, mai mult blindaj va însemna mai multă greutate, ceea ce înseamnă mai puțină mobilitate, sau o armă mai mare va însemna fie mai puțin blindaj... și mai puțină protecție, fie mai puțină mobilitate (creșterea greutății )”, spune expertul militar britanic Daniel Rendell, citat de Vocea Americii. Detalii aici

UPDATE 08.12 Berlinul, tot mai aproape de un acord de livrare a tancurilor Leopard către Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz se va adresa miercuri parlamentului Germaniei cu un posibil anunţ privind livrarea tancurilor grele Leopard către Ucraina, care le reclamă cu insistenţă pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, notează AFP.

Două media germane, revista Spiegel şi canalul de informaţii NTV, au afirmat că Scholz, care va lua cuvântul la orele la orele 12.00 GMT în plenul camerei inferioare a parlamentului, ar putea să dea undă verde cu această ocazie ţărilor, printre care Polonia şi Finlanda, care doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 de producţie germană. Detalii aici

UPDATE 07.21 Armata americană își mută elitele în România. „Această mobilitate a deranjat teribil la Moscova”

Una dintre cele mai puternice forţe de asalt aerian din lume, Divizia 101 Aeropurtată a SUA, s-ar putea regrupa în România, după ce un general cu două stele și ofițeri de stat major vor ajunge la Kogălniceanu pentru coordonarea trupelor și sistemelor de armament americane.

Simultan cu anunțarea deciziei de extindere a perioadei de dislocare a unei brigăzi a celebrei Divizii 101 Aeropurtate a SUA în România, Pentagonul a comunicat că va trimite la Mihail Kogălniceanu un general cu două stele și mai mulți ofițeri de stat major. Este o mișcare foarte importantă, spun analiștii consultați de „Adevărul”. Detalii aici

UPDATE 05.50 Voluntari britanici, uciși în Ucraina în timp ce ajutau la o evacuare umanitară

Doi voluntari, Chris Parry şi Andrew Bagshaw, au fost uciși chiar în timpul unei misiuni de evacuare militară, în estul Ucrainei, a declarat familia lui Chris Parry.

„Cu mare tristeţe trebuie să anunţăm că iubitul nostru Chrissy a fost ucis împreună cu colegul său Andrew Bagshaw în timp ce încercau să efectueze o evacuare umanitară din Soledar, în estul Ucrainei”, se arată în declaraţia familiei Parry, potrivit news.ro.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare din Marea Britanie a cerut confidenţialitate pentru familie. Familiile celor doi britanici uciși în orașul Soldar au declarat că aceștia au plecat în Ucraina pentru a face voluntariat. 

Pe data de 9 ianuarie, poliția ucraineană a afirmat că îi caută pe cei doi precizând că aceștia au pornit din Kramatorsk spre Soledar, zone aflate în mijlocul unor lupte intense în aceas perioadă, timp în care contactul cu Bagshaw și Perry a fost pierdut.

UPDATE 05.00 Nu au fost găsite echipamente militare în centralele nucleare ucrainene, potrivit AIEA

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a inspectat centralele nucleare ucrainene. Șeful organismului de supraveghere militară al ONU, Rafael Grossi a declarat că nu au fost găsite echipamente în centralele nucleare. 

„În această dimineaţă, am instruit echipele mele să abordeze o revizuire cuprinzătoare a instalaţiilor în colaborare şi în cooperare cu conducerea ucraineană a acestor instalaţii pentru a verifica dacă există, de fapt, vreun echipament militar depozitat, staţionat sau mutat acolo. Şi, bineînţeles, rezultatele acestor inspecţii au fost negative”, a declarat Grossi.

Astfel, acesta demontează acuzațiile conducerii de la Kremlin care a tot spus că au loc lucruri ilegale și periculoase în centralele ucrainene.

„Este a doua oară când, într-un mod calm, un mod tehnic, AIEA a reuşit să demonteze acuzaţiile privind lucruri ilegale şi foarte periculoase care au loc în aceste instalaţii”, a adăugat Grossi.  

UPDATE 02.00 Zelenski a avut marți ample negocieri cu Macron pentru consolidarea apărării Ucrainei

Zelenski a anunțat că a avut marți o discuție telefonică cu omologul său francez dîn urma căreia a obținut întăriri pentru apărarea antiaeriană. El a mai afirmat și că Emmanuel Macron are inițiative pe plan diplomatic, în timp ce conducerea de la Kiev are mare nevoie de arme mai puternice pentru a lovi liniile inamice. 

„Astăzi am continuat maratonul nostru diplomatic şi avem noi rezultate concrete pentru apărarea noastră, care sunt foarte importante. Astăzi am avut negocieri ample cu preşedintele Franţei, Macron.

Am discutat multe subiecte. Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru disponibilitatea de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei şi de a extinde cooperarea noastră în domeniul blindat.

Acest element blindat devine din ce în ce mai important pentru situaţia de pe front. La fel este şi elementul de artilerie. Le mulţumesc personal Franţei şi lui Emmanuel pentru deciziile atât de necesare de a consolida artileria ucraineană”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 00.00 Germania trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 şi acceptă reexportul acestora din alte ţări

Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 şi să permită altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate produse în Germania, anunţă marţi revista Der Spiegel, preluată de Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a refuzat să comenteze informaţia, iar ministerul apărării nu a fost disponibil imediat pentru confirmare, relatează Agerpres.

Decizia se referă la minimum o companie de tancuri Leopard 2 A6 din stocurile armatei germane, afirmă publicaţia citată, adăugând că şi alte ţări aliate, de exemplu cele scandinave, intenţionează să procedeze similar cu Germania.

Pe termen lung, s-ar putea readuce în stare de funcţionare şi alte tancuri, mai arată revista.

„Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii”, îndeamnă Zelenski, legat de tancurile occidentale

„Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii”, a îndemnat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema posibilelor livrări de tancuri grele occidentale Ucrainei, într-un moment în care Berlinul şi Washingtonul ar putea face pasul miercuri, potrivit mai multor media, scrie AFP.

„Aliaţii au numărul de tancuri” necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele de socializare, insistând că „nevoile sunt mai importante” de „cinci, zece sau cincisprezece tancuri”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite