Cât de performante sunt tancurile Leopard 2, care îl sperie pe Putin. Nu au rival în lume VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina s-a concentrat pe Leopard 2 în parte pentru că există multe în Europa, care ar putea fi transportate pe câmpul de luptă cu o relativă ușurință.

Leopard 2 a fost introdus pentru prima dată în 1979 și, de atunci, a fost modernizat de mai multe ori, câștigându-și reputația de a fi unul dintre cele mai bune tancuri de luptă principale din lume.

A fost proiectat de producătorul de armament vest-german Krauss-Maffei Wegmann pentru a înlocui tancul Leopard original, care a intrat în serviciu în 1965. Leopardul 2 este mai avansat decât multe dintre tancurile din epoca sovietică aflate în dotarea forțelor rusești și ucrainene.

Chiar și versiunile mai vechi ale tancului dispun de sisteme optice moderne, inclusiv de imagistică termică, care îi permit să opereze zi și noapte, precum și de mărire și de un telemetru laser pentru urmărirea țintelor. Tancurile sunt construite pentru a se deplasa rapid, cu o viteză maximă de aproximativ 70 km pe oră, în ciuda greutății lor de 55 de tone, potrivit producătorului.

Grafic cu tancul german Leopard 2A4 și american M1A1 Abrams CREDIT Graphic News jpg

Leopard 2 are, de asemenea, o varietate de caracteristici concepute pentru a proteja echipajul. Depozitarea compartimentată a muniției evită exploziile devastatoare de tip "jack-in-the-box", întâlnite la tancurile rusești T-72, unde muniția este depozitată sub echipaj.

Tancul este propulsat de un motor diesel, care este relativ ușor de realimentat și care oferă vehiculului o autonomie extinsă de aproximativ 338 kilometri pe șosea. De asemenea, utilizează muniție standardizată NATO de 120 mm, ceea ce ar permite Ucrainei accesul la un bazin mai mare de furnizori decât tancurile sale actuale, care necesită 125 mm.

Câte Leopard 2 există și unde sunt localizate?

Cercetătorii estimează că există peste 2.000 de tancuri Leopard 2 în Europa. Se crede că mai mult de jumătate sunt variantele mai vechi 2A4 și 2A5, inclusiv peste 200 de exemplare aflate în depozite chiar în Germania, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

Marți, un purtător de cuvânt al grupului german de armament Rheinmetall a declarat presei locale că firma ar putea livra 139 de tancuri de luptă Leopard Ucrainei, dacă va fi necesar, a relatat Reuters, deși unele nu vor ajunge până la sfârșitul anului sau la începutul anului 2024.

Multe dintre cele exportate deja din Germania au fost trimise în țări europene sau în state membre NATO, precum Canada și Turcia. Printre alte țări care au cumpărat tancuri Leopard 2 se numără Singapore, Chile și Qatar.

Ucraina s-a concentrat pe Leopard 2 în parte pentru că există atât de multe în Europa, unde ar putea fi transportate pe câmpul de luptă cu o relativă ușurință. Dar, conform acordurilor cu țările cumpărătoare, guvernul german trebuie să semneze orice transfer.

Într-o notă publicată în septembrie, Consiliul European pentru Relații Externe a făcut apel la națiunile occidentale să sprijine un plan de a trimite Leopard 2 Ucrainei, spunând că "cu cât mai multe țări donează tancuri, cu atât mai ușor va fi să împărțim povara de a le da".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite