Deosebirile dintre tancurile Leopard, Challenger și Abrams: care ar fi cele mai bune pentru Kiev?
0Rezultatul întâlnirii aliaților Ucrainei de la Ramstein, Germania, de săptămâna trecută a fost transferul la Kiev a cel puțin 14 tancuri britanice Challenger 2. În același timp, problema germanului Leopard 2 nu a fost încă rezolvată definitiv, iar transferul tancurilor M1 Abrams este pe ordinea de zi în SUA. Dar care sunt deosebirile dintre ele și care ar fi cel mai bune pentru Kiev?

„Designul trebuie să corespundă triunghiului ingineresc: mobilitate – putere de foc – protecție. Îmbunătățind un aspect, vei face compromisuri în altele (de exemplu, mai mult blindaj va însemna mai multă greutate, ceea ce înseamnă mai puțină mobilitate, sau o armă mai mare va însemna fie mai puțin blindaj... și mai puțină protecție, fie mai puțină mobilitate (creșterea greutății )”, spune expertul militar britanic Daniel Rendell, citat de Vocea Americii
Challenger 2 de fabricație britanică a fost proiectat inițial pentru a respinge un număr mare de tancuri ale Pactului de la Varșovia în cazul unei invazii a Germaniei de Vest.
„Triunghiul lui ingineresc pune accentul pe puterea de foc și protecție, dar nu și pe mobilitate”.
Viteza Challenger este de 40-59 de kilometri pe oră (off-road - road) față de peste 70 în cazul Leopard 2. „Se spune că tancul german are un sistem de stabilizare semnificativ mai bun, care permite trageri precise atunci când se deplasează pe teren accidentat”. În condițiile Războiului Rece, Germania a vrut să se concentreze pe contraofensivă, iar Leopard 2 este mai mobil, dar mai puțin blindat.
Nici un Challenger 2 nu a fost distrus de inamic
Până în prezent, singura dată când un tanc Challenger 2 a fost distrus în timpul operațiunilor a fost de către un alt Challenger 2 .
„Vrei un tanc de contraatac rapid sau un tanc lent care poate lovi și a te apăra? Depinde de doctrină. „Challenger 2 a fost cel mai bun tanc, pentru că corespundea mai bine doctrinei vremii (să frâneze rușii cât mai mult posibil până la desfășurarea unui număr suficient de forțe americane pentru a asigura un contraatac.” Este evident că forțele armate ucrainene au astăzi alte sarcini: stadiul de descurajare a inamicului a fost depășit ".
Tancurile Leopard sunt proiectate să se deplaseze rapid pe o varietate de terenuri și să contracareze vehiculele blindate inamice - similar cu tancurile pe care Rusia le-a folosit în Ucraina încă din primele zile ale invaziei sale de anul trecut.
Un tanc Leopard consumă motorină, Abrams kerosen, deci o amprentă logistică mai mică
Tancul M1 (Abrams) necesită cel mai îndelungat antrenament al echipajului în turelă, spun specialiștii. La fel e și în cazul motorului. Acesta se strică atunci când șoferul/mecanicul nu este antrenat corespunzător. Transmisia și motorul sunt scumpe, costă în jur de 1,5 milioane de dolari.
„Dacă se strică, trebuie înlocuite. De asemenea, în cazul tancurilor Abrams, unele componente pot fi înlocuite doar la un centru de mentenanță, aflat în spatele frontului. Există o linie de aprovizionare de 800 de kilometri din Polonia până în Donbas.
„Cu experiența unuia care s-a ocupat de mentenanța a 250 de tancuri în cadrul unei divizii, vă pot spune că nu poți, pur și simplu, să pui piesele de schimb într-un DHL, avion C-17 ori elicopter Mi-17 și, gata, o trimiți pe linia frontului”, spune generalul american Mark Hertling, cu o experiență de 37 de ani în comandarea de tancuri și unități de blindate.
Leopard 2 are un avantaj datorită numărului mai mare de țări care au acest vehicul de luptă în serviciu. Până în prezent, Challenger 2 este în serviciu numai în Marea Britanie și Oman. În timp ce, tancul german Leopard 2 în 20 de țări.
Doctrina rusă se bazează pe lupta împotriva Leopard și Abrams, nu și Challenger.