Ce este „Cursul Q”, instruirea dedicată trupelor speciale furnizată de SUA militarilor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii ucrainenii au avut parte de cursul de instruire conceput pentru forțele speciale ale SUA în cadrul antrenamentelor furnizate armatei ucrainene de către trupele aliate NATO după prima invazie a Ucrainei, în 2014, relatează Insider.

SUA și NATO instruiesc militari ucraineni din 2014 FOTO Profimedia
SUA și NATO instruiesc militari ucraineni din 2014 FOTO Profimedia

SUA au creat pentru militarii ucraineni o versiune a Cursului Q - instruirea inițială și de evaluare prin care trec Beretele Verzi.

În septembrie, Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA în Europa a descris modul în care armata ucraineană s-a adaptat și a evoluat după prima invazie rusă, dar și cum forțele speciale americane au preluat o componentă caracteristică a antrenamentului Beretelor Verzi din armata americană pentru a-i pregăti pe omologii lor ucraineni să lupte împotriva Rusiei.

În urma invaziei Rusiei din 2014, armata americană a creat Grupul multinațional comun de instruire pentru Ucraina, prin care trupe convenționale și de operațiuni speciale ale armatelor NATO au instruit armata ucraineană în metode moderne de luptă.

Mulțumită acestui tip de instruire armata ucraineană și-a format un corp de soldați profesioniști cu ajutorul căruia Ucraina îi învinge acum pe ruși. Deși a existat o anumită pregătire cu privire la metodele de luptă în cadrul unui conflict convențional de amploare, cea mai mare parte a instruirii a vizat operațiuni la nivel tactic, inclusiv manevrarea armelor de calibru mic, tragerea la țintă, lupta corp la corp și patrularea.

Cursul Q

„Cred că unul dintre programele-cheie pe care le-am creat a fost un curs Q, un model de generare a forței pentru ucraineni [forțele de operațiuni speciale], foarte asemănător cu cel al Forțelor Speciale ale armatei americane și cursul lor Q", a declarat Peter Musselman, ofițer Navy SEAL și liderul senior al înrolării la Comandamentul Operațiunilor Speciale din Europa, la un eveniment organizat de New America în septembrie.

Denumit oficial „Curs de calificare pentru forțele speciale ale armatei SUA", acesta este menit instruirii de bază a forțelor speciale și selecției. Comandamentul Operațiunilor Speciale din Europa - care lucrează prin intermediul Grupului 10 al Forțelor Speciale al armatei SUA, responsabil pentru Europa - a adaptat cursul pentru trupele ucrainene.

Cursul Q pune o presiune unică asupra echipelor și indivizilor. În afară de pregătirea de clasă mondială, ajută la identificarea și selectarea celor mai buni dintre cei mai buni", a declarat pentru Insider John Black, un subofițer în retragere din cadrul Green Beret.

Cu o durată cuprinsă între 56 și 95 de săptămâni, în funcție de specialitatea ocupațională militară a Beretelor Verzi, cursul Q include elemente de război neconvențional, tactici pentru unități mici și pregătire în domeniul supraviețuirii, evitării, rezistenței și evadării. Acesta se finalizează cu Robin Sage, un exercițiu realist la scară largă care pune în practică toate abilitățile dobândite.

Elementele din cursul Q pe care ucrainenii le-au încorporat în procesul de selecție și evaluare le permit instructorilor să aleagă cei mai buni soldați. Cursul oferă candidaților posibilitatea de a da tot ce au mai bun în condiții de stres și presiune, a spus Black.

„Este incredibil să poți analiza îndeaproape persoanele care urmează cursul, apoi să identifici și să îi selectezi pe cei mai buni din acest grup. Acesta este motivul pentru care [forța de operațiuni speciale] ucraineană este atât de puternică și de capabilă să facă față conflictului actual”, a adăugat Black.

Forțele speciale ucrainene și-au pus în practică pregătirea prin ambuscade asupra coloanelor blindate rusești, prin efectuarea de recunoașteri cu rază lungă de acțiune și, în general, prin suplimentarea forțelor convenționale ucrainene pe linia frontului.

Asistență la distanță

Dacă anterior puteam interacționa zilnic cu partenerii noștri ucraineni, acum suntem nevoiți să comunicăm de la distanță prin intermediul unor dispozitive, telefoane, calculatoare", a spus Musselman. „Așa că acest lucru adaugă un alt nivel de complexitate".

Steven Edwards, șeful Comandamentului Operațiunilor Speciale din Europa, a recunoscut că unele armate NATO au încă forțe speciale în Ucraina, deși strict cu rol consultativ, și că cele americane „se bazează foarte mult pe ei” pentru a înțelege situația de pe teren.

Comandamentul pentru operațiuni speciale al SUA nu are o prezență oficială în Ucraina și a adoptat un rol de „consiliere și asistență de la distanță" în această țară, dar se poate presupune că forțele speciale americane au un fel de prezență în țară - probabil prin intermediul agențiilor de informații americane - pentru a le oferi ajutor ucrainenilor în ceea ce privește pregătirea și provocările logistice.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite