Biden anunță că SUA vor livra Ucrainei 31 de tancuri Abrams: „Putin continuă să se înșele”

0
Publicat:

Joe Biden a anunțat miercuri seara că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, descrise de președintele american drept „cele mai puternice din lume”.

Tanc Abrams în cadrul unui exercițiu NATO FOTO EPA-EFE
Tanc Abrams în cadrul unui exercițiu NATO FOTO EPA-EFE

Liderul de la Casa Albă a precizat că tancurile Abrams, care „vor spori capacitatea Ucrainei de a se apăra”, nu sunt o amenințare pentru Rusia ca țară. În același timp, Biden a cerut armatei ruse să se întoarcă acasă, „acolo unde îi este locul”.

Președintele american a precizat totodată că „trimiterea tancurilor va necesita timp”.

În plus, Biden s-a declarat „recunoscător” cancelarului german Olaf Scholz pentru decizia de a permite livrările de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Liderul de la Casa Albă a avut totodată un mesaj și pentru omologul său de la Kremlin. „Putin s-a înșelat de la începutul războiului și continuă să se înșele. Rămânem determinați, la fel ca la început, să ajutăm Ucraina”, a spus el.

Livrările de tancuri nu reprezintă „o amenințare ofensivă la adresa Rusiei. Dacă trupele ruse se întorc în Rusia, unde le este locul, acest război s-ar încheia astăzi. Aliații nu vor permite ca o țară să fure teritoriul unui stat vecin prin forță”, a dat asigurări Biden.

„Rusia se aştepta la o ruptură. Dar suntem uniţi complet, total şi strâns”, a insistat el.

Potrivit The Washington Post, este puțin probabil ca tancurile Abrams să ajungă în Ucraina până în primăvară.

Anunțul lui Biden vine la câteva ore după ce Guvernul german a aprobat livrările de tancuri Leopard 2 pentru susținerea armatei ucrainene.

Decizia de miercuri a Berlinului oferă și altor țări, cum ar fi Polonia, Spania şi Norvegia, posibilitatea de a-şi trimite stocurile de tancuri Leopard către Ucraina.

„Decizia e în continuarea binecunoscutei noastre linii de susţinere a Ucrainei cu toată capacitatea noastră. Acţionăm în strânsă coordonare la nivel internaţional”, a precizat Olaf Scholz, citat într-un comunicat.

Înainte de a face anunțul, preşedintele Biden a discutat pe tema ajutorului militar pentru Ucraina cu liderii german, francez, italian şi britanic.

„Preşedintele Biden a discutat în această dimineaţă cu preşedintele francez (Emmanuel) Macron, cancelarul german (Olaf) Scholz, şefa Guvernului italian (Giorgia) Meloni şi premierul britanic (Rishi) Sunak, în cadrul strânsei noastre coordonări asupra sprijinului pentru Ucraina”, a transmis, pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite