Berlinul, tot mai aproape de un acord de livrare a tancurilor Leopard către Ucraina

0
Publicat:

Cancelarul Olaf Scholz se va adresa miercuri parlamentului Germaniei cu un posibil anunţ privind livrarea tancurilor grele Leopard către Ucraina, care le reclamă cu insistenţă pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, notează AFP.

Polonia şi Finlanda doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 FOTO: Shutterstock
Polonia şi Finlanda doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 FOTO: Shutterstock

Două media germane, revista Spiegel şi canalul de informaţii NTV, au afirmat că Scholz, care va lua cuvântul la orele la orele 12.00 GMT în plenul camerei inferioare a parlamentului, ar putea să dea undă verde cu această ocazie ţărilor, printre care Polonia şi Finlanda, care doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 de producţie germană, conform Agerpres.

"Germania trimite tancuri Leopard Ucrainei", a scris pe Twitter Partidul Liberal-Democrat (FDP), membru al coaliţiei guvernamentale conduse de Scholz.

"Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii", a îndemnat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Aliaţii au numărul de tancuri" necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele de socializare, insistând că "nevoile sunt mai mari" decât "cinci, zece sau cincisprezece tancuri".

Ţările care au achiziţionat tancuri Leopard 2 din Germania pentru forţele lor armate trebuie să obţină permisiunea Berlinului pentru a le reexporta.

Varşovia, care doreşte să creeze o "coaliţie de ţări sprijinind Ucraina cu tancuri Leopard 2", a trimis oficial o cerere în acest sens, a cărei primire a fost confirmată marţi de Berlin.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că speră într-un răspuns rapid, regretând că "germanii întârzie, amână, acţionează într-un mod greu de înţeles".

În cursul unei conferinţe de presă la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marţi că "a încurajat expres ţările partenere care au tancuri Leopard pregătite pentru desfăşurare să antreneze forţele ucrainene pe aceste tancuri".

Şeful NATO a salutat "mesajul clar" al lui Pistorius, aflat în funcţie de aproape o săptămână.

"Astfel de livrări nu vor aduce nimic bun" relaţiilor ruso-germane, a reacţionat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit observatorilor, aceste tancuri sunt susceptibile să aibă un impact semnificativ pentru ucraineni în faţa presiunii crescânde a trupelor ruse care recâştigă teren pe frontul din estul Ucrainei.

Luni, Polonia a avertizat că este gata să treacă peste autorizaţia Berlinului. Această ţară, care spune că este dispusă să trimită 14 Leopard 2 Kievului, discută acest lucru cu aproximativ 15 state, multe armate europene deţinând aceste vehicule blindate.

Teama de o escaladare militară cu Moscova şi reticenţa sa de a face Germania să-şi asume un leadership în tabăra occidentală explică ezitările cancelarului, potrivit analiştilor.

Pentru Ucraina, sprijinul militar şi financiar al aliaţilor occidentali este crucial. Ea spune că are nevoie de sute de tancuri moderne şi alte armamente pentru o nouă ofensivă, reaminteşte AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite