LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a lansat 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei înainte de parada militară de Ziua Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rachete de croazieră rusești au explodat marți deasupra Kievului, în timp ce tancuri și soldați s-au adunat în Piața Roșie de la Moscova pentru tradiționala paradă militară de 9 mai de Ziua Victoriei. Rusia marchează aniversarea victoriei asupra naziștilor cu un nou atac asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Imagine din Bakhmut. Foto: Profimedia
Imagine din Bakhmut. Foto: Profimedia

UPDATE 18.53 Lansatoare de rachete românești au ajuns în Ucraina VIDEO

Deși nu există informații oficiale că lansatoare multiple de rachete APR-40, de 122 mm, de fabricație românească, ar fi fost trimise ca ajutor Kievului, cel puțin patru astfel de sisteme apar într-un clip distribuit de Ukrainian Front.

Nu este foarte clară proveniența acestora, dar România a exportat în mai multe ţări astfel de sisteme, iar Croaţia şi Bosnia şi Herţegovina le mai au în dotare.

Lansatoarele de fabricație românească sunt asemănătoare cu celor rusești Grad, dar sunt montate pe platforme DAC fabricate la Autocamioane Brașov. Detalii aici

UPDATE 18.07 Cererile transmise UE de Zelenski: Livrarea de muniţie, ridicarea restricţiilor privind cereale ucrainene şi deschiderea negocierilor

Volodimir Zelenski a cerut marţi, cu ocazia primirii la Kiev a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca UE să accelereze livrările de muniţii, să ridice restricţiile „inacceptabile" asupra exporturilor de cereale şi să lanseze negocierile de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, relatează AFP, citată de Agerpres.

În ziua în care Rusia sărbătoreşte cu mare fast victoria asupra Germaniei naziste, Ursula von der Leyen a sosit în capitala ucraineană cu trenul, pentru a marca Ziua Europei şi pentru a arăta încă o dată sprijinul UE pentru Ucraina în faţa invaziei ruse. Detalii aici

UPDATE 17.53 Imagini pline de dramatism cu atacul unui batalion de voluntari belaruși asupra tranșeelor ruse de lângă Bahmut VIDEO

O unitate de voluntari belaruși care luptă alături de forțele ucrainene publicat o înregistrare video ce surprinde o operațiune de curățare a tranșeelor rusești de lângă Bahmut, relatează Kyiv Post. Detalii aici

UPDATE 17.45 Pierderea Ucrainei va transforma Rusia într-o mare dictatură. Analiza unui expert baltic

Rusia și-a demonstrat deja capacitatea ofensivă în războiul din Ucraina, concluzionează experții. Vladimir Juškin, șeful Centrului Baltic pentru Studii Rusești, consideră că luările de poziție din ultima vreme ale șefului Wagner, Evgheni Prigojin, sunt o pregătire pentru o viitoare luptă pentru putere.

În ceea ce privește capacitatea ofensivă a Rusiei în Ucraina, forțele sale au demonstrat-o în ultimele luni, scrie news.err.ee.

"Ceea ce au încercat să realizeze în diferite puncte de-a lungul frontului a fost ofensiva majoră pe care o plănuiau. Au găsit un succes minim în jurul Bahmut. În rest, nu au făcut practic niciun progres. Rusia nu are forța de a lansa o nouă ofensivă majoră în acest moment", a declarat Indrek Kannik, șeful Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate (ICDS). Detalii aici

UPDATE 16.47 Protest inedit al activiștilor pro-ucraineni la mausoleul soldaţilor sovietici din Varşovia. Ce a pățit ambasadorul rus VIDEO

Un protest inedit a avut loc la mausoleul soldaţilor sovietici din Varşovia. Activiştii pro-ucraineni au mers să îl „întâmpine” pe ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, venit să depună o coroană de flori.

Rusia celebrează, marți, victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP. Cu acest prilej, în memoria soldaților care au luptat pentru patria sa, ambasadorul rus de la Varșovia a mers la mausoleul soldaţilor sovietici pentru a depune o coroană de flori.

Momentul nu a fost unul lipsit de incidente, întrucât la fața locului s-au adunat și zeci de activişti pro-ucraineni. Detalii aici

UPDATE 16.45 Dueluri aeriene deasupra Ucrainei: cum reușesc piloții ucraineni să fenteze rachetele rusești

Pilotul cu indicativul Silk știe că trebuie să coboare rapid și să zboare cât mai jos cu avionul său MiG-29, când echipa de la sol îl avertizează că un avion de vânătoare rusesc a lansat o rachetă. Misiunea sa tocmai s-a încheiat, iar acum scopul lui e să supraviețuiască.

Vechiul avion din epoca sovietică începe să tremure pe măsură ce este împins la limită. Silk manevrează printre clădiri și dealuri pe care le-a studiat meticulos pe hartă în timpul pregătirii pentru această misiune, relatează BBC.

„Astfel de zboruri aproape de suprafață sunt cele mai dificile. Trebuie să fii foarte concentrat. În plus, din cauza altitudinii scăzute, nu ai vreme sau spațiu pentru o ejectare sigură”, spune Silk. Detalii aici

UPDATE 16.02 Metoda prin care contraofensiva ucraineană ar putea avea succes. Ce loc ar trebui ales

 Fostul comandant al Comandamentului Strategic al Regatului Unit, generalul Richard Barrons, a vorbit despre viziunea sa în privința șanselor de reușită a contraofensivei ucrainene. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu, acordat jurnaliștilor BBC News, pe 8 mai.  

Mult așteptata contraofensivă ucraineană ar putea avea succes, potrivit spuselor lui Richard Barrons. Există însă o condiție esențială, întrucât armata ucraineană continuă să fie, în mod semnificativ, depășită numeric. Detalii aici

UPDATE 15.48 Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării: „Rusia va intra în panică atunci când va începe contraofensiva“

Volodimir Havrilov, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, consideră că după luni de conflict de uzură, situația de pe teren ar putea cunoaște evoluții rapide.

Volodimir Havrilov a spus într-un interviu acordat publicației The Independent că: "Vom lansa contraofensiva noastră - când și unde nu contează acum. Rusia va fi în panică; veți vedea multă panică. Ei încă nu înțeleg că propaganda lor demonstrează o imagine falsă a ceea ce se întâmplă de fapt pe teren. Acest război va fi câștigat pe teren, nu pe ecranele televizoarelor, nu pe internet. Nu aș fi surprins dacă într-o zi, poate luna aceasta sau luna viitoare, vom vedea ceva care să contribuie la prăbușirea imediată a strategiei rusești sau a armatei sale, a economiei sale", scrie yahoo.com. Detalii aici

UPDATE 15.25 Un observator internațional prezice ce se va întâmpla dacă mercenarii Wagner vor părăsi Bahmut

El a precizat că Prigojin a amenințat că își va retrage mercenarii pe 10 mai dacă nu i se vor da obuze.

Ulterior, Prigojin a spus că forțele sale vor primi muniție. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă acea muniție va fi livrată sau dacă războinicul rus își va continua amenințarea de a se retrage de pe ruinele orașului din regiunea Donețk, scrie yahoo.com.

"În acest (ultim) caz, înfrângerea armatei ruse nu va mai fi o perspectivă îndepărtată, ci una imediată și apropiată", a prezis Iakovyna. Detalii aici

UPDATE 14.53 Prigojin: Mercenarii Wagner nu se vor retrage din Bahmut pentru a nu fi acuzaţi de Moscova de „trădare de patrie”

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat marţi că unităţile sale de mercenari nu îşi vor abandona poziţiile la miezul nopţii în oraşul ucrainean Bahmut, deşi nu au primit încă toată muniţia promisă, deoarece Moscova a transmis fără drept de apel că va considera o astfel de retragere drept o "trădare de patrie'', transmite EFE, preluat de Agerpres.

„Nu vom părăsi Artiomovsk (numele rusesc al Bahmutului), vom mai insista câteva zile, ne vom lupta şi apoi vom vedea", a transmis el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram. Detalii aici

UPDATE 12.47  Prigojin acuză militari ai armatei ruse că au fugit din Bahmut

Şeful grupului paramilitar Wagner i-a acuzat marţi pe militari din armata regulată a Rusiei că au fugit de pe poziţiile lor din Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei, şi a acuzat statul rus că este incapabil să apere Rusia, informează AFP.

"Astăzi (marţi), una dintre unităţile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (...). Ei şi-au părăsit poziţiile, au fugit", a acuzat Evgheni Prigojin, care este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă.

"De ce statul nu reuşeşte să apere ţara?", a mai spus el într-o înregistrare video postată pe Telegram, în timp ce liderul rus Vladimir Putin prezida parada militară de la Moscova ce marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945.

"Ziua Victoriei este victoria strămoşilor noştri, noi nu am meritat nici o bucăţică din această victorie", a afirmat el.

UPDATE 11.35 Rusia a lansat un nou val de rachete asupra Ucrainei

Ucraina a declarat că apărarea sa aeriană a doborât 23 din cele 25 de rachete croazieră, lansate în principal asupra capitalei Kiev, și că nu au fost raportate victime. Este a doua noapte consecutivă de atacuri aeriene rusești de amploare.

„În cursul nopții în ziua «sacră» de 9 mai, (ei) au lansat un atac pe teritoriul Ucrainei", au anunțat forțele aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.

Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că rușii au încercat să ucidă civili. „Ca și pe front, planurile agresorului au eșuat".

Rămășite au căzut pe o casă din cartierul Holosiivski, în sud-vestul Kievului, dar a provocat puține pagube, a declarat primarul Kievului, Vitalii Klițciko.

Anul acesta, Kievul și-a formalizat simbolic ruptura față de Moscova prin mutarea oficială a Zilei Victoriei la 8 mai, pentru a se alinia cu aliații săi europeni. Ucraina va sărbători pe 9 mai  Ziua Europei, aniversând alături de statele membre înființarea organismului care a devenit Uniunea Europeană.

Ursula von der Lyen a sosit la Kiev

Kievul a primit-o marți pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a postat pe Twitter o fotografie în care apare sosind cu trenul în gara din Kiev.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev. Unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi”, a scris ea, numindu-l "un loc atât de potrivit pentru a sărbători ziua Europei".

UPDATE 11.12 Ucraina afirmă că a doborât rachete de croazieră rusești care vizau Kievul

Oficialii ucraineni spun că apărarea aeriană a doborât 15 rachete de croazieră rusești care au fost lansate în cursul nopții împotriva capitalei Kiev, conform BBC.

Noile atacuri cu rachete au avut loc cu câteva ore înainte ca Rusia să sărbătorească Ziua Victoriei. Sărbătoarea din 9 mai comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Detalii aici

UPDATE 10.30 Parada militară de 9 mai a început la Moscova, într-un context de tensiune. Putin și-a încheiat disccursul VIDEO

Parada militară de Ziua Victoriei a avut loc marţi în Piaţa Roşie din Moscova în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a mai multor lideri ai republicilor post-sovietice, pe fondul unor măsuri stricte de securitate de teama unor acte de sabotaj ucrainean, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Vladimir Putin a declarat că lumea se află în prezent într-un punct de cotitură şi a acuzat ţările occidentale că orchestrează un război împotriva Rusiei. Detalii aici

UPDATE 06.17 Transnistria ocupată de ruși a cerut Rusiei să-și mărească contingentul de menținere a păcii în regiune, fapt de natură să sprijine eforturile Kremlinului de a destabiliza Moldova. Un reprezentant al ocupației transnistrene la Moscova, Leonid Manakov, a cerut Rusiei să mărească numărul forțelor de menținere a păcii în Transnistria din cauza pretențiilor de creștere a securității și a riscurilor teroriste. Manakov a propus ca Transnistria să mărească numărul forțelor de menținere a păcii prin implicarea rușilor care locuiesc în Transnistria în operațiunile de menținere a păcii. Declarația lui Manakov vine în urma rapoartelor conform cărora Chișinăul a reținut 27 de protestatari din partidul „Shor” pe 7 mai. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat propunerile lui Manakov. Oficialii de la Casa Albă au avertizat în martie că indivizii cu legături cu serviciile de informații ruse plănuiau să organizeze proteste împotriva guvernului moldovean pentru a instala o administrație pro-rusă. Declarațiile lui Manakov sunt probabil o continuare a efortului Kremlinului de a destabiliza Moldova. Este puțin probabil ca Rusia să desfășoare forțe suplimentare în Transnistria, având în vedere nevoia continuă de forțe în Ucraina.

UPDATE 05.33 Președintele rus Vladimir Putin încearcă să folosească parada Zilei Victoriei de la Moscova pentru a arăta influența continuă a Rusiei în Asia Centrală. Președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, președintele kârgâz, Sadyr Japarov, președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev și președintele tadjik Emomali Rakhmon vor participa la parada de Ziua Victoriei de la Moscova pe 9 mai. Institutul de știri afiliat Kremlinului Vedemosti a raportat vizita lui Japarov la Moscova pentru Ziua Victoriei pe 23 aprilie, în timp ce presa rusă a raportat vizitele lui Tokaev, Mirziyoyev și Rakhmon pe 8 mai, cu doar o zi înainte de parada de Ziua Victoriei de la Moscova. Institutul de știri independent rus SOTA a raportat că serviciul de presă al lui Rakhmon a anunțat inițial că Rakhmon va sărbători în Dușanbe, dar mai târziu a declarat că Rakhmon a sosit la Moscova pentru Ziua Victoriei. Agenția rusă de știri, TASS transmis că Putin l-a invitat și pe președintele turkmen Serdar Berdymukhamedov, dar acesta nu și-a confirmat prezența. Niciun lider străin nu a participat la Ziua Victoriei la Moscova în 2022, iar Kazahstanul, Kârgâzstanul și Uzbekistanul nu au organizat parade de Ziua Victoriei în 2022, unii invocând riscurile pentru sănătate cauzate de pandemia de coronavirus. Anunțul târziu privind prezența liderilor din Asia Centrală indică probabil reticența acestora de a arăta sprijinul direct și public față de război, în ciuda eforturilor Kremlinului de a proiecta puterea. Președintele belarus Alexander Lukașenko și președintele armean Nikol Pashinyan au zburat și ei la Moscova pentru a participa la parada de Ziua Victoriei.

UPDATE 04.25 Înalți oficiali ucraineni au indicat că forțele ucrainene se pregătesc să efectueze operațiuni contraofensive în mai sau iunie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 7 mai că forțele ucrainene se pregătesc pentru „noi evenimente” în mai sau iunie 2023. Viceministrul ucrainean al apărării, Volodimir Havrylov, a declarat într-un interviu din 8 mai că momentul și locația unei contraofensive ucrainene nu sunt semnificative, deoarece forțele și conducerea rusă vor intra în panică indiferent, dar că nu ar fi surprins dacă „ceva”, făcând posibil aluzie la contraofensiva ucraineană. Centrul Media Militar al Forțelor de Apărare ucrainene a declarat că forțele ruse continuă să transfere echipamente militare, muniții și provizii în Ucraina pentru a se pregăti pentru o operațiune defensivă împotriva unei contraofensive ucrainene.

UPDATE 03.41 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate asupra liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 8 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și Spirne (26 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Nevske (19 km nord-vest de Kreminna) și Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna). Imaginile geolocalizate publicate pe 7 mai arată un element nespecificat al Diviziei 98 Aeropurtate de Gardă (VDV) rusă care efectuează o lovitură cu drone împotriva pozițiilor ucrainene la sud de Torske (16 km vest de Kreminna). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene de lângă Synkivka.

image

UPDATE 03.07 Forțele ruse au făcut progrese marginale în Bakhmut începând cu 8 mai, pe fondul rapoartelor privind intensificarea operațiunilor ofensive ale forțelor Grupului Wagner. Imaginile geolocalizate publicate pe 7 mai indică faptul că forțele ruse au avut probabil câștiguri teritorialeîn vestul Bakhmutului. Surse rusești au susținut pe 7 și 8 mai că luptătorii Wagner au intensificat atacurile asupra pozițiilor ucrainene din vestul Bakhmut și bombardarea zonei. Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a susținut pe 7 mai că Wagner a avansat cu 280 de metri în Bakhmut și că forțele ucrainene controlează în prezent 2,37 km pătrați din oraș. Un blogger rus a respins afirmațiile rusești conform cărora unele unități cecene Akhmat s-au desfășurat în Bakhmut din 7 mai. ISW nu a văzut nicio confirmare vizuală a unităților Akhmat care operează în zonă. Bloggeri ruși au susținut pe 7 mai că forțele ruse au sporit și atacurile asupra pozițiilor ucrainene de lângă Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Chasiv Yar (13 km vest de Bakhmut) și Orikhovo-Vasylivka (14 km nord-vest de Bakhmut) și au condus atacuri în apropiere Bohdanivka, Predtechyne (14 km sud-vest de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) pe 8 mai. Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe Estice ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat pe 8 mai că forțele ruse au efectuat 29 de atacuri în direcția Bakhmut și că activitatea de artilerie crescută indică faptul că forțele ruse din zonă nu suferă de lipsuri semnificative de muniție, în ciuda afirmațiilor recente ale lui Prigojin. Cherevaty a declarat că forțele ruse continuă să efectueze atacuri la sol de uzură, ca tactică principală în zona Bakhmut. Comandantul ucrainean al Brigăzii 127 de Apărare Teritorială, Roman Hryshchenko a raportat pe 7 mai că personal Wagner suplimentar a sosit și operează în oraș, ceea ce duce la o intensitate crescută a atacurilor. Hryshchenko a declarat că ucrainenii nu au observat niciun indiciu că Wagner intenționează să părăsească orașul și că intensificarea bombardamentelor indică probabil că Wagner a primit mai multă muniție. Statul Major ucrainean a raportat pe 8 mai că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Khromove (imediat la vest de Bakhmut), Ivanivske, Chasiv Yar și Stupochky (14 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 02.49 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk pe 8 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Sud a Rusiei, Vadim Astafyev, a susținut că forțele ruse au respins o operațiune de recunoaștere în forță ucraineană în zona Avdiivka.

image

UPDATE 02.27 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk pe 8 mai. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe din Estul Rusiei, Alexander Gordeev, a susținut că forțele ruse au respins o operațiune ucraineană de recunoaștere în forță într-o locație nespecificată din vestul Oblastului Donețk.

image

UPDATE 02.11 Forțele ruse au vizat poziții ucrainene în direcția Zaporijia. Imaginile geolocalizate publicate pe 7 mai arată că forțele ruse lovesc poziții ucrainene lângă Shcherbaky din regiunea Zaporizhia. Bloggerii ruși au publicat filmări pe 7 și 8 mai care arată elemente ale Diviziei 127 infanterie motorizată (Armata a 5-a armată combinată, districtul militar de est) care loveau forțele ucrainene în apropiere de Charivne și elemente ale Regimentului 503 de infanterie motorizată de gardă (Divizia 19 de infanterie motorizată, Armata 58 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) lovind forțele ucrainene lângă Orikhiv.

UPDATE 01.54 Forțele ruse continuă operațiunile defensive în regiunea Herson. Consilierul administrației ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat că forțele ruse „exploatează masiv” malul de est (stânga) al râului Nipro din regiunea Herson. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a publicat imagini pe 8 mai care se presupune că îl arată vizitând fortificațiile din regiunea Herson ocupată. Saldo a susținut că fortificațiile sunt bine echipate și că forțele ruse staționate acolo vor primi o rezervă suplimentară de tunuri antidrone. Forțele ruse au efectuat focuri de rutină la vest de Hulyaipole în regiunile Zaporijia și Herson.

image

UPDATE 01.22 Autoritățile ruse și-au intensificat campania care vizează minoritățile etnice pentru servicii contractuale în armata rusă. Radio Free Europe/Radio Liberty a raportat pe 18 aprilie că recrutorii militari ruși vizează muncitorii migranți din Asia Centrală pentru servicii contractuale, vizitând moscheile și centrele de imigrație. Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a evaluat pe 8 mai că această campanie de recrutare este probabil parte a efortului continuu al Kremlinului de a recruta „voluntar” 400.000 de militari și de a evita o nouă rundă de mobilizare. Ministerul Regatului Unit a evaluat, de asemenea, că Rusia probabil îi trimite acești recruți migranți în primele linii în Ucraina, indicând faptul că autoritățile ruse se mulțumesc să forțeze minoritățile etnice să suporte în mod disproporționat povara pierderilor de luptă în Ucraina.

UPDATE 01.05 Autoritățile ruse continuă să stimuleze și să constrângă rușii să intre în serviciul militar contractual. Un blogger rus a făcut publicitate serviciului contractual prin regiunea Moscova și a susținut că autoritățile plătesc recruților contractuali 18.770 de ruble (241 USD) pentru fiecare copil, 500.000 ruble (6.435 USD) pentru răni ușoare și 1.000.000 de ruble (12.870 USD) pentru rănile grave, precum și  salarii de 50.000 de ruble (643 USD) pe lună. Media de opoziție din Rusia, Mobilization News, a susținut că biroul militar de înregistrare și înrolare din Soci a trimis somații pe hârtie studenților ruși care tocmai au împlinit 18 ani și au devenit eligibili pentru serviciu.

UPDATE 00.46 Conglomeratul rus de apărare de stat Rostec a anunțat planuri de modificare a aeronavei de atac Su-25 pe baza experienței utilizării sale în Ucraina. Primul director general adjunct al Rostec, Vladimir Artyakov a anunțat că Rostec intenționează să modifice Su-25SM3 pentru utilizarea armelor de înaltă precizie. Un blogger rus a criticat anterior, pe 2 mai, decizia de a nu dezvolta aeronave Su-25 și a susținut că forțele ruse ar trebui să dezvolte variantele Su-25 și Su-23CM3 mai aproape de modelele americane nespecificate care sunt capabile să transporte o varietate de muniții.

UPDATE 00.29 Autoritățile de ocupație ruse evacuează populația din unele așezări din regiunea Herson în zone situate mult în spatele frontului din regiunea Zaporijia ocupate. Statul Major ucrainean a raportat la 8 mai că autoritățile de ocupație ruse au suspendat administrațiile raionului Skadovsk și orașului Skadovsk și au încărcat documente, echipamente de birou și alte proprietăți de stat pentru transport în afara zonei. Statul Major ucrainean a mai raportat că autoritățile ruse de ocupație desfășoară activități similare în alte așezări din regiunea Herson ocupată și evacuează zonele respective. Statul Major ucrainean a raportat că autoritățile de ocupație ruse intenționează să transporte documente și bunuri jefuite pe mare, de la Berdyansk, regiunea Zaporijia, în efortul de a evita blocajele de mai mulți kilometri pe podul peste strâmtoarea Kerci.

UPDATE 00.15 Autoritățile de ocupație ruse continuă să anunțe parteneriate de tip patronaj cu regiunile ruse. Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat la 8 mai că el şi şeful Republicii Bașkortostan, Radiy Khabirov, s-au întâlnit pentru a discuta modalităţile prin care Bașkortostanul poate sprijini administraţia de ocupaţie a Oblastului Luhansk. Pasechnik a anunțat că, Khabirov s-a angajat să trimită o echipă de constructori pentru a ajuta la repararea clădirilor rezidențiale și a facilităților sociale din Khrustalnyi, regiunea Lugansk, până pe 10 mai. Pasechnik a mai declarat că el și Khabirov au discutat despre deschiderea unei reprezentanțe oficiale a Bașkortostanului în regiunea ocupată Luhansk. Pasechnik i-a mulțumit lui Khabirov pentru că a continuat să invite copiii din regiunea ocupată Lugansk în taberele de recreere din Bașkortostan.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au efectuat elte lovituri cu rachete și drone pe scară largă împotriva Ucrainei în noaptea de 7 spre 8 mai. Statul Major ucrainean a raportat pe 8 mai că forțele ruse au lansat 16 rachete în regiunile Harkov, Herson, Mykolaiv și Odesa și că forțele ucrainene au doborât toate cele 35 de drone Shahed. Primarul Kievului, Vitaly Klitschko, a declarat că forțele ucrainene au doborât 36 de drone rusești care vizaseră Kievul dintr-un total de 60 lansate împotriva Ucrainei. Klitschko nu a precizat câte drone au doborâte în total de forțele ucrainene în alte părți din Ucraina. Raportul lui Klitschko este mai probabil cel corect, deoarece a fost postat la aproape patru ore după runda inițială de raportare ucraineană cu privire la loviturile cu drone Shahed. Crucea Roșie Ucraineană a declarat că o rachetă rusă a distrus un întreg depozit al Crucii Roșii din regiunea Odesa. Bloggeri ruși au celebrat afirmațiile conform cărora forțele ruse au intensificat atacurile împotriva Kievului, un blogger susținând că forțele ruse au condus cea mai mare campanie de lovituri cu drone împotriva Kievului de la începutul războiului. Sursele rusești compensează probabil în exces ineficacitatea loviturilor cu drone, sporind dimensiunea și amploarea efortului.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite