Parada militară de 9 mai a început la Moscova, într-un context de tensiune. Discursul lui Putin FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Moscova are loc parada militară tradițională de 9 mai, ziua în care Rusia și alte state foste sovietice sărbătoresc Ziua Victoriei, și anume înfrângerea nazismului în al Doilea Război Mondial. Președintele Vladimir Putin, căruia i s-au alăturat șase lideri străini, a susținut un discurs în care a acuzat țările occidentale că orchestrează un război împotriva Moscovei.

profimedia 0774693774 jpg

Putin: poporul ucrainean, ostaticul Occidentului

UPDATE Putin a afirmat că poporul Ucrainei a devenit "ostaticul loviturii de stat şi al planurilor Occidentului".

 Preşedintele rus a afirmat că „scopul adversarilor Rusiei este să obţină destrămarea şi distrugerea ei, să anuleze total rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, să submineze sistemul global de securitate şi al dreptului internaţional, să sufoce centrele de dezvoltare suverane".

În context, el a subliniat că Rusia îşi aminteşte de faptul că toate popoarele Uniunii Sovietice au contribuit la victoria împotriva fascismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. "Este foarte important că astăzi, aici, la Moscova, s-au reunit lideri din Comunitatea Statelor Independente, văd în aceasta o atitudine de mulţumire pentru eroismul predecesorilor noştri, care s-au adunat împreună şi au învins împreună", a declarat Putin.

Potrivit lui Putin, "orice ideologie de supremaţie este prin natura ei dezgustătoare, aducătoare de moarte şi criminală". El a subliniat că elitele occidentale "continuă să-şi declare exclusivitatea, îi asmut pe oameni şi dezbină societatea".

Lumea, într-un moment de cotitură

UPDATE Vladimir Putin a declarat că lumea se află în prezent într-un punct de cotitură şi a acuzat ţările occidentale că orchestrează un război împotriva Rusiei.

Astăzi, civilizaţia se află din nou la un punct de cotitură. Împotriva patriei noastre a fost din nou declanşat un adevărat război, însă noi vom învinge terorismul internaţional, îi vom apăra şi pe locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea", a spus preşedintele rus.

Vladimir Putin a susţinut că Rusia vrea "un viitor paşnic şi liber", şi că pentru ea "nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est".

Putin îndeamnă Rusia la „victorie”

UPDATE Vladimir Putin şi-a încheiat discursul de 10 minute astfel: „Pentru Rusia, pentru forţele noastre armate nobile, pentru Victorie, ura!”

Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială, de cei care luptă pe front și care salvează răniții”, a spus președintele rus, adăugând că "viitorul statului nostru și al poporului nostru depinde de voi și de faptul că voi luptați pentru Rusia".

„Întreaga țară s-a unit pentru a-i susține pe eroii noștri, toată lumea vrea să ajute, toată lumea se roagă pentru voi”, a spus Putin.

Parada militară de Ziua Victoriei a început marţi în Piaţa Roşie din Moscova în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a mai multor lideri ai republicilor post-sovietice, pe fondul unor măsuri stricte de securitate de teama unor acte de sabotaj ucrainean, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Evenimentul este prezidat de Putin, care se va adresa trupelor participante la paradă, conform tradiţiei, inclusiv unităţilor care luptă în Ucraina în cadrul aşa-numitei „operaţiuni militare speciale”, în fapt invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Kremlinul a recunoscut că autorităţile ruse au decis să anuleze mai multe evenimente publice legate de aniversarea a 78 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, precum marşul cunoscut sub numele de Regimentul Nemuritor, din cauza a ceea ce a numit acte teroriste ale Kievului.

"Se iau toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea, cu atât mai mult când vorbim de prezenţa oaspeţilor străini şi a şefului statului", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Liderii a șase foste republici sovietice sunt așteptați să participe marți la parada anuală a Rusiei de Ziua Victoriei de la Moscova, după ce președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a sosit neanunțat la Moscova luni seara pentru ceea ce serviciul său de presă a declarat că ar fi o "vizită de lucru", relatează Moscow Times.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, și premierul armean Nikol Pashinyan și-au confirmat luni participarea la evenimentul emblematic din Piața Roșie, în timp ce președintele tadjik Emomali Rahmon și liderul uzbec Shavkat Mirziyoyev au început în aceeași zi vizite de două zile în Rusia.

La paradă participă și președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, singurul lider străin care a confirmat în avans participarea sa la parada emblematică.

Cei șase lideri străini se vor alătura președintelui rus Vladimir Putin la tribuna de deasupra Mausoleului lui Lenin din Piața Roșie. Potrivit Ministerului Apărării rus, în Piaţa Roşie vor defila peste 10.000 de militari şi 125 de tipuri de echipamente militare, inclusiv tancuri T-90, T-72 şi T-14, precum şi piese de artilerie, baterii antiaeriene şi rachete de croazieră.

Festivitățile de Ziua Victoriei sunt de regulă un prilej pentru Kremlin pentru a etala puterea militară a Rusiei și a stimula sentimentele patriotice în rândul cetățenilor săi. Totuși în acest an, parada are loc într-o atmosferă de tensiune și securitate sporită, pe fondul intensificării atacurilor aeriene asupra teritoriului rus și ar putea fi unele dintre cele mai modeste sărbători ale Victoriei de până acum.

Într-o decizie fără precedent, Piaţa Roşie a fost închisă timp de două săptămâni, chiar înainte de atacul cu drone de săptămâna trecută asupra Kremlinului, pe care Moscova l-a pus pe seama Kievului.

În plus, din acelaşi motiv, peste douăzeci de oraşe din partea europeană a Rusiei, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea anexată, au anulat parada, care a avut totuşi loc în principalele oraşe din Urali şi Siberia.

„Autoritățile au încercat încă de la începutul războiului din Ucraina să împiedice populația să simtă că există de fapt un război. Și încă încearcă să facă acest lucru. Dar putem vedea că noțiunea de normalitate se prăbușește treptat", a apreciat Oleg Ignatov, analist senior la International Crisis Group.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite