Ucraina afirmă că a doborât 15 rachete de croazieră rusești lansate asupra Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ucraineni spun că apărarea aeriană a doborât 15 rachete de croazieră rusești care au fost lansate în cursul nopții împotriva capitalei Kiev, conform BBC.

Atac asupra Kievului
Atac asupra Kievului

Potrivit lui Serhiy Popko, un înalt oficial militar de la Kiev, nu au fost raportate victime. El crede că rachetele au fost lansate de patru bombardiere care zburau din regiunea Mării Caspice.

Vicepreşedinta Radei Supreme (parlamentul) a Ucrainei, Olena Kondratiuk, a condamnat marţi atacul pe care Rusia l-a lansat marţi în zori - care coincide cu sărbătorirea Zilei Europei - asupra Kievului, cu 17 rachete care au fost toate interceptate de apărarea aeriană ucraineană, transmite EFE.

"Bombardarea Kievului paşnic cu 17 rachete la ora 4 a.m. este tot ce trebuie să ştiţi despre 'victoria''' Rusiei, a transmis Kondratiuk într-un comunicat, referindu-se la faptul că, tot pe 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

"Vremea impunităţii se va încheia!", a adăugat ea.

Administraţia militară de la Kiev a informat marţi dimineaţa despre un atac rusesc cu "aproximativ 15" rachete de croazieră care au fost interceptate în totalitate de apărarea aeriană ucraineană.

"Mulţumim sistemelor noastre de apărare aeriană, care au devenit o garanţie pentru apărarea Europei", a afirmat Kondratiuk în mesajul său, adăugând: "La mulţi ani de Ziua Europei!"

Ursula von der Leyen, la Kiev de Ziua Europei

Atacul rus din dimineaţa zilei de marţi a avut loc cu câteva ore înainte ca preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să sosească cu trenul la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună cu care sărbătoreşte Ziua Europei în capitala Ucrainei.

Noile atacuri cu rachete au avut loc cu câteva ore înainte ca Rusia să sărbătorească Ziua Victoriei. Sărbătoarea din 9 mai comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Președintele rus Vladimir Putin a comparat războiul din Ucraina - pe care îl definește în mod fals drept o luptă împotriva unui "regim neonazist" - cu invazia lui Adolf Hitler în Uniunea Sovietică.

Rusia va fi învinsă așa cum s-a întâmplat cu nazismul în 1945, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia zilei de 8 mai, când se celebrează victoria aliaţilor asupra celui de-al Treilea Reich şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Festivitățile de Ziua Victoriei sunt de regulă un prilej pentru Kremlin pentru a etala puterea militară a Rusiei și a stimula sentimentele patriotice în rândul cetățenilor săi. Totuși în acest an, parada are loc într-o atmosferă de tensiune și securitate sporită, pe fondul intensificării atacurilor aeriene asupra teritoriului rus și ar putea fi unele dintre cele mai modeste sărbători ale Victoriei de până acum.

Într-o decizie fără precedent, Piaţa Roşie a fost închisă timp de două săptămâni, chiar înainte de atacul cu drone de săptămâna trecută asupra Kremlinului, pe care Moscova l-a pus pe seama Kievului.

În plus, din acelaşi motiv, peste douăzeci de oraşe din partea europeană a Rusiei, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea anexată, au anulat parada, care a avut totuşi loc în principalele oraşe din Urali şi Siberia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite