Rușii vor să doboare avioanele NATO

0
Publicat:

Frontex a suspendat zborurile deasupra Mării Negre, în urma incidentului cu avionul rusesc care a șicanat periculos un avion de luptă polonez ce a fost la un pas să se prăbușească. Experții spun că tocmai de aceea agresivitatea acestora ar trebui pusă la punct urgent. 

image

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă Frontex a anunţat că a suspendat misiunea de patrulare aeriană în Marea Neagră din cadrul misiunii „Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023”, după incidentul în care un avion polonez L410 Turbolet a fost interceptat foarte agresiv de către o aeronavă rusească Su-35. Un expert militar susține că rușii pot fi puși la punct cu misiuni permanente de patrulare.

image

„Suntem îngrijorați de incidentul de vineri care a implicat o aeronavă poloneză care a făcut parte în Operațiunea Maritimă Multifuncțională (MMO) Western Sea Black 2023. Împreună cu autoritățile române, evaluăm planurile noastre de patrulare pentru a asigura siguranța echipajelor noastre, care este primordială în timpul operațiunilor. Misiunile de patrulare ale avionului polonez au fost suspendate până la noi ordine. Alte patrule maritime rămân în funcțiune și în conformitate cu programul. MMO Western Black Sea este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex. Operațiunea, care urmează să dureze până la jumătatea lunii decembrie a acestui an, se concentrează pe prevenirea migrației ilegale, a pescuitului ilegal, a poluării marine și pe combaterea altor infracțiuni transfrontaliere din vestul Mării Negre. MMO-urile din Marea Neagră sunt co-conduse de Frontex în fiecare an începând din 2019”, a transmis biroul de presă Frontex la solicitarea „Adevărul”. Conform unor surse, avionul polonez rămâne deocamdată în așteptare, cu tot cu echipaj, pe Aeroportul din Constanța.

Patrulare permanentă deasupra Mării Negre

Piloții militari ruși sunt tot mai agresivi desupra Mării Negre, iar forțele aliate ar trebui să procedeze precum militarii britanici atunci când vin cu un avion de patrulare în zonă, spun experții militari. Reamintim că după incidentul din luna septembrie a anului trecut, când un avion britanic de tip RC-135W Rivet Joint a fost interceptat de avioane de vânătoare rusești, care au lansat din greșeală o rachetă, zborurile aeronavelor de supraveghere din dotarea Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în zona Mării Negre se realizează exclusiv sub escorta avioanelor de vânătoare Eurofighter Typhoon decolate de la o bază din Cipru. Sigur, misiunea este costisitoare, dacă avem în vedere că o oră de operare a unui avion Eurofighter Typhoon costă peste 75.000 de dolari, iar în zonă este necesară și aducerea unei aeronave de realimentare de tip Boeing KC-135R Stratotanker, dar așa se garantează integritatea echipajului care realizează misiunea de supraveghere.

„Nu putem să-i lăsăm pe ruși să-și facă de cap prin Marea Neagră la infinit. Cred că Aliații ar trebui să patruleze permanent cu avioane de luptă mai ales când în zonă se află și aeronave de supraveghere. După cum se vede, ei nu folosesc armamentul din dotare pentru a nu fi acuzați de vreo agresiune, dar merg la intimidare și încearcă să dea de un pilot mai slab de înger care să piardă controlul aeronavei. Repet, agresivitatea asta a ruşilor trebuie pusă la punct rapid, mai ales că avem cu ce, avem avioane de luptă care pot executa astfel de misiuni, pentru că altfel încep să se creadă stăpânii Mării Negre. În plus, riscăm să pierdem aeronave, cum a fost în cazul dronei sau chiar mai rău, aparate de zbor cu echipaj”, a precizat analistul militar Aurel Cazacu.

Rușii au trecut la 5 metri prin fața avionului polonez

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Frontieră din Polonia, Anna Michalska, a explicat cât de periculoasă a fost interceptarea realizată de pilotul rus în urma căreia controlul aeronavei poloneze a fost pierdut pentru o scurtă perioadă de timp. „Avionul rusesc s-a apropiat foarte mult de avionul polonez, de trei ori, la o distanţă de până la 5 metri, lucru care a dus la pierderea controlului asupra avionului polonez. Calm, echipajul a dat dovadă de abilități excelente datorită cărora s-a reușit aterizarea în siguranță. Niciunul dintre piloţii polonezi nu a fost rănit”, a precizat Michalska.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis după incident că stilul agresiv în care a fost pilotat avionul militar aparținând Federației Ruse manifestat împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită să monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabil. „Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, a conchis MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite