Cererile transmise UE de Zelenski: Livrarea de muniţie, ridicarea restricţiilor privind cereale ucrainene şi deschiderea negocierilor

0
Publicat:

Volodimir Zelenski a cerut marţi, cu ocazia primirii la Kiev a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca UE să accelereze livrările de muniţii, să ridice restricţiile „inacceptabile" asupra exporturilor de cereale şi să lanseze negocierile de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ursula von der Leyen, la o vizită precedentă în Ucraina. FOTO EPA EFE
Ursula von der Leyen, la o vizită precedentă în Ucraina. FOTO EPA EFE

În ziua în care Rusia sărbătoreşte cu mare fast victoria asupra Germaniei naziste, Ursula von der Leyen a sosit în capitala ucraineană cu trenul, pentru a marca Ziua Europei şi pentru a arăta încă o dată sprijinul UE pentru Ucraina în faţa invaziei ruse.

A sosit de mult timpul să înlăturăm această incertitudine politică artificială în relaţiile dintre Ucraina şi UE. A sosit momentul să luăm o decizie pozitivă cu privire la deschiderea negocierilor de aderare”, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene.

Țară candidată

Uniunea Europeană a acordat Ucrainei statutul oficial de ţară candidată în iunie 2022, dar cere reforme suplimentare, în special în domeniul luptei împotriva corupţiei, dar o deschidere a negocierilor de aderare trebuie să fie decisă de statele membre în unanimitate, după o propunere a Comisiei.

„Este impresionant să vedem că, în ciuda războiului pe scară largă, Ucraina munceşte din greu, intens şi intensiv”, a spus Von der Leyen.

 Von der Leyen, optimistă în ceea ce priveşte procesul de aderare a Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene a evidențiat „progresele mari” înregistrate de Ucraina în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Von der Leyen s-a referit la domeniile legate de statul de drept şi de protecţia libertăţilor în care Kievul trebuie să arate progrese pentru a putea începe negocierile de aderare, notează EFE.

„S-au făcut multe progrese, dar munca trebuie să continue. Și sunt încrezătoare pentru că am avut discuţii foarte bune despre aceşti paşi”, a declarat preşedinta CE, care s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte procesul de aderare a Ucrainei.

Zelenski  i-a mulţumit şefei Comisiei pentru decizia UE de a furniza „un milion de obuze de artilerie” Kievului și a cerut de asemenea UE să accelereze livrarea de muniţii de artilerie. 

„Am discutat problema-cheie: viteza de aprovizionare şi de livrare a acestor muniţii. Avem nevoie deja de acestea pe câmpul de luptă”, a adăugat președintele ucrainean.

Comisia Europeană a aprobat pe 5 mai un pachet economic de un miliard de euro pentru a finanţa achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina.

 Zelenski a denunţat restricţiile europene „inacceptabile” şi „crude”

Profitând de prezenţa şefei executivului european, preşedintele ucrainean a denunţat restricţiile europene „inacceptabile” şi „crude” asupra exporturilor de cereale ucrainene, potrivit AFP.

„Orice restricţie asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabilă acum, pentru că întăreşte capacităţile agresorului rus”, a denunţat Zelenski, cerând Bruxellesului „să le abolească cât mai rapid posibil”, calificându-le drept nişte „măsuri protecţioniste severe, chiar crude”.

„În vreme de război, (acestea) nu pot decât să dezamăgească”, a spus el, vizând cele cinci ţări în cauză - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România, potrivit AFP.

Bruxelles-ul are rol de mediator între Ucraina și cele cinci state în ceea ce privește problema restricțiilor amintite.

În mai 2022, Uniunea Europeană a suspendat pentru un an, taxele vamale la produsele ucrainene şi s-a organizat pentru a permite Kievului să-şi exporte grânele, deoarece invazia Rusiei a paralizat rutele obişnuite prin Marea Neagră.

Consecințe vizibile mai ales în statele vecine

În acest context, statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă de sosiri din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor din cauza lipsei unei logistici adecvate şi la scăderea preţurilor, destabilizând astfel fermierii locali.

La jumătatea lunii aprilie, Polonia, urmată rapid de alte ţări europene, a interzis, unilateral, accesul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, afirmând că doreşte să îşi protejeze fermierii.

Situaţia a fost considerată „inacceptabilă" de către Bruxelles în plin război în Ucraina.

În ciuda acestor tensiuni, la sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a ajuns la un acord între toate părţile implicate pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, în special către ţările terţe, un punct crucial pentru Kiev, care doreşte să poată continua să îşi exporte producţia.

Șefa CE admite că situaţia este  așa cum a descris-o Zelenski: „dificilă".

„Prioritatea imediată acum este ca tranzitul de cereale să se deruleze în mod transparent şi la un preţ cât mai scăzut posibil”, a spus Ursula von der Leyen.

„Aceasta necesită o cooperare foarte strânsă între diferitele părţi interesate”, a continuat Von der Leyen, anunţând înfiinţarea unei 'platforme de coordonare”, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski a afirmat, într-o declaraţie separată, că forţele ruse nu au reuşit să captureze oraşul Bahmut din estul Ucrainei înainte de ceremoniile de 9 mai, când se marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters, după ce, duminică, un general ucrainean afirmase că Rusia încă speră să captureze Bahmut înainte anunțatele ceremonii.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că luptele la Bahmut continuă şi marţi.

Noi sancţiuni împotriva Rusiei

La rândul său, Ursula von der Leyen a anunţat marţi, în timpul vizitei sale la Kiev, că executivul UE lucrează la noi sancţiuni care vor include noi mecanisme pentru a se asigura că Rusia şi aliaţii săi nu vor reuşi să le ocolească pe cele deja în vigoare, potrivit EFE.

Zelenski i-a spus preşedintei CE că se aşteaptă ca blocul comunitar să adopte cât mai curând posibil noile sancţiuni împotriva Rusiei şi că autorităţile de la Kiev speră ca noul pachet să conţină şi măsuri împotriva industriei nucleare ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite