LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au spionat Kievul încă din 2014 prin camere de securitate cu soft rusesc. Polonia a negat că blocajul de la graniță ar afecta transporturile militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul polonez a negat informația apărută într-un articol din NYT, care citează un soldat ucrainean din prima line, precum că transportatorii care blochează punctele de control de la granița cu Ucraina ar împiedica pe această cale fluxul de ajutor militar către Ucraina. „Convoaiele militare care trec frontiera sunt convoaie însoțite de poliția militară. Acestea se deplasează într-un mod complet diferit, ca vehicule prioritare, și nu sunt ostatici ai vreunui protest”, a declarat ministrul adjunct al apărării  Marcin Ociepa pentru agenția Polsat News.

Soldat ucrainean lângă Bahmut FOTO EPA-EFE
Soldat ucrainean lângă Bahmut FOTO EPA-EFE

UPDATE Fost director al operațiunilor CIA în toată lumea, Jack Devine spune, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, că România are foarte mult de oferit Europei și lumii, că Ucraina va fi un al doilea Afganistan pentru Rusia și că Putin va fi înlăturat în urma unei lovituri de palat.

Jack Devine este o legendă a CIA, unde a lucrat timp de 32 de ani, și a spionajului american. A fost director al operațiunilor CIA în afara Statelor Unite timp de mai mulți ani, funcție din care a supervizat mii de angajați CIA implicați în misiuni delicate în întreaga lume. În cele peste trei decenii pe parcursul cărora a lucrat pentru CIA, Jack Devine a coordonat numeroase misiuni delicate pe tot globul, precum cea împotriva lui Pablo Escobar. Detalii aici

UPDATE Autoritățile din mai multe orașe rusești au anulat spectacolele de artificii și s-au angajat să trimită bani pe front în loc să cumpere decorațiuni de Anul Nou, a informat Radio Free Europe/Radio Liberty pe 8 decembrie.

Diferiți oficiali ruși s-au angajat să reducă festivitățile tradiționale de sărbători pentru a achiziționa echipament militar pentru a susține invazia în curs din Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă sâmbătă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care - a spus el - ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi "ezită", transmite EFE.

„Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi", a declarat Scholz în discursul său de la congresul Partidului Social Democrat (SPD), care a început vineri la Berlin. Detalii aici

UPDATE Potrivit estimărilor privind rata pierderilor suferite în bătăliile de uzură din estul Ucrainei, armata rusă pierde aproape la fel de mulți soldați pe cât recrutează, au concluzionat experții de la Institutul pentru Studierea Războiului.

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au făcut o estimare pe baza cifrelor privind victimele și recrutările furnizate de Kiev în ultimele două luni, precum și a intensității luptelor de pe linia frontului. Detalii aici

UPDATE Rusia a amenințat că va ataca țările occidentale cu rachete dacă avioanele de vânătoare F-16 recent donate Ucrainei vor avea baza pe teritoriul NATO.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova a declarat că aeronavele F-16 din țările NATO vor fi ținte legitime. Ea a spus că avioanele de luptă din a patra generație ar putea fi amplasate în Polonia, Slovacia și România, ceea ce înseamnă că NATO "se adâncește" în conflictul ucrainean.

„S-au pus multe întrebări despre transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina“, a declarat Zaharova, în vârstă de 47 de ani. Detalii aici

UPDATE Spitalele și instituțiile de sănătate din Ucraina se confruntă cu o „creștere alarmantă” a infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice pe fondul războiului cu Rusia, se arată într-un nou raport, relatează CNN.

Răspândirea rezistenței microbiene – care are loc atunci când infecțiile cu bacterii, viruși, ciuperci și paraziți nu mai răspund la medicamente – este o „criză urgentă” în Ucraina, care „trebuie abordată”, potrivit raportului Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, publicat vineri. Detalii aici

UPDATE Organizațiile caritabile ucrainene și companiile care aprovizionează armata țării devastate de război au declarat că sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că șoferii polonezi de camioane nu dau niciun semn de încetare a blocadei de la graniță, care durează de mai bine de o lună, provocând cozi care se întind pe mai mult de 20 de kilometri, în timp ce camionagii așteaptă să treacă până la trei săptămâni, relatează The Guardian.

În timp ce dronele ajung în cele din urmă pe linia frontului, acestea sunt întârziate cu două-trei săptămâni, potrivit lui Oleksandr Zadorozjnîi, directorul operațional al fundației KOLO, care ajută armata ucraineană cu tehnologie pentru câmpul de luptă, inclusiv drone și echipamente de comunicații.

Aproximativ 200 de camionete necesare pentru a transporta muniția și a evacua răniții de pe linia frontului sunt blocate la graniță, deoarece "livrările au fost practic oprite", a declarat Ivan Poberzhniak, șeful departamentului de achiziții și logistică al Come Back Alive, cea mai mare organizație caritabilă din Ucraina care furnizează echipamente armatei.

Protestatarii insistă că nu blochează transporturile militare sau ajutorul umanitar în Ucraina. „Ajutoarele pentru militari trec fără să fie nevoie să aștepte deloc", a declarat Waldemar Jaszczur, un organizator al protestului. El a adăugat că camionagii ucraineni au efectuat servicii de transport neautorizate în toată Europa. Aceștia cer prețuri 35% mai mici decât cele practicate de camionagiii polonezi  și "ne scot de pe piață", a spus el.

UPDATE Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, a avertizat că ucrainenii sunt în „pericol de moarte” de a fi lăsați să moară dacă țările occidentale nu își continuă sprijinul financiar.

Prima doamnă a Ucrainei a vorbit duminică cu jurnalista BBC Laura Kuenssberg, la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie de ajutor.

Acesta ar fi oferit Ucrainei un sprijin în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Detalii aici

UPDATE Serviciile de securitate rusești au spionat infrastructurile de stat și private ucrainene din 2014 prin intermediul a mii de camere de securitate care funcționau cu software-ul rusesc „TRASSIR” aparținând companiei ruse „DSSL”.

Cel puțin până în 2022, serviciile secrete ruse ar fi putut primi imagini video de la camerele de supraveghere din Ucraina, care funcționează cu software-ul rusesc TRASSIR, și să trimită datele către un server din Moscova, potrivit unei investigații a Skhemy (Schemes), un proiect de jurnalism de investigație și analiză al ediției ucrainene a Radio Liberty.

În toiul războiului și al ocupării de către Rusia a teritoriilor ucrainene în 2014 și 2022, în Ucraina au fost instalate și au funcționat mii de camere de supraveghere video care funcționau cu software-ul rusesc TRASSIR dezvoltat de Laboratorul rusesc de sisteme de securitate digitală (DSSL).

Acestea au fost achiziționate atât de întreprinderi de stat ucrainene, inclusiv pentru a fi utilizate în instalații de infrastructură critică, cum ar fi centrala nucleară de la Cernobîl, cât și de întreprinderi civile. De asemenea, ucrainenii le-au cumpărat în scopuri de securitate pentru a-și proteja locuințele.

Activiști cu expertiză în domeniul tehnologiei de supraveghere video au declarat pentru Schemes că camerele de supraveghere marca TRASSIR și software-ul cu același nume instalate în întreprinderile civile și în sectorul public, inclusiv în instalațiile de infrastructură critică, ar putea trimite informații de la acestea către serverele rusești.

UPDATE 06.49 Anunțul lui Putin cu privire la candidatura sa la președinție într-un cadru militar indică faptul că noua campanie prezidențială a sa se poate concentra pe războiul Rusiei în Ucraina mai mult decât a evaluat ISW anterior, deși amploarea acestui accent nu este clară în acest moment

ISW a evaluat anterior că noua campanie prezidențială a lui Putin nu s-ar concentra probabil pe războiul din Ucraina, ci s-ar concentra pe stabilitatea internă și pe criticile aduse Occidentului. Anunțul lui Putin, făcut la o ceremonie de recompensare a personalului militar rus care luptă în Ucraina într-o conversație cu un combatant al DNR sugerează că războiul din Ucraina ar putea juca un rol mai important în strategia sa de campanie. Aceste circumstanțe organizate au fost, probabil, direcționate către o circumscripție foarte importantă: rușii direct afectați de războiul din Ucraina, inclusiv cei aproximativ 2,2 milioane de militari despre care Kremlinul susține că sunt în prezent sub arme, personalul rănit anterior și rudele acestora (precum rudele celor uciși în acțiune).

Rudele personalului mobilizat rus au făcut recent apel la guvernul și armata rusă pentru eliberarea rudelor lor din serviciul militar și pentru un tratament mai bun al militarilor mobilizați din armata rusă, iar Kremlinul a încercat în mod repetat să cenzureze aceste grupuri. Aceste încercări de cenzură la Kremlin sugerează că Kremlinul este îngrijorat de posibilele efecte negative ale acestor proteste asupra imaginii lui Putin în timpul campaniei prezidențiale.

Kremlinul ar putea folosi anunțul lui Putin axat pe armată în încercarea de a convinge acest grup mare de alegători că armata rusă îl sprijină pe Putin. Anunțul lui Putin poate avea ca scop alternativ să demonstreze că are sprijinul armatei ruse pentru a face inutilă orice discuție ulterioară despre războiul din Ucraina în timpul campaniei sale.

Este posibil ca Kremlinul să fi însărcinat armata rusă să captureze Avdiivka și, eventual, Kupiansk, înainte de alegerile din martie 2024, iar această manifestare a sprijinului armatei pentru candidatura lui Putin este posibil menită ca o strategie de acoperire în cazul în care armata rusă nu va putea respecta aceste termene.

UPDATE 06.37 Igor Girkin, naționalist înflăcărat și fost ofițer rus, a prezis pe 7 decembrie că nu va exista „niciun acord” între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt războiului și „nicio înghețare” a frontului în Ucraina, marcând o schimbare notabilă față de afirmațiile anterioare ale lui Girkin că Armata rusă intenționa să „înghețe prima linie” până după alegerile prezidențiale din Rusia.

Girkin a declarat în timpul unui interviu acordat publicației ruse Baza, publicat pe 7 decembrie, că situația din Ucraina s-a „înrăutățit radical” și că Rusia a intrat într-o perioadă de „instabilitate acută”. Girkin a adăugat că succesele tactice ale Rusiei în timpul verii și toamnei. 2023 nu „elimină sau echilibrează” faptele că războiul intră în cea de-a 21-a lună și că nu se vede un sfârșit. Interviul lui Girkin cu Baza a fost aproape sigur aprobat de Kremlin, iar Kremlinul a pus astfel probabil constrângeri asupra a ceea ce Girkin putea și nu putea spune despre invadarea Ucrainei de către Rusia și despre alte subiecte, cum ar fi cazul său penal, patronul său în cadrul siloviki și asasinarea finanțatorului Grupului Wagner Evgheni Prigojin.

Girkin a susținut într-o scrisoare din 9 octombrie că era „99 la sută” sigur că Kremlinul va decide să „înghețe prima linie” până după alegerile prezidențiale din 2024 și că forțele ruse vor continua să desfășoare o apărare strategică pe frontul existent. Girkin a susținut în mod repetat și și-a exprimat în mod repetat marea îngrijorare că există o facțiune în cadrul Kremlinului în favoarea înghețării actualei linie de front în Ucraina, care concurează cu o altă facțiune în favoarea continuării operațiunilor ofensive ale Rusiei pentru influențarea președintelui rus Vladimir Putin. Girkin ar putea să-și ajusteze previziunile ca răspuns la indicațiile private și/sau publice că Putin s-a alăturat acestei din urmă facțiuni. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut pe 27 noiembrie că Occidentul încearcă să „înghețe” războiul din Ucraina pentru a rearma Ucraina pentru viitoare atacuri împotriva Rusiei și a pledat împotriva negocierilor, o probabilă recunoaștere sancționată de Kremlin a efortului de război prelungit al Rusiei.

De asemenea, Lavrov nu a promovat operațiunile anterioare de informare ale Kremlinului pretinzând interes pentru negocierile cu Ucraina și înghețarea războiului în timpul discursului său la Consiliul Miniștrilor de Externe al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 30 noiembrie. ISW a evaluat anterior că Kremlinul ar fi permis strategic fondatorului partidului de opoziție rus Yabloko, Grigory Yavlinsky, să pledeze pentru o încetare a focului în Ucraina, în timpul unui interviu din 5 decembrie, pentru a descuraja facțiunile din Kremlin care ar putea dori să înghețe prima linie din Ucraina de la exprimarea publică sau privată. opiniile lor. Prognoza ajustată a lui Girkin este încă un indiciu că Putin își păstrează obiectivele maximaliste și este puțin probabil să intre în negocieri de pace cu Ucraina, cu excepția faptului că pentru a câștiga timp pentru a se reconstitui pentru viitoare operațiuni ofensive.

UPDATE 06.22 Armata rusă a interzis utilizarea mașinilor civile în scopuri militare probabil ca parte a eforturilor de oficializare în curs, stârnind critici din partea bloggerilor ruși.

Bloggeri ruși și ministrul adjunct al Informațiilor din Republica Populară Donețk (DNR), Daniil Bezsonov, au difuzat o imagine a unui presupus ordin militar rus care afirmă că comanda militară rusă a interzis forțelor ruse să folosească vehicule personale și umanitare și că orice vehicule de la entități guvernamentale civile trebuie să fie înregistrate pe bilanţul unei unităţi militare.

Ordinul ar fi interzis, de asemenea, soldaților ruși care nu sunt mecanici sau care nu au permis de conducere să conducă vehiculele. Această măsură, dacă rapoartele sunt corecte, susține probabil eforturile de oficializare a Rusiei pentru a centraliza controlul administrativ asupra proviziilor militare rusești, în special pe cele care nu sunt furnizate de Ministerul Apărării rus (MoD). Această măsură ar avea, de asemenea, un impact asupra eforturilor de bază ale Rusiei de a oferi soldaților ruși din prima linie provizii, inclusiv vehicule civile sau cu dublă utilizare. Spațiul informațional rus a criticat în mare măsură aceste presupuse reforme ca fiind inutile și dăunătoare. Bezsonov și bloggeri ruși au susținut că acest ordin va împiedica mișcarea militară rusă, livrările de provizii și muniții și evacuarea victimelor și, astfel, va demoraliza în cele din urmă personalul militar.

Bezsonov a susținut că acest ordin este nerezonabil, deoarece unii membri ai DNR au încercat să-și înregistreze mașinile la Ministerul rus al Apărării de un an și, în schimb, a cerut ca armata rusă să elimine birocrația pentru a ușura viața soldaților. Un blogger a susținut că personalul militar rus nu dorește să-și înregistreze mașinile la armata rusă, deoarece comanda nu va permite unui soldat să anuleze înmatricularea unei mașini și apoi va prelua mașina ca proprietate a Ministerului de Defensa.

Bloggerii ruși au rezistat eforturilor anterioare de oficializare a Rusiei care impun reguli mai mari asupra personalului militar rus, inclusiv solicitarea soldaților să înregistreze mașinile personale la unitățile lor și stabilirea standardelor de îngrijire a bărbii.

UPDATE 06.09 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) își extinde capacitatea de a proteja oficialii și entitățile ruși din străinătate care ar putea supraveghea mai bine actorii ruși și internaționali din afara teritoriului rus.

FSB a publicat amendamente la regulamentele sale la 8 decembrie care îi permit să ofere servicii de protecție pentru diferite reprezentanțe și companii ruse, pe lângă instituțiile diplomatice ruse cărora FSB le oferă deja servicii. FSB ar păzi astfel de entități, care ar putea include entități comerciale și comerciale, printr-un acord reciproc și pe cheltuiala entității. FSB a susținut că a făcut modificările ca răspuns la „numărul tot mai mare de proteste și demonstrații” în fața guvernului rus și a birourilor de afaceri din străinătate.

UPDATE 05.55 Oficialii ruși din administrația de ocupație continuă eforturile de a modifica artificial compoziția demografică a Ucrainei ocupate.

Uniunea Ucraineană Helsinki pentru Drepturile Omului – o uniune compusă din 26 de organizații neguvernamentale (ONG) axate pe drepturile omului – a raportat pe 6 decembrie că autoritățile ruse au relocat până la 800.000 de cetățeni ruși în Crimeea ocupată și au forțat aproximativ 100.000 de cetățeni ucraineni să părăsească Crimeea de atunci. 2014. Uniunea a raportat că autoritățile ruse s-au bazat pe politici precum împrumuturile ipotecare preferențiale, relocarea oficialilor ruși și a familiilor acestora, expulzarea cetățenilor ucraineni în Ucraina continentală și „încurajarea” cetățenilor ucraineni să se mute în Rusia pentru a elibera reședința în Crimeea și a încuraja cetățeni ruși să se reinstaleze.

Uniunea a raportat că autoritățile ruse de ocupație din alte zone pun în aplicare eforturi similare de repopulare. Totuși, Uniunea a raportat că autoritățile ruse se luptă în prezent să încurajeze rușii să se reinstaleze în Crimeea ocupată din cauza intensității mari a ostilităților din apropierea Crimeei.

UPDATE 05.38 Partenerii Ucrainei au continuat să anunţe recent pachete de ajutor militar şi financiar pentru Ucraina.

Germania a anunțat pe 7 decembrie că a livrat ajutor Ucrainei, inclusiv 1.750 de obuze de artilerie de 155 mm, 10 drone de recunoaștere, 70 de lansatoare de grenade și 100.000 de truse de prim ajutor. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a promis, de asemenea, 4,5 miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv 1 miliard de dolari în ajutor umanitar pentru a sprijini eforturile de redresare ale Ucrainei și 3,5 miliarde de dolari pentru a finanța garanțiile de credit pentru împrumuturile Băncii Mondiale acordate Ucrainei.

UPDATE 05.25 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 8 decembrie și au făcut progrese neconfirmate.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat la est de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și lângă Synkivka (9 km est de Kupyansk) și Bilohorivka (13 km sud de Kreminna), deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în direcția Kupyansk lângă Synkivka și Ivanivka (20 km sud-vest de Kupyansk) și în direcția Lyman lângă Spirne (25 km sud de Kreminna) și Terny (17 km vest de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele ruse atacă, de asemenea, lângă Vesele (la 31 km sud de Kreminna).

Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive în direcția Lyman. Mashovets a declarat că elemente ale Regimentului 283 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 144 de Infanterie Motorizată, Armata 20 de Arme Întrunite, districtul militar de vest) au atacat fără succes la est de Terny; elemente ale Regimentului 228 de Infanterie Motorizată (Divizia 90 de tancuri de gardă, districtul militar central) au atacat fără succes între Dibrova (6 km sud-vest de Kreminna) și Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna); iar elemente ale Brigăzii a 7-a de Infanterie Motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk [LNR]) au atacat fără succes Bilohorivka din sud-est. Un blogger rus a susținut că forțele ruse atacă și de la Dibrova spre Yampolivka (17 km vest de Kreminna) și în apropierea pădurii Serebryanske (10 km sud-vest de Kreminna).

image

UPDATE 05.12 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 8 decembrie.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest rus, Serghei Zybinsky, a susținut pe 8 decembrie că forțele ruse au respins cinci atacuri ucrainene în apropiere de Synkivka și lacul Lyman, la nord-vest de Synkivka, și rusești. Purtătorul de cuvânt al Grupării Centrale de Forțe, Alexander Savchuk, a susținut că forțele ruse au respins două atacuri ucrainene în apropiere de Yampolivka.

UPDATE 05.02 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive lângă Bakhmut, dar nu au făcut niciun avans pretins sau confirmat pe 8 decembrie.

Generalul ucrainean a raportat pe 8 decembrie că forțele ucrainene au continuat operațiunile de asalt la sud de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în direcția Bakhmut lângă Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) pe 8 decembrie.

image

UPDATE 04.50 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în apropiere de Bakhmut, dar nu au făcut niciun avans confirmat pe 8 decembrie.

Bloggeri ruși au susținut pe 7 și 8 decembrie că forțele ruse au avansat până la periferia de est a Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut); la sud de lacul de acumulare Berkhivka (la aproximativ 2 km nord-vest de Bakhmut) și Khromove (imediat la vest de Bakhmut); în înălțimile de la nord de Klișchiivka; și spre Ivanivske (6 km vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat pe 8 decembrie că forțele ruse au atacat fără succes lângă Bohdanivka, Ivanivske, Klishchiivka și Andriivka (la 10 km sud-vest de Bakhmut).

Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 200 Separate de Infanterie Motorizată ruse (Corpul 14 de armată [AC], Flota de Nord [NF]) operează lângă Bohdanivka. Un alt blogger rus a susținut că elemente ale Diviziei a 98-a Gărzilor Aeropurtate (VDV) ruse și ale Brigăzii 200 Separate de Infanterie Motorizată operează în apropierea lacului de acumulare Berkhivka. Surse ruse au susținut că elemente din Brigada rusă 346 Spetsnaz (Direcția principală a Statului Major al Rusiei [GRU]), Brigada a 4-a de Infanterie Motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk [LNR]) și forțele cecene „Akhmat” Spetsnaz operează în apropiere de Klișchiivka.

UPDATE 04.33 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Avdiivka și au făcut un avansuri confirmate pe 8 decembrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 8 decembrie indică faptul că forțele ruse au înaintat către stația de epurare a apelor uzate la sud de Krasnohorivka (5 km nord-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut pe 7 și 8 decembrie că forțele ruse au înaintat spre Novokalynove (13 km nord-est de Avdiivka), la periferia Uzinei de Coke Avdiivka la nord-vest de Avdiivka și în zona industrială la sud-est de Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut pe 8 decembrie că forțele ruse își consolidează pozițiile în Stepove (la 3 km nord-vest de Avdiivka) și curăță așezarea, în timp ce un alt blogger rus a susținut că forțele ruse își mențin pozițiile la periferia de est a Stepove.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes la est de Novobakhmutivka (9 km nord-vest de Avdiivka); la sud de Tonenke (5 km vest de Avdiivka); și lângă Stepove, Avdiivka și Pervomaiske (la 10 km sud-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut pe 7 și 8 decembrie că forțele ruse au atacat și la nord de Fabrica de Coke Avdiivka și lângă Ocheretyne (15 km nord-vest de Avdiivka), Novokalynove, Sieverne (6 km vest de Avdiivka și zona industrială.

Un blogger rus a susținut. pe 8 decembrie, că bătăliile de poziție sunt în desfășurare în direcțiile Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) și Tonenke. O sursă rusă a susținut că actualele condiții meteorologice dificile au încetinit ritmul operațiunilor atât rusești, cât și ucrainene lângă Avdiivka (Tavriisk ucrainean). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat că mai mult de 40.000 de militari ruși luptă în direcția Avdiivka și că forțele ruse redistribuie rezervele din unitățile Storm-Z și personal mobilizat care nu are pregătire și provizii în zonă pentru a compensa pierderile.

UPDATE 04.19 O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes la vest de orașul Donețk în Marinka (la periferia de vest a orașului Donețk) pe 8 decembrie.

image

UPDATE 04.09 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 8 decembrie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Krasnohorivka (direct la vest de orașul Donețk), Marinka, Pobieda (5 km sud-vest). orașului Donețk) și Novomykhailivka (la 10 km sud-vest de orașul Donețk). Surse ruse au susținut că forțele ruse nu controlează complet Marinka și că luptele sunt în desfășurare în partea de nord-vest a așezării.

image

UPDATE 03.57 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 8 decembrie, dar nu au avansat.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat lângă Staromayorske și Urojaine (ambele la aproximativ 9 km sud de Velyka Novosilka), precum și Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka). Statul Major ucrainean a raportat însă că forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast.

image

UPDATE 03.45 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 8 decembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat.

Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene lângă Robotyne, la vest de Verbove (9 km est de Robotyne) și la vest de Novofedorivka (21 km sud-est de Orikhiv). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Nesteryanka (11 km sud-vest de Orikhiv) și Uspenivka (11 km sud-est de Orikhiv). Unii bloggeri ruși au susținut că actualele condiții meteorologice nefavorabile împiedică atât forțele ruse, cât și pe cele ucrainene să facă progrese semnificative sau să opereze drone mari de recunoaștere în vestul regiunii Zaporijia.

image

UPDATE 03.28 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 8 decembrie și au avansat recent. Imaginile geolocalizate publicate pe 7 decembrie arată că forțele ruse au făcut o înaintare la sud de Robotyne către Novoprokopivka (2 km sud de Robotyne). Statul Major ucrainean a raportat pe 8 decembrie că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Robotyne și la vest de Verbove.

Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că forțele ruse profită de ritmul redus al operațiunilor ofensive ucrainene din regiunea Zaporijia pentru a-și reorganiza gruparea de forțe și a crea rezerve operaționale, dar a remarcat că forțele ruse nu pot aloca în prezent resurse semnificative acestor rezerve.

image

UPDATE 03.16 Forțele ucrainene au continuat operațiunile terestre pe malul de est (stânga) din regiunea Herson pe 8 decembrie.Bloggeri ruși au susținut că luptele continuă în Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de râul Nipru) și că forțele ucrainene au crescut ritmul operațiunilor în zonă. Un blogger a susținut că forțele ucrainene au avansat temporar la sud de Krynky în perioada 7-8 decembrie, înainte ca focul de artilerie rusească să forțeze forțele ucrainene să se întoarcă din drum.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au zădărnicit mai multe încercări ucrainene de a debarca grupuri de sabotaj și recunoaștere pe malul de est între 3 și 8 decembrie. Alți bloggeri au susținut pe 8 decembrie că forțele ruse cresc intensitatea loviturilor cu bombe planate împotriva pozițiilor ucrainene din această zonă. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au schimbat tacticile defensive pe malul de est al Oblastului Herson și că acum încearcă să epuizeze personalul ucrainean de pe malul de est cu lovituri aeriene și de artilerie grea.

image

UPDATE 03.06 Șeful Republicii Udmurt, Alexander Brechalov, a anunțat pe 7 decembrie că regiunea a format și va desfășura în curând patru noi unități pentru a lupta în Ucraina.

Brechalov a declarat că nou-înființatul batalion separat de rachete antiaeriene „Evgeniy Drăgunov”, Divizia de rachete antiaeriene „Cheptsa”, Batalionul motorizat „Varmun” și Divizia de asalt aerian „Kama” (VDV) se vor desfășura în curând în Ucraina. Brechalov a susținut că locuitorii din Udmurt au angajat aceste noi unități după ce au semnat contracte nespecificate cu Ministerul Apărării (MOD) al Rusiei. Aceste unități par a fi formațiuni neregulate rusești cu forțe necunoscute care probabil nu corespund cu forțele doctrinare ale eșaloanelor lor raportate. Autoritățile din Republica Udmurtia recrutează probabil voluntari locali pentru personalul acestor unități pentru a consolida imediat linia frontului în Ucraina.

UPDATE 02.57 Ministerul rus al Apărării a susținut că Rusia a simplificat și mai mult procedura de eliberare a certificatelor de veteran de luptă pentru participanții la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 8 decembrie că luptătorii ruși nu vor mai avea nevoie să depună cerere pentru a-și primi certificatele de veteran, deoarece Ministerul Apărării va emite automat aceste certificate pe baza informațiilor deja disponibile despre combatant. Simplificarea acestei proceduri poate face parte dintr-un efort de oficializare în curs de desfășurare a Rusiei, care urmărește să restabilească controlul administrativ al Rusiei asupra forțelor neregulate implicate în invazia rusă la scară largă a Ucrainei.

UPDATE 02.46 Autoritățile regionale ruse au continuat eforturile de a constrânge migranții să intre în serviciul militar.

Opoziția rusă și publicațiile locale au raportat că poliția militară din Udmurt a percheziționat o comunitate de migranți din Ijevsk și, se pare, că va forța bărbații migranți cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani să facă serviciul militar. Oficialii din Udmurt se oferă să permită bărbaților migranți mai în vârstă de 27 de ani să semneze un contract cu Ministerul Apărării Rusiei pentru a lupta în Ucraina. Oficialii orașului Vladivostok au efectuat un raid similar asupra șoferilor de taxi migranți și au emis somații către biroul de înregistrare militară pentru 10 migranți reținuți.

Serviciul pentru Rusia al BBC a relatat că oficialii ruși au recrutat și migranți reținuți care au încercat să treacă granița ruso-finlandeză pentru a lupta în Ucraina înainte de a-i returna pe unii dintre acești migranți în Republica Karelia din regiunea Rostov. Serviciul pentru Rusia al BBC a relatat că unii migranți au refuzat să meargă în Ucraina, după ce și-au dat seama că Rusia intenționează să-i angajeze în luptă în schimbul renunțării la cazurile de deportare.

UPDATE 02.32 Se pare că Rusia continuă să-și apere granița cu Ucraina cu un număr limitat de recruți.

Un conscris rus a declarat publicației ruse Mojem Obyasnit (Putem explica) că aproape nu există polițiști de frontieră ruși care să apere granița de stat rusă în Oblastul Brânsk. Recruții au susținut că cel puțin 10 recruți au murit în urma bombardamentelor la granița de stat ruso-ucraineană.

UPDATE 02.19 Direcția ucraineană principală de informații militare (GUR) a raportat că forțele ruse încearcă să copieze dronele navale ucrainene care au vizat flota rusă de la Marea Neagră (BSF).

Reprezentantul GUR Andriy Yusov a declarat că forțele ruse colectează fragmente de drone navale ucrainene și încearcă să-și îmbunătățească producția de drone.

UPDATE 02.07 Un șef ucrainean al unei organizații de voluntari a declarat că Rusia se bazează în mod activ pe navigarea automată cu drone optice și că Ucraina nu are o modalitate sistematică de a contracara automatizarea rusă.

Șeful inițiativei de voluntari ucrainene „Victory Drones” (și directorul Centrului de sprijin pentru Aerointelligence), Maria Berlinskaya, a declarat că Rusia încearcă din ce în ce mai mult să-și automatizeze dronele, să treacă la navigația optică automată și să treacă la lansarea „roiurilor de drone” pentru a copleși forțele ucrainene. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au lansat 3.083 de drone Shahed 136/131 de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe baza datelor publicate de Statul Major ucrainean.

UPDATE 01.58 Un blogger rus a distribuit filmări care pretind să arate că forțele ruse au instalat primele seturi de sisteme de comunicații radio „Soltik-BL” DMR AES256 pentru vehicule blindate, ceea ce va permite acestor vehicule să primească o conexiune standard disponibilă publicului cu capacitate de releu.

Bloggerul a precizat că voluntarii au produs sistemele „Soltik-BL” DMR AES256.

UPDATE 01.43 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 8 decembrie, în timpul unui discurs la prima întâlnire a Coaliției internaționale pentru întoarcerea copiilor ucraineni, că Rusia încearcă să distrugă legătura copiilor ucraineni cu Ucraina și că este necesară o intervenție rapidă pentru a menține identitatea ucraineană a copiilor.

Zelensky a declarat că deportarea forțată este una dintre cele mai „cinice” crime de război ale Rusiei și că autoritățile ruse îi învață pe copii minciuni despre Ucraina și război. Zelensky a remarcat că crimele Rusiei împotriva copiilor și familiilor ucrainene sunt eforturi „organizate” de a șterge identitatea națională a tinerilor ucraineni. ISW continuă să evalueze că deportarea forțată și adopția de către Rusia a copiilor ucraineni constituie probabil o încălcare a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

UPDATE 01.35 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei în noaptea de 7 spre 8 decembrie. Forțele aeriene ucrainene au raportat pe 8 decembrie că forțele ruse au lansat șapte drone Shahed-131/136 și șase rachete S-300 în noaptea de 7 - 8 decembrie și 19 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 împotriva regiunii Kiev și a infrastructurii din regiunea Dnipropetrovsk în dimineața zilei de 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat și o rachetă balistică Iskander-M împotriva unei ținte nespecificate.

Forțele ucrainene au doborât cinci drone Shahed și 14 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555. Șeful ucrainean Oblast Harkiv, Oleh Synehubov, a raportat că rachetele rusești S-300 au lovit infrastructura civilă în orașul Harkiv, regiunea Harkiv, iar bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au lovit ținte în Pavlohrad, regiunea Dnipropetrovsk.

Șeful administrației militare a orașului Kiev, Serhii Popko, a declarat că lovitura din 8 decembrie a fost prima rachetă de croazieră rusă lansată de un bombardier strategic Tu-95MC împotriva orașului Kiev din 20 septembrie 2023 -- în urmă cu 79 de zile. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a declarat că Rusia și-a „restaurat oarecum” stocurile de rachete de croazieră, nelansând lovituri la scară largă în lunile de toamnă.

UPDATE 01.29 Serviciul de știri de stat rus RIA Novosti a raportat că oficialii ruși l-au reținut pe directorul „Căilor Ferate Donbas” Vladimir Kabatsyi în orașul Donețk pe 8 decembrie, sub suspiciunea de abuz de putere.

UPDATE 01.14 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat pe 8 decembrie că Rusia nu va negocia cu Ucraina în condițiile Ucrainei, ca răspuns la declarațiile consilierului adjunct al SUA pentru securitate națională, Jonathan Finer.

Finer a declarat că SUA dorește să poziționeze Ucraina în așa fel încât Rusia va trebui să decidă să negocieze în condițiile Ucrainei sau să se confrunte cu o Ucraina mai puternică până la sfârșitul anului 2024. Peskov a răspuns declarând că afirmațiile lui Finer sunt „absolut nerealiste”. Kremlinul semnalează în mod constant că nu este interesat de nicio negociere care nu oferă Rusiei capturarea completă a Ucrainei.

UPDATE 01.03 Un proeminent blogger afiliat la Kremlin a criticat guvernul rus pentru că a ratat o oportunitate de a oferi Kârgâzstanului manuale școlare rusești pentru a răspândi și mai mult ideologia rusă în Asia Centrală.

Bloggerul a comentat despre anunțul președintelui Cabinetului de Miniștri al Kârgâzstanului, Akylbek Japarov, că Kârgâzstanul va înlocui manualele sovietice STEM și științe cu manuale de la Oxford și Cambridge. Bloggerul a susținut că Kârgâzstanul pledează din ce în ce mai mult pentru limba și identitatea națională kârgâză și a remarcat că inacțiunea oficialilor ruși a permis Regatului Unit să ocupe o „nișă extrem de importantă” în sfera educației kârgâze.

UPDATE 00.52 Președintele belarus Alexander Lukașenko s-a întâlnit cu președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU) șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan pe 8 decembrie. Președintele rus Vladimir Putin sa întâlnit cu Al Nahyan pe 6 decembrie.

UPDATE 00.40 Oficialii militari din Belarus s-au întâlnit cu oficiali egipteni pe 8 decembrie în timpul Expoziției internaționale pentru apărare și industrii militare (EDEX-2023) de la Cairo, Egipt.

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că o delegație militară din Belarus, condusă de comandantul Forțelor Aeriene și Aeriene din Belarus, generalul-maior Andrei Lukyanovich, s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, comandantul forțelor aeriene egiptene, mareșalul aerian Mahmoud Foaad Abd El-Gawad, și comandantul forțelor de apărare aeriană egiptene generalul-locotenent Mohamed Hegazy Abdul Mawgoud în Egipt pentru a discuta despre cooperarea militară bilaterală și modernizarea sistemelor de apărare aeriană.

UPDATE 00.27 Oficiali militari din Belarus, inclusiv asistentul ministrului apărării din Belarus pentru cooperarea militară internațională, colonelul Valery Revenko, au participat la reuniunea de coordonare a Comunității Statelor Independente (CSI) privind cooperarea militară internațională de la Moscova pe 8 decembrie.

UPDATE 00.14 Un blogger rus care pretindea că este afiliat Grupului Wagner a distribuit filmări pe 7 decembrie, susținând că arată elemente ale Detașamentului Spetsnaz din Belarus „Typhoon” al unității militare 5522, care se antrenează cu instructori Wagner.

ȘTIRE INIȚIALĂ Proiectul Radio Liberty’s Schemes a constatat că serviciile de securitate rusești au spionat infrastructurile de stat și private ucrainene din 2014 prin intermediul a mii de camere de securitate care funcționau cu software-ul rusesc „TRASSIR” aparținând companiei ruse „DSSL”. Schemele au descoperit că firmele care stochează informații de la aceste camere de securitate sunt legate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și de Ministerul Afacerilor Interne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite