Ucraina se află în „pericol de moarte“ fără ajutor, avertizează Olena Zelenska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, a avertizat că ucrainenii sunt în „pericol de moarte” de a fi lăsați să moară dacă țările occidentale nu își continuă sprijinul financiar.

Olena Zelenska FOTO Profimedia

Prima doamnă a Ucrainei a vorbit duminică cu jurnalista BBC Laura Kuenssberg, la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie de ajutor.

Acesta ar fi oferit Ucrainei un sprijin în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

Vorbind la câteva ore după un atac cu rachete rusești, ea a spus: „Dacă lumea obosește, pur și simplu ne vor lăsa să murim”.

Casa Albă a avertizat că fondurile americane pentru Ucraina s-ar putea epuiza în curând, dar republicanii au blocat un acord pentru autorizarea unei asistențe suplimentare.

Aceștia încearcă să obțină compromisuri din partea președintelui Joe Biden și a democraților din Congres cu privire la finanțarea măsurilor la frontiera SUA, în schimbul sprijinului lor.

Președintele Biden a declarat că eșecul acordării ajutorului pentru Ucraina ar fi un "cadou" pentru președintele Vladimir Putin, avertizând că istoria îi va "judeca aspru pe cei care au întors spatele cauzei libertății".

La aproape doi ani de la invazia Rusiei, prima doamnă a Ucrainei și-a exprimat îngrijorarea gravă cu privire la întârzierile în finanțare.

Într-un interviu exclusiv care va fi difuzat duminică, Olena Zelenska a declarat pentru BBC că încetinirea ajutorului reprezintă un „pericol de moarte” pentru țara ei.

Ne doare foarte mult să vedem semnele că dorința pasională de a ajuta s-ar putea estompa. Este o chestiune de viață pentru noi. Prin urmare, doare să văd asta," a spus Olena Zelenska.

Marea Britanie a cerut, de asemenea, politicienilor de la Washington DC să convină asupra unui acord pentru Ucraina.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat, cu ocazia unei vizite la Washington săptămâna aceasta, că SUA reprezintă "pivotul" coaliției occidentale care sprijină lupta Ucrainei împotriva Rusiei.

El a îndemnat SUA să nu-i ofere lui Putin un "cadou de Crăciun" prin blocarea sprijinului financiar de miliarde de dolari necesar pentru a continua războiul împotriva forțelor rusești.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite