Rușii pierd zeci de mii de soldați în bătăliile de uzură din estul Ucrainei. Pierderile estimate de ambele părți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit estimărilor privind rata pierderilor suferite în bătăliile de uzură din estul Ucrainei, armata rusă pierde aproape la fel de mulți soldați pe cât recrutează, au concluzionat experții de la Institutul pentru Studierea Războiului.

Soldat ucrainean din Brigaza Mecanizată 34 pe frontul din Donetk FOTO EPA EFE jpg

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au făcut o estimare pe baza cifrelor privind victimele și recrutările furnizate de Kiev în ultimele două luni, precum și a intensității luptelor de pe linia frontului.

Forțele rusești au pierdut aproape 11.000 de soldați în zona din jurul orașelor estice Kupiansk, Lîman și Bahmut în noiembrie, a declarat joi Volodimir Fitio, purtătorul de cuvânt al Comandamentului forțelor terestre ucrainene, potrivit postului ucrainean de televiziune Suspilne.

Pe baza acestui număr și a intensității luptelor pe acea axă, ISW a estimat că rata victimelor rusești în localitatea vecină Avdiivka ar putea fi chiar mai mare „având în vedere ritmul operațional mai ridicat de acolo”.

Aproximativ 5.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în acea zonă între 10 și 26 octombrie, declara purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Ștupun la sfârșitul lunii octombrie, în momentul culminant al unei campanii sângeroase în care Rusia a lansat două valuri de atacuri asupra Avdiivka, potrivit ISW.

În plus, în condițiile în care Rusia aruncă și mai mulți soldați în asalturile masive conduse de infanterie pentru a cuceri Avdiivka, riscul este ca forțele sale să sufere „pierderi și mai mari de efective”, a precizat ISW.

Și mai la sud, forțele ruse au suferit „pierderi semnificative”, cu peste 1.200 de soldați uciși și peste 2.200 de răniți pe malul stâng al râului Nipru între 17 octombrie și 17 noiembrie, a declarat Statul Major General ucrainean.

Este probabil ca forțele ucrainene să provoace pierderi similare forțelor ruse în sudul regiunii Zaporojie, a adăugat ISW.

În cazul în care estimările ucrainene sunt corecte, a concluzionat ISW, aceasta sugerează că operațiunile rusești din Ucraina au în general un „grad înalt de uzură”, pierderile rusești nefiind cauzate doar de ofensivele sale costisitoare din Avdiivka.

Însumând toate aceste pierderi, ISW a apreciat că numărul de victime ale Rusiei ar depăși probabil numărul de soldați pe care îi recrutează lunar și despre care Andri Iusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare ucrainene, a afirmat că este de aproximativ 20.000.

„Este posibil ca forțele rusești să sufere pierderi de-a lungul întregului front din Ucraina într-un ritm apropiat de cel cu care Rusia generează în prezent noi forțe", a apreciat săptămâna aceasta Institutul pentru Studierea Războiului.

Mai mult, numărul de morți al Rusiei s-ar putea apropia de estimările de recrutare publicate de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a declarat că armata rusă a recrutat 42.000 de persoane între 9 noiembrie și 1 decembrie, a precizat ISW.

"Atât cifrele privind recrutarea, cât și cele privind victimele fluctuează probabil pe parcursul anului, iar toate cifrele disponibile sunt probabil exagerate”, a menționat totuși ISW.

Dacă Rusia continuă să recruteze în ritmul actual, pierzând în același timp un număr similar de soldați, armata sa va avea dificultăți să completeze sau să reconstituie unitățile existente, precum și să formeze altele noi, a adăugat ISW.

Pierderile estimate ale Rusiei și ale Ucrainei

Ministerul britanic al Apărării a declarat săptămâna aceasta că, între sfârșitul lunii februarie 2022, și luna noiembrie a acestui an, forțele armate ruse au suferit până la 240.000 de răniți și 50.000 de morți. Mercenarii Grupului Wagner au suferit probabil pierderi de 40.000 de răniți și 20.000 de morți, a precizat ministerul.

"Mediana intervalului de estimare este de 320.000 de victime totale ale combatanților ruși", a scris ministerul pe Twitter. "Chiar și în rândul oficialilor ruși există probabil un nivel scăzut de înțelegere cu privire la cifrele totale ale victimelor din cauza culturii de lungă durată a raportărilor necinstite în cadrul armatei".

Un grup civic ucrainean a declarat că a confirmat 24.500 de morți pe câmpul de luptă și în afara luptei, din surse deschise. Dar dacă o mare parte dintre cei 15.000 de soldați dați dispăruți sunt, de asemenea, morți, cifra ar putea fi mult mai mare, potrivit unui raport publicat în revista ucraineană Tijden.

„Evident, cele 24.500 de nume nu reprezintă numărul final de morți (decedați), dar, după evaluarea noastră, nu este mai puțin de 70%", au scris autorii. "Adică, numărul real de morți (decedați) în situații de luptă și în afara luptelor depășește 30.000 de persoane".

Reuters nu a putut verifica independent cifrele.

Kievul își consideră pierderile în război un secret de stat, oficialii motivând că dezvăluirea cifrei ar putea dăuna efortului său de război.

Un raport din august al New York Times, citând oficiali americani anonimi, a estimat numărul morților ucraineni la aproape 70.000, iar cel al răniților la 120.000.

Luna trecută, ONU anunța că peste 10.000 de civili au fost uciși.

Trupele ruse, care ocupă aproximativ 17,5% din Ucraina, sunt din nou în ofensivă în est, după ce au rezistat în mare parte unei contraofensive ucrainene care nu a reușit să străpungă liniile de apărare întinse din sud și din est.

Forțele rusești au efectuat joi atacuri aeriene în est și au folosit grupuri de atac mai mici pentru a încerca să captureze Avdiivka, a declarat armata ucraineană

"Pentru a doua zi consecutivă, forțele de ocupație au folosit în mod activ dronele și aviația kamikaze. Iar numărul confruntărilor de luptă a crescut semnificativ", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Ștupun, citat de CBC.

Presiune asupra societății

Presiunea războiului este posibil să cântărească greu asupra societății ucrainene și a peisajului politic pe parcursul anului viitor. Reformele în curs de desfășurare pentru a eficientiza recrutarea ilustrează problemele sensibile, dar importante, pe care guvernul trebuie să le abordeze.

Oleksii Tilnenko, care ajută persoanele strămutate intern în Kiev, spune că oboseala războiului este o realitate.

„Toată lumea este obosită. Soldații sunt obosiți, victimele sunt obosite, persoanele strămutate intern sunt obosite. Dar nu există nicio cale de ieșire. Nu putem să renunțăm și să spunem 'OK, bine'. Au murit prea mulți oameni. Sperăm că va fi mai ușor. Și vom vedea cum va fi”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite