Jack Devine, fost înalt oficial CIA: „Oamenii de la putere îl vor înlătura pe Putin printr-o lovitură de palat” | EXCLUSIV

0
Publicat:

Fost director al operațiunilor CIA în toată lumea, Jack Devine spune, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, că România are foarte mult de oferit Europei și lumii, că Ucraina va fi un al doilea Afganistan pentru Rusia și că Putin va fi înlăturat în urma unei lovituri de palat.

Jack Devine a fost directorul operațiunilor CIA în toată lumea FOTO arhiva personală
Jack Devine a fost directorul operațiunilor CIA în toată lumea FOTO arhiva personală

Jack Devine este o legendă a CIA, unde a lucrat timp de 32 de ani, și a spionajului american. A fost director al operațiunilor CIA în afara Statelor Unite timp de mai mulți ani, funcție din care a supervizat mii de angajați CIA implicați în misiuni delicate în întreaga lume. În cele peste trei decenii pe parcursul cărora a lucrat pentru CIA, Jack Devine a coordonat numeroase misiuni delicate pe tot globul, precum cea împotriva lui Pablo Escobar.

Devine a condus cu succes inclusiv agenții CIA din Afganistan în timpul invaziei sovietice în regiune, coordonând echipele CIA din zonă în perioada 1985-1987. Între 1990 și 1992, a fost șeful Centrului Antidrog al CIA, iar în perioada 1992-1993 a fost șeful Diviziei America Latină din CIA.

Pentru activitatea sa excepțională în cadrul CIA, Jack Devine a fost recompensat cu numeroase distincții majore, precum CIA Meritorious Officer Award sau Distinguished Intelligence Medal.

Jack Devine este partener fondator și președinte al The Arkin Group LLC, companie specializată printre altele în managementul crizelor internaționale și informații strategice.

Jack Devine a scris mai multe cărți despre cariera sa la vârf, cărți ce au ajuns în topurile New York Times, fiind un expert recunoscut la nivel global.

„Dacă aș fi bogat, aș investi în România”

Cum a reconfigurat și cum va reconfigura războiul din Ucraina importanța României în Europa de Est?

Văd România jucând un rol foarte important în viitor și cred că apropierea sa față de Ucraina va contribui mult la acest aspect. România are extraordinar de mult de oferit Europei și lumii. Americanii și străinii care au lucrat în România știu potențialul fantastic al țării, însă în același timp sunt mulți americani care nu știu unde e România pe hartă. Dar acest lucru se va schimba clar. Iar România va juca un rol-cheie în Europa.

Ar putea deveni România un hub geopolitic în contextul războiului din Ucraina?

România este deja un hub geopolitic. Iar acest hub va deveni și mai mare în următorii ani. Rolul economic al României va crește, inclusiv în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei. Iar investițiile în România continuă să crească. Dacă aș fi bogat, aș investi în România. Dar am atât de mulți nepoți încât trebuie să investesc în educația lor. Însă, repet, cred că România este o foarte bună investiție.

Vladimir Putin se confruntă cu o dilemă. Pe de o parte, are nevoie de mai mulți soldați. Pe de altă parte, în primăvara lui 2024 vor fi alegeri prezidențiale în Rusia. Cum credeți că va rezolva Putin această dilemă, având nevoie de mai mulți soldați, dar fără să piardă voturile familiilor soldaților ce sunt în multe cazuri doar carne de tun?

Popularitatea lui Putin va scădea pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. Cu cât cetățenii ruși văd mai multă violență și mai multe pierderi umane, cu atât mai puțin vor dori oamenii să se implice. Iar armata rusă are un blocaj la ora actuală, plus că vine iarna, iar lui Putin îi va fi greu să atragă noi recruți. Dar până la urmă va strânge noi soldați. Însă cât de eficiente vor fi noile recrutări și cât de mult suflet vor pune noii recruți, asta e altă problemă. Popularitatea lui Putin o să scadă, dar nu va pierde alegerile de anul viitor. Anul viitor nu vor fi alegeri libere. Așa că nu cred că Putin va pierde puterea prin alegeri populare. Și va continua războiul cu orice preț, va găsi trupe, chiar și cu forța. Însă sprijinul oamenilor din Rusia pentru război va fi în scădere.

Rapoartele din ultima vreme arată că militarizarea Rusiei este în creștere. S-ar putea extinde în regiune războiul din Ucraina?

Putin vrea să refacă Uniunea Sovietică, e visul lui. Dar dacă nu poate să includă fostele țări sovietice în vechiul lor făgaș, va încerca să își maximizeze influența asupra lor. Însă Putin de-abia face față problemelor din Ucraina. Trupele lui nu au fost scoase din Ucraina, însă stagnarea frontului nu e o victorie. Mă așept să continue propaganda de război și intimidările, plus zăngănitul de arme, însă cred că îi va fi extrem de greu să extindă conflictul și în alte zone.

M-ați întrebat mai devreme cum va reuși Putin să strângă suficient de mulți soldați ca să facă față războiului din Ucraina. Și este o întrebare foarte bună deoarece sunt de părere că Putin nu poate strânge suficient de multe trupe ca să extindă războiul în regiune. Însă în orice caz nu trebuie subestimat.

Jack Devine a lucrat 32 de ani în CIA FOTO arhiva personală
Jack Devine a lucrat 32 de ani în CIA FOTO arhiva personală

Ar putea o viitoare extindere a NATO în Balcani și în Europa de Est să prevină viitoare războaie și să asigure mai multă securitate în regiune?

Pe termen lung, da. Însă Putin este un lider mai imprevizibil și periculos decât credeam acum un an sau doi. Și e capabil să acționeze din nou în forță, așa cum a făcut în cazul Ucrainei. Cred că în cazul unui regim post-Putin o extindere a NATO va garanta pacea pentru o perioadă mai lungă de timp. Cumva, invazia Ucrainei a pus bazele demisiei politice a lui Putin.

Liderul de la Kremlin câștigă influență și este o axă ce se dezvoltă cu China, trebuie să o observăm cu multă atenție, axa dintre China, Rusia și Iran. Cred că ambițiile expansioniste ale lui Putin sunt la ora actuală psihologice și politice și face unele progrese doar în afara Europei.

Moldova trebuie să facă un dans foarte delicat. Pe de o parte, trebuie să rămână fidelă traiectoriei sale pro-Vest și pro-Uniunea Europeană, iar pe de altă parte, să nu agraveze relația cu Rusia astfel încât aceasta din urmă să folosească forța militară. Ce soluție vedeți pentru Moldova?

Viitorul adevărat al Moldovei e în Vest. Însă în același timp Rusia încă are multă influență. Și sunt îngrijorat, pentru că Moldova este o zonă unde Putin ar putea folosi forța militară. Însă deschiderea unui al doilea front ar presupune destule riscuri. Dacă într-o duminică după-amiaza Putin s-ar putea cumva simți provocat, ar putea face ceva nesăbuit, cum a făcut și în Ucraina. Cred că oamenii din Moldova trebuie să fie precauți, iar Vestul trebuie să susțină Moldova, ce nu trebuie să se lase intimidată de zăngănitul de arme al lui Putin.

Ucraina, al doilea Afganistan pentru armata rusă

De ce nu a învățat Rusia nimic din lecțiile Războiului Rece?

Puține țări învață ceva din războaiele trecute, nu-i așa? Am coordonat programul prin care rușii au fost scoși din Afganistan. Și cred că acolo a fost o lecție pentru toți. Lecția e că nu poți intra într-o țară și să o supui dacă oamenii nu vor asta. Iar rușii au eșuat puternic în Afganistan când au invadat țara și au fost alungați de acolo. I-am susținut substanțial. Istoria abundă în țări care nu au învățat nimic din trecut.

Poate fi Ucraina un al doilea Afganistan pentru armata rusă?

Da, va fi. Sunt multe similarități cu invazia Afganistanului de către armata sovietică. Și cred că analogia cu eșecul rușilor în Afganistan se va aplica și în Ucraina. Mujahedinii sunt diferiți față de armata din Ucraina, care e una mult mai sofisticată, dar rușii au mai multe trupe implicate. Însă ingredientele-cheie sunt foarte similare, iar războiul din Ucraina va fi un eșec pentru guvernul rus. Nu e cale de întors.

Când este mai probabilă, în opinia dumneavoastră, o revoltă a rușilor împotriva lui Vladimir Putin: în timpul războiului din Ucraina sau după război?

Va fi o surpriză. Nu cred că va fi o revoltă. Cred că Putin va fi înlăturat printr-o lovitură de palat. Oameni aflați la putere în Rusia îl vor înlătura și înlocui cu cineva care să nu fie atât de dur ca el. Putin va fi înlocuit pentru că ținta acelei lovituri de palat va fi găsirea unei înțelegeri cu Vestul și atingerea unui nivel de normalitate și a unui discurs internațional și a unor soluții economice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite