LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în primele nouă luni de război în Ucraina

0

Este cea de-a 276-a zi de război în Ucraina. O investigație a publicației Forbes a dezvăluit amploarea tensiunilor financiare pe care războiul din Ucraina le-a impus bugetului anual al Rusiei.

Operațiunile militare au loc acum în condiții de iarnă FOTO Profimedia
Operațiunile militare au loc acum în condiții de iarnă FOTO Profimedia

UPDATE 21.25 Polonia și Lituania promit ajutor Ucrainei

Şefii de guvern din Polonia şi Lituania şi-au reiterat sâmbătă sprijinul pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, la o întâlnire cu omologul lor ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa.

"Acest război poate avea un singur rezultat: fie câştigă Ucraina, fie toată Europa pierde", a declarat la întâlnirea de la Kiev premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit agenţiei de presă poloneze PAP.

"Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue şi va continua până la victoria lor şi a noastră", a scris la rândul ei pe Twitter după reuniune şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.

Vizita liderilor celor două state membre ale UE şi NATO la Kiev a avut loc în legătură cu comemorarea oficială a Holodomorului, foametea provocată de om din Ucraina sovietică de acum 90 de ani.

UPDATE 20.20 A vrut Kremlinul să-l elimine pe Lukașenko și a căzut victimă ministrul de Externe al Belarusului?

Ministrul Afacerilor Externe al Belarusului, Volodimir Makei, a murit subit, relatează agenția „Belta”. Makei avea 64 de ani, iar cauza morții sale nu a fost încă anunțată.

Chiar ieri, 25 noiembrie, site-ul Ministerului de Externe din Belarus a relatat despre întâlnirea lui Makei cu Nunțiul Apostolic, Arhiepiscopul Ante Jozic.

Makei a devenit ministrul Afacerilor Externe al Belarusului în 2012. Anterior, a lucrat ca asistent al președintelui țării și șef al administrației prezidențiale.

De remarcat că, vineri 25 noiembrie, Institutul Robert Lansing a publicat un articol despre posibilele planuri ale Kremlinului de a-l elimina pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru ca Rusia să obțină controlul deplin asupra armatei belaruse. Articolul subliniază că „emisarii lui Vladimir Makei le-au cerut interlocutorilor occidentali să ajute la salvarea lui Lukașenko de Putin”, scrie publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

Continuarea aici

UPDATE 19.01 Imagini incredibile din tranșeele ucrainene. Asemănarea dintre situația de acum și cea din Primul Război Mondial

Soldații au ajuns să doarmă în tranșee unde apa e până la glezne sau chiar mai rău, fiind improvizate paturi din diferite obiecte. Mai mult, temperaturile au scăzut drastic.

Imaginile care s-au viralizat sunt cu soldați din Bahmut, fiind intens distribuite pe rețelele de socializare. Detalii aici

UPDATE 18.22 Cei în nevoie se pot baza mereu pe unguri, asigură președinta Ungariei la Kiev

Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri, a asigurat preşedinta Ungariei sâmbătă la Kiev, unde a fost invitată de omologul ei ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lua parte la programul umanitar "Grâne din Ucraina", destinat promovării exportului de cereale în state vulnerabile din Asia şi Africa şi lansat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la Holodomor, foametea din Ucraina din 1932-1933, transmite MTI.

Katalin Novak a subliniat că ungurii nu doar că sunt conştienţi de ororile Holodomorului, ci se numără între puţinele naţiuni care au comemorat această tragedie.

Preşedinta ungară a mai menţionat între altele că, pentru a garanta autonomia minorităţilor etnice din Ungaria, toate minorităţile etnice au reprezentant în parlament. "Sunt mândră să pot spune că există şi un reprezentant ucrainean în parlamentul Ungariei", a adăugat ea.

Ungaria s-a oferit să livreze 10.000 de tone de cereale în valoare de 3,5 milioane de dolari către Africa în actualul program de sprijin şi contribuie de asemenea sub aspect logistic, cu un terminal intermodal la graniţa ungaro-ucraineană care ajută la transportul şi, dacă este necesar, depozitarea bunurilor, a precizat Katalin Novak.

UPDATE 17.20 Ministrul de Externe al Belarusului a murit subit la vârsta de 64 de ani

Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, a anunţat sâmbătă agenţia de presă publică Belta, fără alte amănunte.

„Ministrul de Externe Vladimir Makei a murit brusc”, a transmis Belta, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Vestea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Belarusului.

Un apropiat al dictatorului Belarusului, Aleksandr Lukașenko, Makei a preluat conducerea diplomației belaruse în 2012. Ultima sa deplasare în calitate de ministru a avut loc la Erevan, capitala Armeniei, cu ocazia unei reuniuni a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară formată din câteva foste republici sovietice. Makei ar fi trebuit să aibă luni o întrevedere cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Detalii aici

UPDATE 16.45 Un nou schimb de prizonieri de război între Ucraina și Rusia

Douăsprezece ucraineni au fost eliberați în cursul unui schimb de prizonieri de război cu Rusia, a anunțat sâmbătă pe Telegram șeful de cabinet al Președinției Ucrainei, Andrii Iermak.

„Printre ei figurează patru combatanți din cadrul Marinei, doi din Garda Națională, doi din grăniceri, un reprezentant al forțelor de apărare teritorială și trei civili”, a precizat Iermak.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat recuperarea a nouă militari căzuți prizonieri de război în Ucraina.

UPDATE 16.23 Orașul Herson are din nou curent electric

Alimentarea cu electricitate a fost restabilită în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, după eliberarea sa la începutul lunii de sub ocupaţia rusească.

Oraşul era fără electricitate, încălzire centralizată şi apă curentă de când forţele ucrainene l-au eliberat la 11 noiembrie.

Pe de altă parte, aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă.

Reparaţiile pentru restaurarea întregii reţele ar urma să fie finalizate în 24 de ore, a precizat administraţia militară din Kiev.

UPDATE 15.20 Unde s-ar putea ascunde Putin în cazul în care ar lansa un atac nuclear

Încă din primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, conducerea politico-militară a Rusiei și canalele de propagandă ale Kremlinului amenință Kievul cu atacuri asupra centrelor sale de decizie. Mai mult, din când în când, dictatorul rus amenință în mod explicit întreaga lume cu atacuri nucleare, susținând că aceasta nu este o cacealma.

Întrucât Putin însuși este „centrul de luare a deciziilor” în Rusia, cu siguranță își ia măsuri pentru a supraviețui nesăbuinței de a recurge la atacuri nucleare în Ucrainei. Analizând informații scurse din serviciile secrete și relatări de presă, The New Voice of Ukraine prezintă trei buncăre în care s-ar putea ascunde Putin.

Unul dintre cele mai vechi buncăre din Rusia se află chiar sub Kremlin. Un alt buncăr, aproape similar, se află lângă Universitatea de Stat „Mihail Lomonosov” din Moscova. Un al treilea buncăr se află sub reședința de stat de la Novo-Ogariovo, acolo unde locuiește Vladimir Putin. Detalii aici

UPDATE 14.04 Ucraina comemorează 90 de ani de la „Holodomor”

Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în faţa Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor, foametea provocată intenţionat de Stalin în anii '30 și calificată drept un genocid.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că poporul său va face faţă atacurilor ruseşti, care provoacă întreruperi masive de electricitate şi de apă în contextul scăderii temperaturilor.

„Nu putem fi zdrobiţi”, a spus șeful statului ucrainean.

Mai mulţi lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev pentru comemorarea Holodomorului. Detalii aici

UPDATE 12.05 Polonia reiterează că racheta căzută pe teritoriul său era a Ucrainei, dar Rusia este vinovată

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, reiterează că racheta căzută pe 15 noiembrie la o fermă din satul Przewodow aparține Ucrainei, dar Moscova este vinovată de acest „incident tragic” soldat cu doi morți, întrucât forțele ucrainene au încercat să apere infrastructuri atacate în acea zi cu rachete rusești. Detalii aici

UPDATE 11.07 Zelenski: Peste șase milioane de locuințe nu au electricitate în Ucraina

Peste șase milioane de locuințe nu aveau electricitate vineri în Ucraina, la două zile de la ultimul raid aerian masiv al Rusiei împotriva sa, relatează AFP.

„Vineri seara, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev. Peste şase milioane de gospodării în total”, faţă de aproape 12 milioane de miercuri, a declarat Volodimir Zelenski în alocuțiunea sa zilnică.

Kievul - cu aproximativ 600.000 de locuinţe fără electricitate vineri seara - şi regiunea sa, precum şi provinciile Odessa (sud), Liov, Viniţa (vest) şi Dnipropetrovsk (centru-est), sunt cele mai afectate de întreruperi, a precizat șeful statului ucrainean. Detalii aici

UPDATE 10.36 Papa Francisc sugerează că ucrainenii ar trebui să facă concesii pentru pace

Liderii Ucrainei vor trebui să privească în perspectivă pentru a obţine pacea, a declarat vineri Papa Francisc, sugerând astfel că este nevoie de unele concesii pentru a pune capăt războiului declanșat de Vladimir Putin.

La începutul acestei luni, liderul Bisericii Catolice a făcut apel la un armistiţiu pentru a evita escaladarea războiului şi s-a rugat la Dumnezeu „să grăbească” instalarea păcii.

Într-o scrisoare deschisă transmisă vineri pentru a marca nouă luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, papa Francisc a salutat tăria ucrainenilor în faţa acestei agresiuni violente.

Papa Francisc a adăugat că se roagă pentru liderii Ucrainei. „A lor este datoria să conducă ţara în aceste vremuri tragice şi să ia decizii în perspectivă pentru pace şi să dezvolte economia în contextul distrugerii atât de mari a unei infrastructuri vitale”, a apreciat el. Detalii aici

UPDATE 09.26 Occidentul are nevoie de ajutorul băncilor pentru a menține fluxul de bani către Rusia

Occidentul are nevoie de ajutorul băncilor pentru a menține fluxul de bani către Rusia sau cel puțin pentru o parte din economia rusă, scrie The Economist.

După ce firmele occidentale au fugit din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei, băncile și asigurătorii s-au alăturat exodului. Aceștia se temeau să fie urmăriți în instanța penală pentru încălcarea sancțiunilor și de opinia publică pentru „umplerea cufărului de război al lui Vladimir Putin”. Occidentul a izolat în mare măsură Rusia de sistemul financiar internațional. Detalii aici

UPDATE 08.12 Un fost general al Infanteriei Marine a SUA face parte din grupul Wagner, susține „Bucătarul” lui Putin

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că un fost general al infanteriei marine a SUA face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina. 

Răspunzând la o întrebare a ziarului finlandez Helsingin Sanomat, omul de afaceri rus a răspuns: „Nu sunt mulţi cetăţeni finlandezi la Wagner PMC, aproximativ 20 de persoane. Din motive evidente, nu pot oferi informaţii exacte despre ei”Detalii aici  

UPDATE 06.40 O investigație a serviciului ucrainean Forbes a dezvăluit amploarea tensiunilor financiare pe care războiul din Ucraina le-a impus bugetului anual al Rusiei. Forbes a constatat că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în primele nouă luni de război din Ucraina, ceea ce reprezintă un sfert din întregul său buget anual pentru 2021, de 340 de miliarde de dolari. Ancheta a subliniat impactul pe care mobilizarea l-a avut asupra cheltuielilor militare începând cu luna octombrie și a observat că asigurarea celor 300.000 mobilizați a costat încă 1,8 miliarde USD pe lună, pe lângă costurile crescute de furnizare de muniție, echipament și salarii recruților mobilizați, care în totalul s-a ridicat la o creștere de 2,7 miliarde USD în urma mobilizării. ISW a raportat anterior efectele negative ale mobilizării și ale efortului general de război al Kremlinului asupra bugetului federal rus. Pe lângă impactul masiv pe care l-au avut primele nouă luni de război asupra bugetului federal.

UPDATE 06.11 Este posibil ca Ministerul rus al Apărării să fi crescut frecvența schimburilor de prizonieri de război (POW) în încercarea de a calma nemulțumirea în spațiul informațional cu privire la eșecurile sale anterioare de a negocia întoarcerea prizonierilor de război ruși. Surse ruse și ucrainene au raportat trei schimburi de prizonieri concomitente între 23 și 25 noiembrie. Oficialii ruși și ucraineni au schimbat 35 de prizonieri ruși cu 35 de prizonieri ucraineni pe 23 noiembrie, 50 de prizonieri ruși pentru 50 de prizonieri ucraineni pe 24 noiembrie și nouă prizonieri ruși pentru nouă prizonieri ucraineni. pe 25 noiembrie. Frecvența schimburilor de prizonieri din ultimele câteva zile este o inflexiune în sine - Ministerul Apărării din Rusia a fost reținut în mod semnificativ în desfășurarea unor astfel de schimburi și s-a confruntat cu critici semnificative din cauza lipsei aparente de respect față de prizonierii de război ruși în ultimele luni. Frecvența crescută a schimburilor POW este probabil menită parțial să abordeze nemulțumirea din partea bloggerilor militari ruși, care au raportat despre cea mai recentă serie de schimburi cu un ton relativ neutru și au subliniat raportul egal al schimburilor.

UPDATE 05.43 Un oficial ucrainean a confirmat că forțele ucrainene au ucis consilieri iranieni în Crimeea ocupată de ruși în octombrie și a subliniat că Ucraina va viza orice prezență militară iraniană pe teritoriul ucrainean. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a confirmat că forțele ucrainene i-au ucis pe consilierii militari iranieni într-un interviu de 24 noiembrie cu The Guardian. Danilov nu a precizat câți consilieri iranieni au ucis forțele ucrainene, dar un raport din 10 octombrie Jerusalem Post a avansat cifra la 10 consilieri militari iranieni. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a confirmat pe 20 octombrie că personalul militar iranian se află în Crimeea ocupată de Rusia pentru a ajuta forțele ruse să opereze drone fabricate iranian în atacurile asupra civililor ucraineni și asupra infrastructurii civile. Danilov a amenințat, de asemenea, că forțele ucrainene vor viza orice prezență militară iraniană pe teritoriul ucrainean. Confirmarea și amenințarea probabil nu vor descuraja Iranul să continue să sprijine Rusia prin furnizarea de sisteme de arme de înaltă precizie. ISW a evaluat anterior că Iranul ar putea furniza drone și potențial rachete balistice Federației Ruse pentru a stabili mai clar o relație de securitate bilaterală explicită cu Rusia în care sunt parteneri mai egali.

UPDATE 05.29 Conducerea rusă ar putea distribui un document între militarii ruși care afirmă că Rusia trebuie să mobilizeze cinci milioane de personal pentru a câștiga războiul din Ucraina, o sarcină imposibilă pentru Federația Rusă. Adjunctul șefului Statului Major Ucrainean Oleksi Hromov a declarat la 24 noiembrie că conducerea politico-militar a Federației Ruse a pregătit un document intitulat „Încheierea războiului cu NATO în Ucraina” și a început să îl distribuie între militarii ruși. Documentul identifică deficiențele Forțelor Armate Ruse și menționează necesitatea ca Rusia să mobilizeze cinci milioane de ruși pentru a câștiga războiul din Ucraina. Nu este clar dacă conducerea rusă consideră cifra de cinci milioane o posibilă țintă sau dacă este o cerință de forță proiectată de neatins, rezonabilă sau nu, care sugerează că nu își pot atinge obiectivele în Ucraina. Conduita haotică și ineficientă a Rusiei de mobilizare parțială cu ținta de 300, 000 de personal mobilizat sugerează că mobilizarea a cinci milioane de ruși este o sarcină imposibilă pentru Federația Rusă. Este posibil ca, conducerea rusă să fi elaborat și distribuit documentul în stilul rapoartelor de după acțiune în stil sovietic, care abate responsabilitatea de la eșecurile globale ale conducerii strategice ale războiului și plasează culpabilitatea pentru eșec pe eșecurile operaționale și tactice ale armatei ruse.

UPDATE 04.48 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute la nord-vest de Svatove între 24 și 25 noiembrie. Șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksi Hromov, a raportat pe 24 noiembrie că trupele ruse continuă eforturile de reluare a pozițiilor în jurul Kupyansk, la aproximativ 45 km nord-vest de Svatove. Statul Major ucrainean a notat pe 25 noiembrie că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Stelmakhivka, la 15 km nord-vest de Svatove. Surse ruse au susținut, de asemenea, că trupele ruse au început să atace Novoselivske (la 14 km nord-vest de Svatove) pe 24 noiembrie și că trupele ruse au intrat în așezare și au început să consolideze pozițiile pe 25 noiembrie pentru a tăia accesul ucrainean la autostrada P07 care duce în Svatove. Un corespondent militar rus a postat imagini cu tranșee rusești și fortificații de beton cu dinți de dragon în zona Svatove pe 24 noiembrie și a remarcat că unitățile de artilerie din districtul militar de vest rusesc compuse din recruți mobilizați sunt apărarea Kreminnei. Surse rusești continuă să evidențieze condițiile proaste și terenul noroios din această zonă, deși înghețul care se preconizează că va începe în aproximativ o săptămână va accelera probabil ritmul operațiunilor. Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă către Kreminna pe 24 și 25 noiembrie. Ministerul rus al Apărării și alte surse ruse au raportat că forțele ucrainene au încercat fără succes să atace spre Cervonopopivka și Ploshchanka, la 6 km și 15 km nord-vest de Kreminna, pe 24 noiembrie și 25. Statul Major ucrainean a remarcat, de asemenea, că trupele ruse au încercat să atace spre Dibrova, la 5 km sud-vest de Kreminna. Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene efectuează lovituri în zonele din spatele rusești din spatele liniei Svatove-Kreminna între 24 și 25 noiembrie.

image

UPDATE 04.20 Forțele ruse continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în regiunea Donețk. Şeful adjunct al Departamentului Operaţional Principal al Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksiy Hromov, a declarat la 24 noiembrie că forţele ruse își concentrează eforturile în zonele Siversk, Bakhmut şi Avdiivka cu scopul de a încercui Bakhmut. Hromov a declarat că 290 de lupte au avut loc în Donbas în ultima săptămână, cu 90 de lupte în zona Bakhmut. Hromov a declarat că cea mai dificilă situație este în zona Bakhmut și că forțele ruse au încercat, de asemenea, de mai multe ori în ultima săptămână să spargă apărarea ucraineană din jurul Nevelske (16 km sud-vest de Avdiivka). Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Bakhmut pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Bakhmut; la 23 km nord-est de Bakhmut lângă Bilohorivka, Yakovlivka și Bakhmutske; și la 16 km sud-vest de Bakhmut lângă Andriivka, Klishchiivka, Ozarianivka și Opytne pe 24 și 25 noiembrie. Surse ruse au susținut pe 24 noiembrie că au existat lupte de poziție grele lângă Bakhmut și că forțele ruse au stabilit controlul asupra noilor poziții în periferia de sud-est a orașului. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au condus un asalt la 13 km sud-vest de Bakhmut spre Kurdiumivka pe 24 și 25 noiembrie. Un blogger susține că forțele ruse intenționează să taie linia de cale ferată în zonă. Un alt blogger rus a susținut pe 25 noiembrie că forțele ruse au tras asupra întăririlor ucrainene care se mutau la Bakhmut din nord-est prin Kramatorsk și Sloviansk.

image

UPDATE 03.19 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 37 km sud-vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka, Marinka, Pervomaiske și Novomykhailivka pe 24 și 25 noiembrie. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au condus operațiuni ofensive pe o rază de 10 km sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, pe 24 și 25 noiembrie. Un blogger rus a susținut pe 25 noiembrie că forțele ruse au condus și ele un asalt lângă Nevelske. Bloggeri ruși au susținut pe 24 și 25 noiembrie că războiul urban între forțele ucrainene și ruse este aprig în Marinka. Un blogger rus a susținut pe 24 noiembrie că forțele ucrainene se pregătesc pentru operațiuni contraofensive în direcția Opytne (4 km sud-vest de Avdiivka). Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețkului și estul oblastului Zaporijia pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 24 și 25 noiembrie că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive active în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene pe o rază de 91 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka, Novodonetske, Volodymrivka, Pavlivka și Vremivka în vestul Oblastului Donețk și lângă Novodarivka și Levadne în estul Oblast Zaporizhia2524. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 24 și 25 noiembrie.

Un oficial ucrainean a raportat că forțele ruse probabil continuă să-și consolideze pozițiile în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia. Consilierul ucrainean al primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat pe 24 și 25 noiembrie că forțele ruse au continuat să mute personal și echipament militar către și prin Mariupol. Andriușcenko a declarat că întăririle militare rusești din regiunea Herson au început să sosească la Mariupol pe 25 noiembrie. ISW a evaluat anterior că mișcările militare ruse recente sugerează că forțele ruse probabil consolidează pozițiile în estul Zaporijiei și vestul regiunii Donețk.

UPDATE 02.05 Forțele ruse au continuat să stabilească poziții de apărare și să construiască fortificații în Oblastul Herson la sud de râul Nipru pe 24 și 25 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să îmbunătățească linia fortificațiilor și sprijinul logistic pentru unitățile din estul Oblastului Herson. Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat că autoritățile ruse iau civili din Mariupol pentru a construi fortificații în estul Oblastului Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse din această zonă nu au numărul de personal mobilizat necesar pentru a construi fortificații la viteza și amploarea pe care conducerea le dorește. Forțarea civililor ucraineni să îndeplinească sarcini militare în numele ocupanților ruși, inclusiv construirea de fortificații, ar încălca articolul 40 din Convenția de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război. Un blogger rus a susținut pe 25 noiembrie că un grup rus de sabotaj și recunoaștere a efectuat un scurt raid împotriva pozițiilor ucrainene de pe malul drept al râului Nipru în Antonivka, dar această afirmație este puțin probabilă și ISW nu poate confirma veridicitatea raportului. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse au continuat să bombardeze zone de pe malul drept al râului Nipru, inclusiv orașul Herson, Antonivka, Chornobaivka, Kozatske, Beryslav și Dudchany pe 24 și 25 noiembrie.

image

Forțele ucrainene au continuat să lovească concentrările de forțe și mijloacele militare rusești pe malul de vest (stânga) al râului Nipru și în zonele din spate din sudul Ucrainei. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ucrainene au lovit forțele ruse de-a lungul malului de est al râului Nipro lângă Nova Kakhovka, Kakhovka și Liubimivka și în spatele rusești în Chaplynka și Skadovsk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit o concentrare de forță rusă în Zeleny Yar, regiunea Zaporizhia, pe 23 noiembrie, distrugând două camioane, rănind 12 membri și ucigând 20 de membri.

UPDATE 01.13 O sursă proeminentă de știri rusă a susținut pe 24 noiembrie că forțele ruse au format un batalion de prizonieri de război ucraineni (POW) în regiunea Donețk. Sursa a susținut că batalionul POW este pregătit pentru desfășurare. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat pe 24 noiembrie că prizonierii mobilizați au fugit din pozițiile lor pe linia frontului. Forțele ruse îi caută pe prizonierii evadați în apartamentele civililor din jurul regiunii Lugansk.

UPDATE 00.37 Surse ruse au raportat că actori neidentificați (probabil partizani ucraineni) au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED) în apropierea clădirii Administrației orașului Mariupol în seara zilei de 24 noiembrie. Cartierul general al Apărării Teritoriale a Republicii Populare Donețk (DNR) a raportat că explozia a fost cauzată de o mașină-bombă și a ucis un rezident și a remarcat că forțele de ordine ale DNR efectuează „măsuri operaționale de căutare și investigare” În general, forțele ruse continuă operațiunile intensificate de „aplicare a legii” în zonele ocupate ale Ucrainei, în 24 și 25 noiembrie, ca răspuns. la amenințările partizanilor și la teama de sentimentul pro-ucrainean.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin a prezentat în mod fals o întâlnire care a avut loc pe 25 noiembrie, cu două zile înainte de Ziua Mamei Ruse, cu 18 femei alese cu atenție, care dețin funcții influente în sfera politică rusă, ca o discuție deschisă cu mamele personalului mobilizat. Mass-media rusă a făcut publicitate întâlnirii într-o aparentă încercare de a potoli nemulțumirea rudelor mobilizaților și apelurile din partea unor grupuri de mame și soții autentice. Putin a folosit întâlnirea pentru a se angaja să îmbunătățească condițiile pentru cei mobilizați, pentru a le cere rușilor să nu aibă încredere în rapoartele nefavorabile din presă despre mobilizare și pentru a-și manifesta solidaritatea cu familiile soldaților ruși. Între timp, apelurile rudelor soldaților ruși nu au primit răspuns. Un canal de știri rus a postat pe 24 noiembrie un videoclip în care o rusoaică susține că autoritățile nu se vor întâlni cu ea, deși își caută fiul de soldat care a dispărut în martie. Consiliul Mamelor și Soțiilor a postat că indivizi neidentificați au început să-și supravegheze pe membrii după anunțul lor din 21 noiembrie de organizare a unei mese rotunde pentru a analiza problemele cu care se confruntă conscrișii. Canalul YouTube Moms of Russia a postat un apel video către Putin în care mai multe mame i-au cerut lui Putin să împiedice mobilizarea singurului lor copil. ISW nu a văzut nicio dovadă a unui răspuns la videoclip a lui Putin. Consiliul Mamelor și Soțiilor și-a exprimat, de asemenea, convingerea că invitația la întâlnirea mamelor cu Putin se aplică numai persoanelor special selectate.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite