A vrut Kremlinul să-l elimine pe Lukașenko și a căzut victimă ministrul de Externe al Belarusului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe al Belarusului, Volodimir Makei, a murit subit, relatează agenția „Belta”. Makei avea 64 de ani, iar cauza morții sale nu a fost încă anunțată.

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Chiar ieri, 25 noiembrie, site-ul Ministerului de Externe din Belarus a relatat despre întâlnirea lui Makei cu Nunțiul Apostolic, Arhiepiscopul Ante Jozic.

Makei a devenit ministrul Afacerilor Externe al Belarusului în 2012. Anterior, a lucrat ca asistent al președintelui țării și șef al administrației prezidențiale.

De remarcat că, vineri 25 noiembrie, Institutul Robert Lansing a publicat un articol despre posibilele planuri ale Kremlinului de a-l elimina pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru ca Rusia să obțină controlul deplin asupra armatei belaruse. Articolul subliniază că „emisarii lui Vladimir Makei le-au cerut interlocutorilor occidentali să ajute la salvarea lui Lukașenko de Putin”, scrie publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

Surse din cadrul conducerii militare ruse susțin că Vladimir Putin a luat o decizie privind o „soluție” radicală la problema implicării Belarusului în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, anunță Institutul Robert Lansing pentru Studii privind Amenințările Globale, un think tank cu sediul în SUA.

„La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit CSTO, serviciile de informații militare rusești ar putea încerca în zilele următoare să declanșeze un scenariu care să implice fie o tentativă de asasinat la adresa președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, fie o înscenare a unei tentative, cu scopul de a-l intimida și de a-l determina să ordone în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele ruse”, relatează sursele.

GRU analizează scenarii care implică moartea lui Lukașenko și înlocuirea sa cu secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), Stanislav Zas, care este „pe deplin loial Rusiei și se află sub controlul GRU”.

Conform scenariului, „Zas va declara în scurt timp aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonomă, pentru a preveni, se presupune, amenințarea militară cu care se confruntă Belarusul din partea Ucrainei și Poloniei. Va fi din nou lansată o narațiune de propagandă care va susține că atentatul împotriva lui Lukașenko a fost pus la cale de Washington”.

Acest lucru ar putea trăda un plan al Moscovei de a încerca să obțină controlul deplin asupra statelor membre ale CSTO „asigurând integrarea lor în Rusia sau forțându-le să se alăture unei noi versiuni a Uniunii Sovietice”.

„În ambele scenarii, fie că este vorba de un atentat eșuat sau de succes asupra lui Aleksandr Lukașenko, vor fi prezentate «dovezi» fabricate despre «implicarea Ucrainei și Poloniei sub conducerea serviciilor de informații ale NATO», care vor oferi un pretext formal pentru participarea trupelor belaruse la operațiunile de luptă pe teritoriul ucrainean”, se arată în raportul Institutului.

GRU înclină spre scenariul care implică asasinarea lui Lukașenko și numirea lui Zas, susțin analiștii citând surse.

„Argumentul serviciilor de informații ale armatei ruse este că actualul lider belarus va întelege cine se află cu adevărat în spatele tentativei. După aceea, în timp ce va împinge în continuare retorica anti-ucraineană și anti-occidentală, el va continua să se eschiveze de la aprobarea participării directe a țării sale la ostilitățile de pe teritoriul ucrainean”.

Informațiile menționate confirmă evaluarea și ipoteza analiștilor exprimate în iunie 2022: Rusia încearcă să introducă Belarus în războiul din Ucraina, cu scopul de a o absorbi și de a o priva de suveranitate.

„Este probabil ca Rusia să urmărească fuzionarea celor două armate sub un singur comandament propriu”, apreciază think tank-ul.

„Cu trupe rusești deja desfășurate în Belarus și cu grupuri de sabotaj trimise acolo, riscul ca Lukașenko să-și piardă funcția și să fie înlocuit cu un lider marionetă rus în curând este ridicat”, subliniază raportul.

„Este foarte probabil ca Rusia să organizeze acte de provocare armată în Belarus cu scopul de a-l împinge pe Lukașenko să se alăture războiului. Dar teama de a pierde puterea va rămâne un obstacol cheie pentru ca el să facă acest pas.”

Cele mai recente rapoarte venite din surse de la Moscova vorbesc în favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukașenko, scrie Ukrinform.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite