LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia caută rachete balistice în Iran: Scholz îi cere lui Putin să-și retragă trupele pentru a readuce pacea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nor negru cum nu s-a mai văzut din 1939 încoace s-ar abate asupra Europei în cazul în care Ucraina ar pierde sau ar fi forțată la o pace favorabilă Rusiei, avertizează un colonel britanic în rezervă, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz i-a reiterat lui Vladimir Putin să-și retragă trupele pentru ca Europa să se întoarcă la pace. În Polonia, 16 persoane au fost inculpate pentru spionaj în favoarea Rusiei. Rețeaua căuta să comite acte de sabotaj la granița dintre Polonia și Ucraina.

Soldați ucraineni în tranșee FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în tranșee FOTO Profimedia

UPDATE Direcţia Principală de Informaţii (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat joi că a obţinut acces la o serie de documente ale Agenţiei Federale de Transport Aerian din Rusia (Rosaviaţia) în urma unei „operaţiuni cibernetice speciale”.

Potrivit acestor documente, Rosaviaţia s-ar afla în pragul „colapsului”, după mai bine de un an de sancţiuni internaţionale ca răspuns la invazia din Ucraina, sancțiuni care au privat-o de acces la piese de schimb obţinute anterior din ţările occidentale.

Un material prezentat joi de HUR arată că numărul de defecţiuni la aeronavele civile ruseşti a crescut de trei ori în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Aceste probleme au dus la un număr neobişnuit de mare de accidente de diferite niveluri de risc, relatează agenția de presă EFE, citată de AgerpresDetalii aici

UPDATE Armata rusă a pierdut miercuri un total de 1.130 de soldaţi, 20 de tancuri şi 33 de sisteme de artilerie, într-o nouă zi de pierderi masive, a anunţat joi Statul Major General al Ucrainei.

Victimele de miercuri ridică pierderile armatei ruse la 321.800 de soldați de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, conform bilanţului actualizat zilnic de Statul Major General al Ucrainei.

Bilanțul furnizat de autoritățile de la Kiev nu poate fi confirmat din surse independente, dar o investigaţie a unei instituții de presă din Rusia neafiliate Kremlinului a identificat în septembrie peste 230.000 de cereri de certificate de deces pentru soldaţii căzuți pe câmpul de luptă din Ucraina.

În ceea ce priveşte situaţia din teatrele de operaţiuni, Statul Major General al Ucrainei a raportat pentru miercuri o nouă zi de atacuri masive ruseşti pe axele Kupiansk (nord-est), Mariinka şi Avdiivka (est).

După asalturile eşuate cu blindate, armata rusă îşi trimite acum oamenii „în valuri” pentru a încerca să încercuiască Avdiivka, cu pierderi masive, la fel cum s-a întâmplat la Bahmut. Detalii aici

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică şi-a avertizat statele membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa, o problemă care ar putea duce la importante întârzieri în cazul unui atac al Rusiei. Detalii aici

UPDATE Kremlinul a apreciat joi că NATO va susține tot mai mult Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat invazia din ţara vecină.

„NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict”, a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE Transportatorii polonezi care protestează de la începutul acestei luni față de presupusă „concurenţă neloială” din partea colegilor ucraineni au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

Blocajul se întinde acum până la punctul de trecere de la Medyka (sud), negocierile dintre Varşovia şi Kiev neducând la vreo soluţie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La Medyka, transportatorilor li s-au raliat și agricultorii polonezi, care susțin că au de suferit de pe urma scăderii preţurilor la produsele lor pe fondul importurile de cereale ucrainene la începutul anului. Detalii aici

UPDATE Iuri Şcihol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), a fost demis sub suspiciunea de corupţie şi arestat preventiv.

O instanţă a dispus reţinerea lui pentru două luni, a anunţat joi serviciul de presă al biroului procurorului special anticoruptie. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin, va avea în așa-zisele alegeri prezidențiale programate în martie 2024 o competitoare de 40 de ani, care susține că vrea să câștige chiar dacă nu are niciun fel de experiență politică la nivel federal.

Ekaterina Dunțova crede că vârsta, sexul și lipsa de experiență în politica Kremlinului ar putea deveni unele dintre cele mai mari atuuri ale sale.

Vladimir Putin nu și-a anunțat încă oficial intenția de a candida pentru realegerea sa anul viitor, dar ar putea avea deja un potențial competitor neașteptat în persoana Ekaterinei Dunțova, o jurnalistă din regiunea Tver care și-a anunțat candidatura pentru președinție săptămâna trecută. Detalii aici

UPDATE Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianţă la timp pentru desfăşurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe aliaţi. Detalii aici

UPDATE Șaisprezece persoane au fost arestate în dosarul unei rețele rusești de spionaj ce pregătea operațiuni de propagandă și acte de sabotaj pe teritoriul polonez în scopul de a reduce sprijinul pentru Ucraina.

Ancheta în acest dosar a fost efectuată de Agenția poloneză pentru Securitate Internă (ABW), iar actul de acuzare a fost depus miercuri la tribunal, relatează Polskie Radio.

Ministrul polonez al Serviciilor Speciale, Stanislaw Zaryn, a confirmat informația cu privire la destructurarea unei reţele de 16 persoane care se ocupa cu activități de spionaj, propagandă și sabotaje la graniţa dintre Polonia şi Ucraina în beneficiul Rusiei lui Putin. Această reţea reprezenta o „ameninţare foarte gravă” la adresa securităţii Poloniei, a subliniat Zaryn într-un interviu acordat presei poloneze. Detalii aici

UPDATE Olaf Scholz a declarat miercuri că i-a cerut lui Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat de la Kremlin de la începutul războiului, relatează AFP.

„I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin cu premierul italian Giorgia Meloni.

Participarea lui Putin la acest summit G20 a fost „o ocazie bună” de a afirma clar cum să se restabilească pacea în Ucraina. „Rusia a atacat Ucraina şi pentru a restabili cu uşurinţă pacea este suficient ca Rusia să-şi retragă trupele”, a spus Scholz.

Meloni, care a participat de asemenea online la summitul online al G20, s-a declarat de acord cu Scholz: „Am insistat încă o dată asupra poziţiei noastre” faţă de Rusia în timpul reuniunii convocate de India. „Cel mai simplu lucru ar fi retragerea trupelor (ruse, n. red.)”, a spus premierul italian.

UPDATE Există perspectiva reală ca Kievul să piardă războiul sau și mai rău pacea în fața Rusiei, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939, scrie „The Telegraph”.

Forțele lui Volodimir Zelenski au nevoie disperată de gloanțe, obuze, tancuri și avioane. Occidentul îi ignoră cererile, scrie, în „The Telegraph”, colonelul britanic în rezervă Hamish Stephen de Bretton-Gordon, expert în arme chimice și fost director al SecureBio Limited. Detalii aici

UPDATE În mijlocul haosului și tulburărilor provocate de invazia rusă în Ucraina, părinții disperați se confruntă cu o luptă dureroasă pentru a-și recupera copiii răpiți. Un astfel de caz este cel al micuței Margarita, în vârstă de doar câțiva ani, care a fost luată din casa ei și dusă în Rusia. În ciuda eforturilor familiei de a afla detalii despre starea ei, autoritățile ruse au rămas tăcute. Detalii aici

UPDATE Autorităţile ruse au anunţat joi că au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest), care se învecinează cu Finlanda, după decizia Guvernului de la Helsinki de a nu lăsa deschis decât un singur punct de trecere de la granița cu Rusia. Detalii aici

UPDATE Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a propus lui Volodimir Zelenski organizarea unui summit Ucraina-America Latină.

Milei, care îşi va prelua funcţia pe 10 decembrie, i-a făcut această propunere lui Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice, a anunţat biroul de presă al preşedintelui ales al Argentinei. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin a reușit să construiască un stat autoritar durabil, cu o economie care a rezistat deocamdată șocurilor unui război pe scară largă și sancțiunilor economice, relatează The Kyiv Independent.

Cheia supraviețuirii lui Putin este o echipă de economiști liberali talentați care se ocupă de politica monetară și fiscală a statului rus, observă jurnalistul rus Oleg Suhov, care s-a autoexilat la Kiev din cauza represiunii din Rusia.

Această echipă a reformat economia și sectorul financiar al Rusiei și a permis regimului să treacă peste mai multe crize majore, notează Oleg Suhov în articolul publicat în The Kyiv Independent. Detalii aici

UPDATE Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaștere în această săptămână, au declarat joi legislatorii sud-coreeni, citând agenția de informații a țării. Detalii aici


UPDATE 06.20 Președintele rus Vladimir Putin a reformulat poziția Kremlinului cu privire la războiul dintre Israel și Hamas într-o poziție mult mai anti-Israel, în încercarea de a demonstra presupusa ipocrizie a condamnărilor occidentale ale invaziei ruse a Ucrainei. Putin a afirmat că participanții la summitul G20 care și-au exprimat șocul față de continuarea războiului rusesc din Ucraina ar trebui, în schimb, să fie „șocați” de „sângeroasa” Revoluție Euromaidan din 2014 din Ucraina și de războiul ulterior pe care „regimul de la Kiev l-a purtat împotriva propriului popor” în Donbas și prin „exterminarea populației civile din Palestina, în sectorul Gaza”. Declarația lui Putin din 22 noiembrie cu privire la războiul Israel-Hamas referitor la „exterminarea populației civile din Palestina” a fost o abatere de la încadrarea anterioară a Kremlinului, care s-a concentrat în mare parte pe apelul la pace și pe susținerea că războiul Israel-Hamas va distrage atenția de la furnizarea de ajutor militar occidental Ucrainei. Încadrarea lui Putin din 22 noiembrie a războiului israelian-Hamas continuă să exploateze acel război pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina, așa cum a evaluat anterior ISW și, de asemenea, semnalează un sprijin potențial în creștere pentru interesele iraniene în regiune și o dorință sporită de a antagoniza Israelul.  

UPDATE 06.01 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a raportat pe 21 noiembrie că Iranul furnizează Rusiei bombe cu planare (bombe convenționale care au fost dotate cu sisteme de navigație și aripi) și că Iranul se pregătește să transfere în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. ISW a observat că forțele ruse foloseau din ce în ce mai mult bombe cu planare, în special bombe aeriene modificate FAB-500, KAB-500 și RPK-500, echipate cu structuri de bombe cu planare, în direcțiile Lyman și Kherson. Nu este clar dacă Kirby a vrut să spună că Iranul furnizează Rusiei componente pentru bombe cu planare sau bombe cu planare complet construite. Iranul produce o varietate de bombe cu planare pe plan intern, cum ar fi bombele Ghaem, bombele cu rază lungă Yasin, bombele Sadid și bombele Balaban. Iranul folosește în mod obișnuit aceste bombe cu diferitele sale platforme de drone, inclusiv dronele Shahed-131/136 pe care Iranul le furnizează Rusiei. Un blogger rus a distribuit anterior afirmațiile că aeronavele rusești Su-25 ar putea fi compatibile cu bombele iraniene. Iranul a prezentat mai multe variante de bombe cu planare la Forumul Armatei Ruse-2023 de la Moscova în august 2023 și posibil în timpul vizitei ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu la Teheran în septembrie 2023. Kirby a adăugat că Iranul continuă să aprovizioneze Rusia cu drone și muniție de artilerie. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Vadym Skibitskyi a declarat pe 6 noiembrie că Iranul poate continua să trimită în Rusia loturi mici de drone Shahed-131/136, în ciuda eforturilor sporite ale Rusiei de a produce drone Shahed pe plan intern și a îndeplinirii de către Iran a primelor sale contracte cu Rusia de aprovizionare cu drone Shahed. CTP-ISW a evaluat anterior că Iranul și Rusia pot încheia un acord de vânzare de drone și rachete în urma expirării restricțiilor ONU privind rachetele împotriva exporturilor iraniene de rachete și tehnologii legate de rachete, la 18 octombrie 2023.

UPDATE 05.48 Kremlinul pare să fie în mod inexplicabil îngrijorat de rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale rusești din martie 2024, în ciuda aparentei aprobări pe scară largă a Rusiei pentru Putin. Președintele Comisiei Electorale Centrale a Rusiei (CEC), Ella Pamfilova, a declarat pe 21 noiembrie că unii cetățeni ruși care au părăsit Rusia și alții încă în Rusia au început deja eforturile de a discredita viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia. Declarația lui Pamfilova sugerează că guvernul rus va continua să intensifice eforturile de cenzură sub pretextul combaterii tentativei de amestec în alegerile interne înaintea alegerilor prezidențiale. Putin a mai declarat pe 15 noiembrie că guvernul rus va suprima orice interferență electorală străină sau națională la o întâlnire cu reprezentanții comisiei electorale ruse. Două surse anonime din partea autorităților federale și regionale ruse au declarat pentru publicația rusă de opoziție Verstka, într-un articol publicat pe 22 noiembrie, că Kremlinul a instruit autoritățile regionale ruse să oprească rudele personalului mobilizat să protesteze plătindu-le. Sursele au adăugat că Kremlinul a sfătuit guvernele regionale ruse să „depună toate eforturile” pentru a se asigura că guvernele eliberează plăți rudelor personalului mobilizat și abordează alte plângeri privind tratamentul defectuos al personalului mobilizat ca răspuns la creșterea nemulțumirii în rândul rudelor. Sursele i-au mai spus lui Verstka că Kremlinul consideră rudele personalului mobilizat un grup social care poate reprezenta una dintre cele mai mari amenințări la începutul campaniei prezidențiale încă neanunțate a lui Putin.

UPDATE 05.35 Kremlinul ar putea fi, de asemenea, îngrijorat de o lipsă percepută de sprijin pentru Putin din partea comunității de veterani ai Rusiei. Această comunitate veterană este o subsecțiune a comunității ultranaționaliste ruse și a susținut în mod obișnuit cereri în favoarea mobilizării complete și a continuării operațiunilor ofensive rusești în Ucraina, spre deosebire de înghețarea frontului actual. Aparenta îngrijorare a Kremlinului cu privire la sprijinul lui Putin este ciudată, având în vedere că Centrul Levada - o organizație independentă de sondaje rusă - a constatat că 82% dintre ruși aprobă performanța lui Putin la momentul octombrie 2023. Kremlinul ar putea dori, de asemenea, ca Putin să primească un procent și mai mare de voturi și poate încerca să liniștească anumite grupuri care exprimă vocal nemulțumirea față de deciziile lui Putin.

UPDATE 05.24 Șeful Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, a cerut Rusiei să codifice o ideologie de stat nespecificată în constituția rusă, sugerând că unii oficiali ruși ar putea dori în mod explicit să pună capăt protecțiilor constituționale nominale pentru drepturile civile, pluralismul democratic și egalitatea etnică. Bastrykin a făcut apelul pe 22 noiembrie în timpul unei conferințe despre constituția rusă la Ministerul rus al Justiției de la Moscova și a susținut că respingerea apelului său nu va funcționa. Bastrykin i-a cerut anterior președintelui Curții Constituționale a Rusiei, Valery Zorkin, să caute modalități de stabilire a unei ideologii de stat nespecificate în mai 2023, deși Zorkin a respins cererile lui Bastrykin remarcând că actuala constituție conține un set de valori care protejează societatea civilă. Constituția rusă declară că Rusia este un stat democratic în care poporul multinațional al Rusiei ar trebui să-și exercite puterea în mod direct și că „expresia supremă directă” a acestei puteri sunt referendumurile și alegerile libere. Constituția stabilește că obligația statului rus este să recunoască, să respecte și să protejeze drepturile omului și pe cele civile. Articolul 13 din Constituția Rusiei interzice în special Rusiei să proclame o ideologie de stat și obligă statul rus să recunoască diversitatea ideologică, diversitatea politică și un sistem multipartid. Apelurile lui Bastrykin ar cere oficialilor ruși să modifice sau chiar să abroge articolul 13 din constituția rusă și, eventual, ar necesita amendamente mai ample, în funcție de potențiala noua ideologie a statului. Rusia și-a adoptat actuala constituție în 1993 și a stabilit protecții de stat codificate pentru pluralismul democratic multietnic și drepturile omului și civile pentru a marca o ruptură definitivă cu sistemul sovietic de guvernare ideologică autocratică unipartid. Bastrykin, care a pledat anterior pentru politici interne din epoca stalinistă, poate spera că o nouă ideologie consacrată în constituția rusă va slăbi și mai mult sau va anula definitiv angajamentul constituțional existent al Rusiei față de pluralismul democratic și drepturile omului și drepturile civile. Bastrykin ar putea exprima această poziție în numele unui grup mai larg de oficiali ruși care doresc să pună capăt acestor proiecții constituționale nominale, dar Kremlinul nu a arătat niciun indiciu că dorește să elimine aspectul de legitimitate pe care îl oferă aceste protecții constituționale nominale. Bastrykin încă nu a detaliat care ar trebui să fie o potențială ideologie de stat rusă, deși sprijinul Kremlinului pentru ultranaționalismul rus ar influența probabil în mare măsură orice potențială ideologie de stat rusă. Kremlinul a curtat puternic comunitatea ultranaționalistă rusă pe fundalul războiului din Ucraina, o comunitate care susține obiectivele imperiale rusești, eforturile de rusificare și curățare etnică a teritoriilor ocupate și cererile naționaliste de a proteja comunitățile etnice ruse. Accentul pe protejarea și impunerea identității etnice ruse ar fi probabil o componentă cheie a oricărei ideologii de stat dacă Kremlinul ar primi apelurile lui Bastrykin. Este posibil ca Bastrykin însuși să fi avut în vedere acest ultranaționalism rusesc atunci când a cerut o ideologie de stat, având în vedere că a căutat cu multă valoare să valorifice tensiunile etnice crescute din Rusia și se prezintă din ce în ce mai mult ca o figură proeminentă anti-migrație. Bastrykin și Comitetul de investigație rus s-au implicat direct în deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia și plasarea forțată a copiilor ucraineni în programele de pregătire militară rusă - părți ale unei campanii de distrugere a identității etnice ucrainene și de rusificare a Ucrainei. Sprijinul Kremlinului pentru ultranaționalismul rus este, de asemenea, puternic axat pe promovarea Ortodoxiei ruse și pe apelul la valorile sociale „tradiționale”. Putin a semnat recent un decret pe 22 noiembrie prin care declară 2024 ca „Anul familiei” pentru a se concentra pe păstrarea valorilor tradiționale ale familiei. ISW a evaluat anterior că războiul din Ucraina exacerbează probabil o criză de identitate emergentă în cadrul societății ruse, rezultată din tensiunile dintre identitatea rusă și naționalismul rus. Această criză, precum și tensiunile etnoreligioase pronunțate se vor agrava probabil dacă Kremlinul ultranaționalist va decide să urmărească codificarea unei ideologii de stat. Putin și elementele Kremlinului, foarte conștienți de potențialul ca aceste tensiuni etnice, religioase și naționale să provoace instabilitate și nemulțumire, este puțin probabil să susțină apelurile lui Bastrykin de a codifica o ideologie de stat explicită pe termen scurt.

UPDATE 05.02 Bloomberg a relatat pe 21 noiembrie că Uniunea Europeană (UE) a propus un plan de consolidare a angajamentelor de securitate ale statelor membre ale UE față de Ucraina. Bloomberg a relatat, citând un proiect, că propunerea UE se va baza pe acordurile bilaterale existente stabilite în cadrul declarației Grupului celor Șapte (G7) privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Propunerea include mecanisme pentru: ajutor militar pe termen lung; pregătirea forțelor ucrainene; cooperarea cu baza industrială de apărare internă (DIB) a Ucrainei; consolidarea capacității Ucrainei de a contracara amenințările cibernetice și hibride; asistență pentru deminare; sprijin pentru agenda de reforme a Ucrainei ca parte a procesului de aderare la UE; asistență pentru tranziția energetică și eforturile de securitate nucleară ale Ucrainei; și schimbul de informații și imagini din satelit. Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat pe 13 noiembrie că Ucraina este prioritatea principală a UE și că angajamentul UE față de Ucraina nu va renunța. Bloomberg a raportat că statele membre UE ar trebui să ia în considerare proiectul de propunere a UE în decembrie 2023.

UPDATE 04.53 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei în noaptea de 21 spre 22 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au doborât toate cele 14 drone Shahed-131/136 pe care Rusia le-a lansat în Ucraina. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat și două rachete, dintre care o rachetă de croazieră Kh-22 a căzut într-o zonă nepopulată din regiunea Zaporijia. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat pe 21 noiembrie că forțele ruse au întrerupt utilizarea rachetelor de croazieră și balistice și au început să folosească bombe KAB și rachete Kh-59 și Kh-31 pentru a efectua lovituri împotriva Ucrainei.

UPDATE 04.38 Bloggerii ruși par să concentreze noi plângeri împotriva comandamentului militar rus pentru ceea ce bloggerii percep drept alegeri proaste care contribuie la pierderile rusești. Bloggeri ruși și-au exprimat furia pe 21 și 22 noiembrie, după ce o lovitură ucraineană HIMARS asupra Kumachove, regiunea Donețk (37 km sud-est de orașul Donețk și 61 km de linia frontului) ar fi ucis peste 25 de militari și rănit peste 100 de membri ai Brigăzii 810 Infanterie Navală (Flota Mării Negre) care participau la un concert pentru o vacanță militară rusă pe 19 noiembrie. Bloggerii s-au concentrat în mare parte pe măsurile de securitate slabe, criticând comandamentul rus pentru că a permis o adunare mare de oameni în raza HIMARS, încălcând principiile de securitate operațională. Bloggeri au cerut în mare parte ca armata rusă să interzică astfel de evenimente și și-au exprimat frustrarea că înaltul comandament militar rus nu a învățat această lecție în ciuda a aproape doi ani de război și a multiplelor cazuri în care informațiile disponibile public au facilitat loviturile ucrainene. Deși această lovitură nu afectează situația câmpului de luptă din Ucraina, reacția bloggerilor ruși reflectă frustrarea continuă a comunității ultranaționaliste ruse față de gestionarea războiului de către comandamentul militar rus. Bloggeri ruși au început recent să se plângă de comanda militară rusă, după o perioadă de autocenzură determinată probabil de moartea finanțatorului grupului Wagner Yevgeny Prigojin și de arestarea bloggerilor ultranaționaliști ruși extrem de critici în vara anului 2023. Plângerile bloggerilor s-au concentrat în mare parte asupra modului în care conducerea proastă a războiului de către comandamentul militar rus și slaba disciplină au dus la un tratament defectuos al personalului militar rus și al victimelor, în loc să se concentreze asupra succesului sau eșecului operațiunilor militare rusești. bloggeri ruși s-au plâns în mod obișnuit că ordinele comandamentului militar rus de a folosi „atacuri de carne” pentru a împinge forțele ucrainene din pozițiile de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson au dus, de exemplu, la pierderi mari ale Rusiei.

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 22 noiembrie și au făcut un avans confirmat. Imaginile geolocalizate publicate pe 22 noiembrie indică faptul că forțele ruse au făcut o înaintare limitată la est de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk). Un bloger rus a susținut că forțele ruse au avansat ușor în zona pădurii Serebryanske (10 km sud-vest de Kreminna), deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Synkivka și Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk), nord-est și est de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și în direcția Siversk (19 km sud de Kreminna). Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a apreciat că forțele ruse din direcția Kupiansk finalizează o regrupare a forțelor și ar putea crește în curând ritmul operațiunilor ofensive în zonă.

image

UPDATE 04.10 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Kupyansk și la sud de Kreminna pe 22 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Synkivka și Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene din apropierea pădurii Serebryanske și Torske (14 km vest de Kreminna).

UPDATE 03.58 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat atacurile la sud de Bakhmut pe 22 noiembrie, deși forțele ucrainene nu au făcut niciun câștig confirmat sau susținut.

image

UPDATE 03.44 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut pe 22 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse și-au stabilit cu succes un punct de sprijin la periferia de nord a Klișchiivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse atacă poziții ucrainene pe înălțimi tactice de lângă Klișchiivka și lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a postat imagini care pretindeau să arate elemente ale Diviziei 98 Gărzi Aeropurtate (VDV) ruse care operează lângă Bakhmut. Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentelor 119 și 137 VDV (ambele din Divizia 106 VDV) operează, de asemenea, în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.38 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri terestre nereușite la nord-vest de Horlivka pe 22 noiembrie. Ministerul apărării rus a susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins un asalt ucrainean în apropiere de Pivdenne (imediat la nord-vest de Horlivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene de infanterie ușoară în apropierea haldelor de deșeuri la nord-vest de Horlivka. Un blogger rus a susținut că elementele de artilerie ale Brigăzii 132 de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) au respins atacurile ucrainene la nord-vest de Horlivka.

UPDATE 03.22 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins contraatacurile rusești la nord-vest de Horlivka, lângă Pivdenne, pe 22 noiembrie.

image

UPDATE 03.07 Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka și au avansat la periferia de sud-est a Avdiivka pe 22 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat peste 22 de atacuri fără succes la est de Novobakhmutivka (12 km nord-vest de Avdiivka); la nord de Lastochkyne (5 km vest de Avdiivka); și lângă Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Ștupun, a declarat că forțele ruse au intensificat semnificativ operațiunile de asalt în apropiere de Avdiivka și că forțele ucrainene din zonă au observat o creștere cu 25 până la 30 la sută a atacurilor rusești în ultima zi. Ștupun a declarat că forțele ruse au efectuat atacuri mecanizate cu aproximativ o duzină de vehicule blindate în direcția Avdiivka și că forțele ucrainene au respins atacurile, distrugând două tancuri și șapte vehicule blindate de luptă. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat un atac surpriză de succes și au ocupat rapid cinci clădiri din zona industrială de la periferia de sud-est a Avdiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat și fortificații defensive ucrainene la sud-vest de zona industrială. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au făcut câștiguri nespecificate lângă Stepove (la 3 km nord de Avdiivka) și că așezarea rămâne o „zonă gri” contestată. Ștupun a remarcat că aviația rusă a intensificat și operațiunile lângă Avdiivka, iar bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au intensificat artileria și loviturile aeriene asupra pozițiilor ucrainene de pe flancurile de nord și de sud ale Avdiivka. Ștupun a declarat că condițiile meteorologice nu afectează în prezent ritmul ostilităților în direcția Avdiivka și că frunzișul redus din zonă din cauza vremii reci îmbunătățește vizibilitatea ucraineană împotriva atacurilor infanteriei ruse. Observatorul militar ucrainean Konstyantyn Mașoveț a declarat că comandamentul rus a angajat elemente ale Regimentului 255 de Infanterie Motorizată (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) în lupte în direcția Avdiivka.

image

UPDATE 02.51 Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat la nord de Avdiivka, lângă Stepove, pe 22 noiembrie, dar nu a specificat un rezultat.

UPDATE 02.33 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 22 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins peste 18 atacuri rusești în apropiere de Marinka (imediat la sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (11 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Marinka și Novomykhailivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Iaroslav Chepurnyi, purtătorul de cuvânt al unei brigade ucrainene care operează în direcția Marinka, a declarat că forțele ruse au luat cu asalt pozițiile ucrainene în direcția Marinka de peste 150 de ori și au lansat peste 300 de drone de atac în ultima săptămână.

UPDATE 02.19 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun contraatac revendicat sau confirmat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 22 noiembrie.

UPDATE 02.06 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 22 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de Forțe de Est Ruse au respins un atac ucrainean în apropiere de Pryyutne (14 km sud-vest de Velyka Novosilka). Batalionul rus „Vostok” a susținut că există o activitate sporită în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast.

UPDATE 01.49 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 22 noiembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la vest de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse încearcă și ele să avanseze lângă Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Un agregator de știri rus a susținut pe 21 noiembrie că forțele ruse au contraatacat în direcția Pryyutne, Staromayorske și Urojaine. Un alt blogger rus a publicat filmări pe 22 noiembrie, susținând că arată elemente ale Brigăzii a 5-a de tancuri de gardă rusă (Armata 36 de Arme Întrunite, Districtul Militar de est) lovind poziții ucrainene la vest de Novodonetske (12 km sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 01.31 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 22 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest). Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins trei atacuri ucrainene la nord de Novoprokopivka (2 km sud de Robotyne) și la vest de Verbove (9 km est de Robotyne). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile de-a lungul liniei Robotyne-Verbove. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un asalt blindat ucrainean lângă Robotyne. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat, de asemenea, fără succes lângă Novofedorivka (la 15 km nord-est de Robotyne).

image

UPDATE 01.17 Forțele ruse au continuat atacurile fără succes în vestul regiunii Zaporijia pe 22 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Robotyne și Kamianske (30 km sud-vest de Orikhiv). Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat că elemente ale Regimentului 56 de asalt aerian rus (VDV) (Divizia a 7-a VDV) apără la nord de Verbove.

image

UPDATE 01.05 Forțele ucrainene își mențin pozițiile de pe malul de est (stânga) Oblastului Herson și au atacat în zonă pe 22 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene mențin poziții în malul stâng al Oblastului Herson. bloggeri ruși au recunoscut pe scară largă prezența ucraineană continuă în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Nipro). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene mențin și ele poziții și au atacat lângă Poyma (12 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro), Pishchanivka (13 km est de orașul Herson și 3 km de râul Dnipro), Pidstepne (17 km est de râul Dnipro). Orașul Herson și la 4 km de râul Dnipro) și Podurile de drum și cale ferată Antonivsky. Mașoveț a declarat că există și activitate nespecificată la vest de Oleshky (7 km sud de orașul Herson și la 4 km de râul Nipru).

image

UPDATE 00.49 Forțele ruse au continuat atacurile în malul stâng al Oblastului Herson pe 22 noiembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Un blogger rus a susținut că forțele ruse avansează în Krynky dinspre est. Mașoveț a declarat că forțele ruse au îngustat capul de pod ucrainean de lângă Krynky în ultimele zile. Mașoveț a declarat că elemente ale Regimentului 328 VDV rus (Divizia 104 VDV) atacă în Krynky din Korsunka (45 km nord-est de orașul Herson și la 1 km de râul Dnipro) și a adăugat că forțele ruse atacă constant de-a lungul Oleshky-Nova Kakhovka drum de coastă (7 km sud până la 53 km nord-est de orașul Herson).

UPDATE 00.36 Ministerul apărării rus a susținut pe 22 noiembrie că forțele ruse au distrus patru drone navale ucrainene și trei drone aeriene care vizează Crimeea. Un blogger rus afiliat la Kremlin a sugerat că Ucraina vizează o bază a Flotei Mării Negre (BSF) în apropiere de Evpatoria (64 km nord de Sevastopol).

UPDATE 00.23 Consiliul Federației Ruse a aprobat bugetul federal rusesc 2024-2026 pe 22 noiembrie, iar oficialii ruși continuă să pună accent pe cheltuielile sociale în detrimentul cheltuielilor pentru apărare. Versiunile anterioare ale bugetului federal pe care Duma de Stat a Rusiei le-a aprobat anterior s-au concentrat pe cheltuielile rusești de apărare, deși alocarea fondurilor între sfere de apărare, socială și alte sfere în bugetul din 22 noiembrie este în prezent neclară. Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a remarcat că principalele obiective bugetare ale Rusiei pentru următorii trei ani sunt nevoile de apărare și securitate, așa-numitele „operațiuni militare speciale” și obligațiile sociale ale statului față de cetățenii ruși. Președintele Comitetului pentru Buget al Consiliului Federației, Anatoli Artamonov, a subliniat cheltuielile sociale și culturale alocate în buget și a subliniat că „domeniile prioritare de cheltuieli ale Rusiei rămân în sfera socială”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Guvernul rus și autoritățile de ocupație continuă să deporteze forțat copiii din Ucraina ocupată în Rusia în cadrul schemelor de tratament medical. Administrația de ocupație a regiunii Herson a anunțat pe 22 noiembrie că Ministerul Muncii și Protecției Sociale și biroul comisarului pentru drepturile copilului, numită de Kremlin, Maria Lvova-Belova, au transportat adolescenți ucraineni cu dizabilități din regiunea Herson ocupată la un centru de reabilitare din regiunea Penza. Fondul social de ocupație al regiunii Herson din Rusia a anunțat pe 20 noiembrie că va lansa un program la 1 ianuarie 2024 în care rezidenții din regiunea Herson ocupată din „categorii preferențiale” nespecificate pot aplica pentru călătorii cu finanțare completă și tratament la sanatoriu.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite