Ucraina: Un important oficial al Kievului a fost arestat preventiv pentru corupție

0
Publicat:

Yuri Şcihol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), a fost demis sub suspiciunea de corupţie şi arestat preventiv, relatează dpa, conform Agerpres.

Imagine,de sus, cu orașul Kiev
Orașul Kiev. Foto: APPA/EFE

O instanţă a dispus reţinerea lui pentru două luni, a anunţat joi serviciul de presă al biroului procurorului special anticoruptie.

Cauţiunea lui Şcihol a fost stabilită la 25 de milioane de grivne ucrainene (693.000 de dolari)

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Şcihol ca membru al conducerii militare printr-un decret prezidenţial emis miercuri seara.

În comitetul format din reprezentanţi ai guvernului şi ofiţeri ai armatei cu care Zelenski se consulta cu privire la desfăşurarea războiului, Şcihol a fost înlocuit de ministrul digitalizării, Mihailo Fedorov.

Până la demiterea sa, Şcihol a condus un birou responsabil cu comunicaţiile protejate şi securitatea informaţiilor agenţiilor guvernamentale.

Parchetul special anticorupţie îl acuză pe el şi pe alţi oficiali că au luat mită 62 de milioane de grivne ucrainene (aproximativ 1,7 milioane dolari) la achiziţionarea de software în 2021.

Combaterea corupţiei este o condiţie pentru eventuala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. În contextul războiului cu Rusia, populaţia ucraineană a reacţionat cu furie la cazurile de îmbogăţire personală a unor importanţi oficiali.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite