Rețea de spionaj în beneficiul Rusiei, destructurată în Polonia: 16 inculpați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șaisprezece persoane au fost arestate în dosarul unei rețele rusești de spionaj ce pregătea operațiuni de propagandă și acte de sabotaj pe teritoriul polonez în scopul de a reduce sprijinul pentru Ucraina.

Rețeaua rusească: 15 din cei 16 inculpați se află în arest preventiv în Polonia FOTO Shutterstock
Rețeaua rusească: 15 din cei 16 inculpați se află în arest preventiv în Polonia FOTO Shutterstock

Ancheta în acest dosar a fost efectuată de Agenția poloneză pentru Securitate Internă (ABW), iar actul de acuzare a fost depus miercuri la tribunal, relatează Polskie Radio.

Ministrul polonez al Serviciilor Speciale, Stanislaw Zaryn, a confirmat informația cu privire la destructurarea unei reţele de 16 persoane care se ocupa cu activități de spionaj, propagandă și sabotaje la graniţa dintre Polonia şi Ucraina în beneficiul Rusiei lui Putin. Această reţea reprezenta o „ameninţare foarte gravă” la adresa securităţii Poloniei, a subliniat Zaryn într-un interviu acordat presei poloneze.

Cei 16 inculpaţi, cu reședințele la Varşovia şi în oraşe din estul Poloniei, precum Chelm, Medyka, Przemysl şi Rzeszów, se află la dispoziţia procuraturii din Lublin (est). Potrivit ministrului Zaryn, provin din „ţări aflate dincolo de frontiera de est” a Poloniei.

Dacă ministrul polonez a evitat să menționeze proviniența exactă a membrilor rețelei, Polskie Radio nu a fost la fel de reținut, evocând 12 ucraineni, un rus şi trei belaruși care colaborau cu serviciile secrete rusești.

Stanislaw Zaryn a mai declarat că toţi inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia şi riscă pedepse de cel puţin zece ani de închisoare.

„Membrii acestei reţele monitorizau periodic infrastructura critică, instalaţii militare, porturi şi căi ferate, vindeau aceste informaţii contactelor lor, iar planurile lor prevedeau deraierea convoaielor care transportau ajutoare în Ucraina”, a insistat ministrul polonez.

Autoritățile de la Varșovia au anunțat încă din martie destructurarea unei reţele de spionaj ruseşti, dar atunci au comunicat doar despre reţinerea a şase presupuşi agenţi care acţionau ilegal pe teritoriul polonez.

Miercuri, Stanislaw Zaryn a avertizat din nou, pe rețelele sociale, că „Rusia îşi continuă activităţile de dezinformare împotriva Republicii Poloneze” cu campanii pe internet prin care încearcă să o prezinte drept o „țară agresivă” care „încearcă să destabilizeze Belarusul” şi „are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina”.

Peste 30 de persoane sunt în arest în prezent în Polonia sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei.

La 23 martie 2022, la aproape o lună de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, Guvernul polonez a expulzat 45 de diplomaţi de la Ambasada Rusiei la Varşovia suspectați de implicare în activităţi de spionaj. În opinia experţilor, această expulzare a redus drastic capacitatea Rusiei de a obţine informaţii în Polonia.

Din acel moment, potrivit experţilor, Moscova ar fi desfăşurat o campanie de recrutare de spioni şi colaboratori prin canale secrete în Polonia, relatează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite