Rusia întăreşte măsurile de securitate la frontiera cu Finlanda

0
Publicat:

Autorităţile ruse au anunţat joi că au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest) ce se învecinează cu Finlanda, după decizia Helsinki de a nu lăsa decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia deschis.

Granița Finlandei cu Rusia
Granița Finlandei cu Rusia

"S-a decis să se pună în aplicare în regiunea Murmansk regimul de alertă crescută şi o serie de măsuri suplimentare menite să asigure securitatea locuitorilor noştri", a declarat guvernatorul regional Andrei Cibis pe Telegram, scrie Agerpres.

Acest anunţ intervine după decizia luată cu o zi înainte de Finlanda de a nu menţine deschis decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia, Raja-Jooseppi, la frontiera cu regiunea Murmansk, în zona arctică rusă.

Finlanda a închis deja sâmbătă să închidă patru dintre cele opt puncte ale sale de trecere a frontierei cu Rusia, în sud-est, pentru a stăvili sosirea de migranţi în situaţie ilegală.

"Aceasta înseamnă că numărul de străini care vor dori să treacă în această ţară membră a NATO de pe teritoriul nostru va creşte semnificativ", a estimat Cibis.

Potrivit lui, circa 400 de cetăţeni străini se aflau miercuri la punctul de trecere de la Salla, în partea de nord a frontierei dintre cele două ţări, şi doar 50 dintre ei au fost autorizaţi să treacă de către poliţia de frontieră finlandeză.

Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie ca reacţie la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, a acuzat Moscova că lasă migranţi în situaţie ilegală să ajungă la frontiera comună.

Finlanda, care are o frontieră de 1.340 de km cu Rusia, afirmă că a constat de la sfârşitul lui august un aflux de migranţi fără vize originari din Orientul Mijlociu şi din Africa, în special din Irak, Somalia şi Yemen.

Sâmbătă, Helsinki a închis până pe 18 februarie 2024 patru puncte de trecere a frontierei în sud-estul Finlandei cu Rusia, alte patru rămânând deschise în nordul acestei ţări.

Comisia Europeană a sprijinit decizia autorităţilor de la Helsinki, denunţând o "instrumentalizare ruşinoasă" a migranţilor de către Moscova, acuzaţii respinse luni de Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite