Coreea de Nord a primit ajutor rusesc pentru lansarea de satelitului spion

0
Publicat:

 Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaștere în această săptămână, au declarat joi legislatorii sud-coreeni, citând agenția de informații a țării.

Lansare rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock
Lansare rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Lansarea de marți a fost a treia încercare a Coreei de Nord, după două eșuate, și prima de la rara călătorie a liderului său Kim Jong Un în Rusia în septembrie, în timpul căreia președintele Vladimir Putin a promis să ajute Phenianul să construiască sateliți.

După discuțiile dintre cei doi lideri, Coreea de Nord a trimis date despre vehiculele de lansare folosite în două lansări anterioare de sateliți, iar Rusia a oferit analiza sa asupra datelor, potrivit lui Yoo Sang-bum, membru al comisiei parlamentare de informații, potrivit Agerpres.

"În ceea ce privește succesul celei de-a treia lansări, Serviciul Național de Informații a evaluat că a existat asistență din partea Rusiei", a declarat Yoo reporterilor, citând angajamentul declarat public al lui Putin de a ajuta cu vehiculul de lansare al Nordului și schimbul de date între Phenian și Moscova.

Presa de stat nord-coreeană a declarat miercuri că liderul țării a vizionat imagini luate de deasupra Guamului cu instalații militare americane, dar Yoo a spus că este dificil de verificat dacă satelitul a fost capabil să capteze astfel de imagini.

Armata sud-coreeană a declarat că părți ale unei rachete recuperate în urma celei de-a doua lansări eșuate din luna mai au arătat că aceasta nu avea nicio utilitate semnificativă ca satelit de recunoaștere. "Nu erau în situația de a determina capacitățile satelitului decât dacă Coreea de Nord publica o înregistrare video care să arate că a făcut acele imagini din Guam", a declarat Yoo, citând agenția de informații.

Youn Kun-young, un alt membru al comisiei, a declarat că lansarea a fost un succes, deoarece satelitul a intrat pe orbită, și că Coreea de Nord ar putea lansa mai mulți sateliți și ar putea efectua un test nuclear anul viitor.

Ultima lansare a declanșat condamnarea din partea Statelor Unite și a altor țări occidentale, în timp ce Coreea de Sud a suspendat o parte a unui pact militar încheiat în 2018 cu Nordul. Rusia și Coreea de Nord au negat tranzacțiile cu arme, dar au promis că vor intensifica cooperarea militară.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a negat miercuri tranzacțiile militare ilegale cu Coreea de Nord, afirmând că Rusia a pus în aplicare rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. "Acuzațiile care au fost aduse împotriva noastră... sunt nefondate și nu au niciun fel de dovezi", a declarat Zakharova în cadrul unui briefing.

Rezoluțiile ONU - adoptate cu sprijinul Rusiei - interzic dezvoltarea de tehnologii aplicabile programelor de rachete balistice ale Coreei de Nord și cooperarea în domenii precum știința nucleară, tehnologia, aerospațiul și ingineria aeronautică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite