Ce conține planul cu garanții de securitate pentru Ucraina pregătit de UE

0
Publicat:

Uniunea Europeană a pregătit un proiect care să ofere Ucrainei garanții de securitate pe termen lung, printre care un mecanism de sprijin militar, un cadru de instruire a armatei și asistență în dezvoltarea industriei de apărare.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Proiectul de document, consultat de Blooembrg, va fi discutat în cursul acestei săptămâni de ambasadorii statelor membre UE, iar luna viitoare de către liderii de stat din UE.

Consultate de UE pe această temă, statele membre G7 au convenit la un summit NATO desfășurat la începutul acestui an să negocieze cu Ucraina pentru a oferi „garanții de securitate” menite să descurajeze o viitoare agresiune din partea Rusiei. La rândul său, Ucraina a promis că va continua o serie de reforme, mai ales în aplicarea legii, judiciare, apărare și de securitate. Unii dintre aliații-cheie ai Kievului plănuiesc să încheie acorduri bilaterale în acest an.

Proiectul UE se va baza pe aceste acorduri bilaterale, inclusiv pe următoarele propuneri:

- „Un mecanism previzibil, eficient, durabil și pe termen lung pentru furnizarea de echipamente militare Ucrainei”, mobilizând industria europeană de apărare;

- Asigurarea pregătirii forțelor armate ucrainene;

- Consolidarea cooperării cu industria de apărare ucraineană pentru a extinde capacitățile și de a o armoniza la standardele NATO;

- Consolidarea capacității Ucrainei de a contracara amenințările cibernetice și hibride, precum și dezinformarea;

- Sprijinirea eforturilor Ucrainei de deminare și abordarea poluării cauzate de reziduurile cauzate de explozibili;

- Sprijinirea Ucrainei în implementarea programului de reforme asociat cu procesul de aderare la UE, precum și consolidarea capacității acesteia de a controla stocurile de arme de foc, arme ușoare, muniții și de a combate orice trafic ilicit;

- Sprijinirea tranziției energetice și a măsurilor de siguranță nucleară ale Ucrainei;

- Partajarea informațiilor și a imaginilor prin satelit.

Liderii UE sunt așteptați la summitul din decembrie să discute asupra recomandării Comisiei Europene de a începe oficial negocierile de aderare cu Ucraina.

Pe de altă parte, Ungaria, al cărei premier, Viktor Orban, este considerat un cal troian al lui Vladimir Putin în Europa, se încăpățânează să blocheze orice sprijin pentru Ucraina, motivând acum că vrea o dezbatere amplă la nivelul UE asupra unei strategii comune față de Ucraina.

Indiferent cum se va termina faza actuală a confruntării ruso-ucrainene, Rusia va continua să reprezinte o amenințare pentru întreaga Europă. Acest lucru obligă Ucraina și Europa per ansamblu să aibă la dispoziție diferite scenarii pentru a-și asigura securitatea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite