LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul a primit noi sisteme de apărare antiaeriană. Moscova domolește retorica nucleară
0Este a 257-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Duminică, apa și electricitatea au fost oprite în orașul Herson. Zelenski afirmă că Iranul joacă un rol important în războiul cu Rusia și ar trebui să fie responsabili pentru consecințele războiului.
UPDATE 21.40 Turcia propune prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale ucrainene
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a afirmat, luni, că țara sa va propune prelungirea cu un an a convenției dintre Rusia și Ucraina cu privire la exportul de cereale din porturile ucrainene, care expiră la 19 noiembrie, relatează EFE.
Într-o conferință de presă, Akar a precizat că problemele umanitare ar trebui să fie ținute separat de conflictul din Ucraina și a afirmat că Turcia va propune prelungirea acordului cu un an. Detalii aici
UPDATE 21.22 De ce nu trebuie să se facă presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii Rusiei lui Putin
Un cercetător rus specializat în Rusia post-sovietică explică într-o serie de postări pe contul său de Twitter ce nu înțeleg occidentalii care fac presiuni asupra Ucrainei să accepte cererile lui Vladimir Putin în speranța că liderul de la Kremlin și-ar putea înceta agresiunea.
Kamil Galeev, expert în Rusia post-sovietică la Wilson Center, spune că rușii își doresc războiul, iar Putin nu face decât să răspundă acestei doleanțe pentru a rămâne popular pe plan intern.
„Văd că mulți își doresc să se facă presiuni asupra Ucrainei pentru «negocieri» (= concesii). În același timp, cred că susținătorii împăciuirii nu înțeleg motivele rușilor. Invazia rusă este motivată de preocupări de politică *internă*. Atât timp cât ele rămân valabile, războiul nu se poate opri”, își începe explicațiile cercetătorul rus.
UPDATE 20.41 Reacția Kievului după relatări că SUA ar îndemna Ucraina să arate deschidere față de negocieri cu Rusia
Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi este pregătit să discute cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a declarat luni un consilier de rang înalt al preşedinţiei ucrainene, citat de Reuters şi Ukrainska Pravda.
Comentariile pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak intervin după un articol publicat sâmbătă de Washington Post în care se afirma că administraţia preşedintelui american Joe Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să semnaleze o deschidere pentru negocieri cu Moscova. Detalii aici
UPDATE 19.50 Războiul din Ucraina e doar „încălzirea”, adevărata criză e pe drum
Războiul din Ucraina este doar preludiul provocărilor militare ce așteaptă SUA în viitorul apropiat, pe măsură ce America își pierde avantajul competitiv în domeniul capabilităților armelor nucleare, a avertizat șeful Comandamentului Strategic (USSTRATCOM).
„Această criză din Ucraina pe care o traversăm în prezent este doar încălzirea. Urmează cea mare. Și nu va dura prea mult până când vom fi testați în moduri în care nu am mai fost testați de mult timp", a apreciat amiralul Charles Richard la simpozionul anual al Naval Submarine League, potrivit comunicatului Departamentului Apărării, relatează Jerusalem Post. Detalii aici
UPDATE 18.44 Scandal în Iran, după ce a furnizat drone Rusiei: Contrazice politica „nici est, nici vest”
Furnizarea de drone Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina, „contrazice politica „nici est, nici vest”, nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran”, a declarat Masih Mohajeri, un cleric conservator proeminent și redactor de ziar, relatează The Guardian.
Un fost ambasador iranian la Moscova a sugerat, de asemenea, că ministerul de Externe nu ar fi știut ce făceau Kremlinul și armata iraniană.
Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda utilizării lor pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, dar în weekend a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea războiului, o explicație care a fost respinsă de SUA și Ucraina. Detalii aici
UPDATE 18.01 Statul ucrainean preia controlul mai multor companii „de importanţă strategică”
Statul ucrainean va prelua controlul mai multor întreprinderi „de importanţă strategică” pentru a ajuta efortul de război, între care producătorul de hidrocarburi Ukrnafta şi constructorul aeronautic Motor Sich, a anunţat luni guvernul. Detalii aici
UPDATE 17.24 Ungaria nu va sprijini un nou împrumut al UE pentru Ucraina: „Aceste măsuri au eșuat”
Ungaria este gata să ajute în continuare Ucraina pe bază bilaterală, dar nu va sprijini un nou împrumut al UE în acest scop, a declarat luni la Sofia ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.
Referindu-se la proiectul legislativ ce ar urma să fie prezentat săptămâna aceasta de Comisia Europeană privind un ajutor lunar de 1,5 miliarde de dolari pentru a acoperi necesităţile financiare ale ţării devastate de război, Peter Szijjarto a amintit, în cadrul unei reuniuni a şefilor diplomaţiilor din Iniţiativa Central-Europeană, că Ungaria a susţinut „cu zeci şi sute de milioane de euro" instituţiile medicale, de învăţământ, culturale şi religioase din Ucraina încă înainte de război. Detalii aici
UPDATE 16.38 Două nave militare rusești care încercau să intre în Marea Neagră, obligate de turci să se întoarcă FOTO
Două nave militare ale Federației Ruse care se pregăteau să atace Ucraina se întorc acasă după nouă luni de așteptare în Marea Mediterană, deoarece Turcia nu le-a permis trecerea prin strâmtoarea Bosfor, relatează publicația Ucraineană ZN.
La începutul invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, Turcia a închis trecerea prin strâmtoarea Bosfor pentru navele de război rusești. Astfel, navele agresorului au rămas în Marea Mediterană și nu au putut lua parte la război. După nouă luni de așteptare, navele Federației Ruse au început să se întoarcă în porturile din care au plecat. Detalii aici
UPDATE 15.41 Șase moduri în care ar putea continua războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina pare să fi intrat într-o altă fază de uzură și în acest moment sunt posibile mai multe scenarii privind desfășurarea lui în perioada următoare, relatează Insider.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns în a opta luna însă nu i se întrevede un sfârșit. Zeci de mii de soldați au fost uciși sau mutilați, orașe întregi au fost reduse la grămezi de moloz, în timp ce s-au înmulțit acuzațiile de tortură și atrocități comise de ocupanții ruși. Totodată, războiul a produs câteva milioane de refugiați ucraineni.
În pofida eșecurilor repetate Rusia dispune totuși de capacități distructive de amploare pe care ar putea să le arunce în luptă. De partea cealaltă, Ucraina a arătat că poate să se apere de o armată inițial copleșitoare și chiar a putut organiza contraofensive de succes în sudul și estul țării.
Armistițiu de încetare a focului
Ar fi posibil dacă luptele ajung într-un punct mort, crede Seth Jones, directorul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), Programul de Securitate Internațională.
Părțile ar negocia o încetare temporară a focului ce nu ar pune capăt războiului, ci doar fazei sale active, cu potențial de a deveni un „conflict înghețat care se poate aprinde sau stinge în funcție de o gamă de factori”. Detalii aici
UPDATE 14.57 O nouă revoltă a rușilor mobilizați. Ofițer huiduit și amenințat cu bătaia VIDEO
În Kazan, care este capitala și cel mai mare oraș din Republica Autonomă Tatarstan, Federația Rusă, mai mulți ruși mobilizați, pentru războiul din Ucraina, au protestat la un centru de pregătire, nemulțumiți de condițiile de acolo, relatează The Moscow Times.
Recruții s-au plâns de lipsa hranei, apei, a lemnelor de foc și că nu au unde să-și spele hainele. Ei au mai spus că li s-au dat mitraliere ruginite din anii 70, cu care este „periculos să tragi”. Detalii aici
UPDATE 14.20 Ucraina anunță că a primit noi sisteme de apărare antiaeriană din partea SUA, Spaniei și Norvegiei
Ucraina a transmis, luni, că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei și Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să neutralizeze atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, relatează AFP, conform Agerpres.
„Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur", se arată în postarea publicată pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
„Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA”, a mai precizat Reznikov. Detalii aici...
UPDATE 14.17 Noua pradă a forțelor ruse: „Am evacuat locomotiva cu abur pentru a evita urmărirea minorilor”
Ocupanții ruși au comis mai multe furturi în orașul ucraineanul Herson. Invadatorii, care au fost văzuți plecând cu mai multe bunuri din hoteluri și instituții de stat, au fost suprinși acum cu un trenuleț pentru copii, relatează publicația ucraineană TSN.
Jurnalistul Kostyantyn Ryzhenko, din Herson, a relatat despre acest lucru pe canalul său Telegram.
Ryzhenko a publicat un videoclip în care se vede cum rușii părăsesc Hersonul împreună cu noua lor pradă. Printre bunurile furate, se vede că ocupanții au luat cu ei și un tren pentru copii, din orașul ucrainean. Detalii aici...
UPDATE 14. 00 ISW: Moscova dă semne că își domolește retorica nucleară. Evoluția discursului amenințător al Kremlinului
Retorica nucleară a Kremlinului, care a cunoscut o escaladare odată cu discursul de anexare al lui Vladimir Putin, a dat în ultimele zile semne de domolire, după o serie de declarații oficiale în acest sens, și după ce presa americană a dezvăluit existența unor discuții private între consilierul în materie de securitate națională al SUA și omologul său rus, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Comentariul președintelui rus, din 27 octombrie, conform căruia Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare, și nici nu i-ar fi utilă o astfel de utilizare, a fost urmat de declarația Ministerului rus de Externe privind „prevenția unui război nuclear” și asigurări privind angajamentul Rusiei față de reducerea și limitarea armelor nucleare. Detalii aici...
UPDATE 11.05 Preotul rus care a încurajat femeile să-și trimită fiii la război a fost ucis pe frontul din Ucraina
Mihail Vasiliev, un preot rus care a încurajat femeile să aibă mai mulți copii pentru ca acestea să se simtă mai puțin tulburate de trimiterea fiilor lor în Ucraina, a fost ucis pe câmpul de luptă, a anunțat duminică Biserica Ortodoxă Rusă.
Un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse a precizat că Vasiliev, în calitatea sa de preot, a mers în „puncte fierbinți” și a participat la „operațiuni de menținere a păcii în Kosovo, Bosnia, Abhazia, Kîrgîzstan, Caucazul de Nord și Siria”. Detalii aici...
UPDATE 10.35 Un călugăr rus îi învață pe ruși să încarce corect creștinește o pușcă
Un călugăr rus ortodox s-a filmat cum încarcă o pușcă Kalașnikov pentru a-i învăța pe soldați cum să se roage când fac asta.
„Ceea ce vedem acum este în principal un război spiritual. Antihristul avansează împotriva sfântului popor rus, al ortodoxismului”, afirmă călugărul în cauză.
„Aș vrea să vă învăț cum să încărcați corect muniția. Pentru ca un glonț să intre în țintă, să distrugă inamicul, nu în nimic sau în aer, asta ne învață [Sfinții] Părinți: când luați glonțul spuneți următoarele cuvinte - Sfântă Maică a lui Dumnezeu salvează-ne. Sfinte Părinte Nicolae roagă-te la Dumnezeu pentru noi. Sfântă Maică a lui Dumnezeu salvează-ne. Sfinte Părinte Nicolae roagă-te la Dumnezeu pentru noi”, repetă călugărul în timp ce încarcă gloanțele unul câte unul, potrivit videoclipului postat pe Twitter. Detalii aici...
UPDATE 10.33 Cum își folosește Putin tacticile de fost ofițer KGB în războiul din Ucraina, potrivit unor foști spioni
Perioada în care actualul președinte rus Vladimir Putin a fost ofițer KGB explică viziunea sa despre lume și concepția brutală despre război, potrivit dezvăluirilor unor foști spioni, relatează Insider.
Un fost agent KGB a explicat pentru publicație cum formarea lui Putin ca spion l-a învățat în principal „cum să mintă”. Un ofițer CIA de carieră crede la rândul său că tacticile nemiloase la care apelează Putin în războiul său în Ucraina fac parte din mentalitatea sa de ofițer KGB.
Vladimir Putin a alarmat întreaga lume după ce a declanșat cel mai mare război în Europa de la Al Doilea Război Mondial, a provocat o criză energetică globală și apoi a redeșteptat temerile unui război nuclear. Detalii aici...
UPDATE 08.05 SUA: Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a discutat în secret cu oficiali ruşi
Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a purtat discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să devină un conflict nuclear, a informat duminică Wall Street Journal, transmite luni Reuters.
Ziarul a citat oficiali americani şi aliaţi care au spus că Sullivan, principalul consilier al preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, a purtat conversaţii confidenţiale în ultimele luni cu consilierul de la Kremlin Yuri Uşakov şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev, care nu au fost dezvăluite public. Detalii aici...
UPDATE 05:30 Apa și electricitatea întrerupte temporar în Herson
Apa și electricitatea au fost întrerupte temporar în Herson, oraș aflat sub ocupația armatei ruse, în sudul Ucrainei. Administrația regiunii Herson, susținută de ruși, a anunțat pe Telegram întreruperile de duminică.
UPDATE 03:00 Ucraina ar fi fost mai aproape de pace, dacă Iranul nu furniza Rusiei arme, afirmă Zelenski
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că dacă Iranul nu furniza arme Rusiei, pe care îl consideră responsabil pentru consecințele războiului din Ucraina alături de Rusia, țara sa ar fi fost mai aproape de pace.
„Dacă nu ar fi fost furnizarea de arme iraniene către agresor, am fi fost până acum mai aproape de pace, ceea ce înseamnă mai aproape de o soluție a crizei alimentare, de stabilizare pe piața energiei și de securitate împotriva șantajului nuclear, pe care Rusia îl practică. Prin urmare, absolut toți cei care ajută Rusia să continue acest război trebuie să fie răspunzători pentru consecințele acestui conflict împreună cu statul agresor”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit Libertatea.
UPDATE 00:00 Ucraina trebuie să decidă când vrea să discute despre pace cu Rusia
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că Ucraina trebuie să aibă libertatea de a decide asupra momentului în care va negocia încetarea războiului de pe teritoriul său.
„Deciziile nu pot fi luate în locul Ucrainei. Ucraina trebuie să spună când dorește astfel de negocieri și le consideră promițătoare”, a spus Frank- Walter Steinmeier.
UPDATE 21.48 Ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023. „Va sprijini drumul spre aderarea la UE”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, relatează DPA.
Von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al CE. Detalii aici
UPDATE 20.31 Vot în SUA cu efecte în războiul din Ucraina. Ce spun experții români: „Nu anunță nimic bun”
Statele Unite se pregătesc pentru alegerile de marți, 8 noiembrie, care ar putea schimba felul în care americanii se raportează la războiul din Ucraina. Unii experți cred că o victorie a republicanilor ar echivala cu reducerea sprijinului pentru ucraineni, însă există și alte opinii.
A mai rămas doar o zi până când în Statele Unite ale Americii vor fi din nou alegeri. De această dată e vorba de alegerile pentru Congresul SUA, cunoscute și ca alegerile de la jumătatea mandatului, sau „midterm elections”.
Există opinia larg împărtășită de experți că rezultatul acestor alegeri va conta enorm pentru modul în care se vor raporta pe viitor Statele Unite la războiul din Ucraina.
UPDATE 18.01 Orașul ucrainean Herson, aflat sub ocupație rusă, a rămas fără curent electric
Oraşul ucrainean sub ocupaţie rusă Herson, ai cărui locuitori sunt evacuaţi la ordinul autorităţilor locale către zone mai sigure, a rămas fără energie electrică, au informat duminică funcţionari proruşi, citaţi de agenţia rusă RIA Novosti, preluată de EFE. Detalii aici
UPDATE 17.16 Coloane de tancuri și blindate ucrainene, pregătite să elibereze Hersonul: „Nu plângeți după noi” VIDEO
Viceguvernatorul regiunii Herson, anexată ilegal de Rusia, Kiril Stremusov, a anunțat că armata ucraineană a adunat un număr mare de tancuri și vehicule blindate pentru a ataca rușii, potrivit unui mesaj postat pe canalul lui de Telegram și preluat de Kommersant.
„Ei acumulează o cantitate foarte mare de echipamente, adunând un număr tot mai mare de vehicule blindate, tancuri”, a punctat oficialul pro rus. Detalii aici