Ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023. „Va sprijini drumul spre aderarea la UE”

0
0

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, relatează DPA.

UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar, Foto: EPA-EFE
UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar, Foto: EPA-EFE

Von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al CE, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor.

,,Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a sprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE", se mai menţionează în comunicat.

,,Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori", a adăugat Bruxellesul.

Liderii UE au decis în iunie să sprijine Ucraina cu nouă miliarde de euro pentru a acoperi nevoile financiare imediate ale ţării după invazia rusă.

Până acum au fost alocate împrumuturi de trei miliarde de euro, alte trei miliarde urmând să fi transferate până la sfârşitul anului.

Comunicatul de presă al CE nu explică dacă cele trei miliarde rămase vor face parte din propunerea de 18 miliarde de euro, precizează DPA.

De la începutul războiului, UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar.

Vineri, Comisia Europeană a anunțat alocarea a peste 66 milioane de euro pentru cooperare transfrontalieră cu Ucraina în domeniul sănătăţii, al mediului şi al îmbunătăţirii capacităţii administrative.

Banii sunt oferiți prin programul de cooperare transfrontalieră adoptat de Comisie, Interreg NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, primul de acest fel, se arată într-un comunicat al CE.

Acest program face parte din sprijinul pe care UE îl oferă Ucrainei în general şi este un alt exemplu de solidaritate de neclintit a UE faţă de Ucraina. În cadrul politicii de coeziune, Interreg va ajuta Ucraina şi statele membre învecinate să facă faţă provocărilor comune şi să profite de oportunităţile comune”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri