Vot în SUA cu efecte în războiul din Ucraina. Ce spun experții români: „Nu anunță nimic bun”

0
Publicat:

Statele Unite se pregătesc pentru alegerile de marți, 8 noiembrie, care ar putea schimba felul în care americanii se raportează la războiul din Ucraina. Unii experți cred că o victorie a republicanilor ar echivala cu reducerea sprijinului pentru ucraineni, însă există și alte opinii.

Experții cred că războiul din Ucraina va fi influențat de rezultatul alegerilor din SUA FOTO Arhivă
Experții cred că războiul din Ucraina va fi influențat de rezultatul alegerilor din SUA FOTO Arhivă

A mai rămas doar o zi până când în Statele Unite ale Americii vor fi din nou alegeri. De această dată e vorba de alegerile pentru Congresul SUA, cunoscute și ca alegerile de la jumătatea mandatului, sau „midterm elections”.

Există opinia larg împărtășită de experți că rezultatul acestor alegeri va conta enorm pentru modul în care se vor raporta pe viitor Statele Unite la războiul din Ucraina.

Probleme economice, inflația și nemulțumirile unei importante părți a populației sunt principalele probleme cu care se confruntă Statele Unite ale Americii, iar președintele Joe Biden și democrații ar putea să aibă probleme serioase din această cauză.

Republicanii conduc în sondaje, iar numeroși experți cred că dacă vor prelua controlul asupra Camera Reprezentanților, există riscul unui blocaj politic. În acest caz, președintele Joe Biden ar putea avea probleme în a găsi argumente pentru ca SUA să continue sprijinul masiv pentru Ucraina. Pe de altă parte, și în rândul democraților începe să existe opinia că America ar trebui să înceapă să reducă ajutorul acordat ucrainenilor, iar autoritățile să se concentreze pe rezolvarea problemelor interne.

Cel mai bun exemplu este scrisoarea celor 30 de congresmeni democrați, prin care i se solicita lui Biden începerea unor discuții serioase cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Deși retrasă, scrisoarea a dezvăluit o anumită dezbinarea în tabăra democraților.

„Adevărul” a încercat să afle opiniile, în această chestiune, a patru reputați politologi români. E vorba despre Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea Johns Hopkins şi la Institutul Universitar European din Florenţa, Mihai Chihaia, cercetător la European Policy Centre Bruxelles și Cristian Pîrvulescu.

„Polarizarea Americii nu anunță nimic bun”

Există o anumite presiune, e adevărat. Am avut scrisoarea celor 30, care a fost retrasă a două zi, motivul fiind mai mult electoral. Pe de altă parte, există și aripa «trumpistă» din Partidul Republican care insistă că nu vor asigura un cec alb pentru Ucraina. Aripa «trumpistă» întotdeauna a fost destul de îngăduitoare cu Putin, nu a avut niciun fel de probleme cu politica Rusiei, înainte”, spune Bojola. Concluzia sa este una singură.

Corneliu Bjola. FOTO Arhivă personală
Corneliu Bjola. FOTO Arhivă personală

„Polarizarea din Statele Unite nu este un element foarte bun, mai ales dacă ne amintim că la un moment dat era o anumită convergență pe politică externă. Dar polarizarea asta pe care am văzut-o prin mișcarea Trump și prin mișcarea mai de stânga, mai radicală din partea stângă, a democraților, nu anunță foarte multe chestii bune”, concluzionează Bjola.

În schimb, Mihai Chihaia nu crede că politica Statelor Unite s-ar schimba prea curând, indiferent de cine va câștiga alegerile de marți.

Știm că republicanii pornesc cu prima șansă și știm că s-a discutat foarte mult pe marginea unei schimbări de politică externă, în cazul în care vor câștiga. Eu aș fi însă mai rezervat, aș spune că și dacă vor ieși republicanii nu vom asista la schimbări prea importante. Și oricum, chiar dacă ar fi să își schimbe poziția față de Ucraina, acest lucru nu s-ar face imediat, ci ar dura un timp”, crede Chihaia.

Mihai Chihaia. FOTO Arhivă personală
Mihai Chihaia. FOTO Arhivă personală

Schimbare doar pe termen lung și doar în anumite condiții

În schimb, Marius Ghincea nu crede că o victorie a republicanilor ar veni la pachet cu o schimbare semnificativă în ceea ce privește sprijinul SUA pentru Ucraina. Abia pe termen lung, peste 5-10 ani, republicanii ar putea să adopte o altă politică externă, mai împăciuitoare cu Rusia, care ar putea ajunge până la a pune sub semnul întrebării anumite garanții de securitate pentru estul continentului.

Marius Ghincea. FOTO Arhivă personală
Marius Ghincea. FOTO Arhivă personală

Pe termen scurt, o potențială victorie a republicanilor în alegerilor legislative din SUA nu riscă să ducă la o schimbare semnificativă în ceea ce privește sprijinul SUA pentru Ucraina, atât pentru că executivul american este în continuare controlat de democrați cât și pentru că senatorii republicani sunt, în mare parte, în continuare parte a gărzii vechi a partidului. Pe termen lung, virajul Partidului Republican în direcția contestării politicii externe americane tradiționale și poziționările pro-rusești ridică semne serioase de întrebare cu privire la predictibilitatea politicii externe americane și a certitudinilor pe care le avem cu privire la garanțiile de securitate americane”, spune Ghincea.

„Evangheliști” și „trumpiști”

O reacție nuanțată are și politologul Cristian Pîrvulescu. În opinia sa, o victorie republicană nu ar echivala automat cu retragerea sprijinului pentru Ucraina, ci doar într-un anumit context. Asta pentru că, spune el, inclusiv în Partidul Republican există diferite tabere.

E greu de spus în momentul acesta ce se va întâmpla în Statele Unite ale Americii. Situația rămâne în continuare neclară, indecisă. Dar pe de altă parte, o victorie a unei anumite tabere republicane ar putea duce la blocarea ajutoarelor pentru Ucraina. Vorbim aici despre «evangheliști», care se regăsesc în valorile lui Putin foarte bine. Nu uitați că Putin la Valdai îi considera că fiind aliații săi în Statele Unite ale Americii, cei cărora li se adresează și cu care are valori comune. Iar genul de limbaj pe care îl folosesc ei este cel pacifist. Nu-i așa, valorile creștine care pun pacea pe primul plan, întoarcerea obrazului celuilalt, toate astea care de fapt nu ascund decât un sprijin ipocrit pentru Rusia ar putea schimba lucrurile”, susține Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu. FOTO Eduard Enea
Cristian Pîrvulescu. FOTO Eduard Enea

El a explicat cine sunt acești „evangheliști” și în ce măsură se pot ei confunda cu tabăra „trumpistă”.

Acești «evangheliști» sunt și nu sunt una cu «trumpiștii». «Trumpistii» pot să fie doar conspiraționiști și naționaliști. Ei sunt «trumpisti», ei l-au sprijinit pe Donald Trump, ei sunt dintre cei care au insistat pentru schimbarea majorității în Curtea Supremă de Justiție, dar ei au o viziune ideologică. Trump e mai degrabă un populist, el nu are valori, el doar se folosește de oameni. Sunt cei care însă, cu toate problemele morale pe care le-a avut Trump, l-au considerat ca un reprezentant al lui Dumnezeu, care trebuie să schimbe lumea, pentru că lumea, în viziunea lor, este grav afectată de liberali. Și atunci tot ceea ce susțin liberalii, inclusiv războiul împotriva Rusiei, trebuie schimbat”, a explicat profesorul.

Cristian Pîrvulescu merge mai departe și spune că o eventuală victorie a lui Donald Trump, la alegerile din 2024, când se va alege următorul președinte, ar reprezenta un adevărat cadou pentru Putin.

Vladimir Putin în momentul în care îl sprijină pe Trump o face nu pentru că l-ar simpatiza pe Trump, ci pentru că în felul acesta va scădea presiunea americană asupra Rusiei. Fără victoria lui Trump din 2016, războiul din Ucraina n-ar fi avut loc”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite