Turcia propune prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a afirmat, luni, că țara sa va propune prelungirea cu un an a convenției dintre Rusia și Ucraina cu privire la exportul de cereale din porturile ucrainene, care expiră la 19 noiembrie, relatează EFE, conform Agerpres.

Ministrul turc al Apararii Hulusi Akar FOTO EPA-EFE
Turcia propune prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene FOTO Shutterstock

Într-o conferință de presă, Akar a precizat că problemele umanitare ar trebui să fie ținute separat de conflictul din Ucraina și a afirmat că Turcia va propune prelungirea acordului cu un an. 

Cu privire la revenirea Moscovei în această convenție după ce și-a anunțat suspendarea participării, invocând faptul că forțele ucrainene ar fi lansat atacuri cu drone asupra navelor flotei ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol, Akar a precizat eforturile diplomatice ale președintelui turc în acest sens. 

Am spus că luptele şi problemele umanitare sunt chestiuni separate”, a repetat Akar, declarând că „Ucraina a dat garanţii în scris Rusiei datorită medierii Turciei"

De asemenea, Akar a menționat că minimum 431 de vase au plecat din porturile ucrainene și că cerealele exportate depășesc 10 milioane de tone pe baza acestui acord, care a fost semnat în luna iulie. 

Acum ne-am intensificat eforturile pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale”, a afirmat ministrul turc al Apărării. „Vom propune prelungirea acordului cu un an”, a mai adăugat acesta. 

Acordul dintre Moscova și Kiev, care a fost mediat de ONU și Turcia, a deblocat exportul de cereale și alte produse alimentare din porturile ucrainene. 

Însă, Ucraina a negat, joi, că ar fi acordat noi garanții pentru ca Rusia să își reia participarea la acordul privind coridorul de cereale și nici nu a făcut vreun compromis. 

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe, a afirmat într-un mesaj publicat pe Facebook că Ucraina nu și-a asumat niciun angajament nou. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite