LIVE TEXT | Război în Ucraina. 80% din teritoriul regiunii Luhansk, sub controlul Rusiei. Zelenski neagă că ar fi primit noile condiţii de pace anunţate de ruşi
0Este ziua a 56-a de la startul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Preşedintele Ucrainei a declarat că Rusia intră în a doua etapă a ofensivei de pe teritoriul ucrainean. SUA a anunţat că va livra mai mult armament Ucrainei.
UPDATE 21.40 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei acum, a spus şeful administraţiei militare regionale, Serhii Haidai, la CNN. Dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranţă nu se va opri aici şi va merge mai departe”, a spus oficialul.
UPDATE 21.33 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a trimis scrisori separate preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, prin care le-a cerut să îi accepte vizita pentru a discuta despre măsurile menite să aducă pacea după invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.
Antonio Guterres a făcut apel, marţi, pentru instituirea unei pauze umanitare de patru zile în Săptămâna Mare, începând cu Joia Mare şi până în Duminica Paştelui, 24 aprilie, care să permită evacuarea în siguranţă a civililor şi livrarea ajutoarelor umanitare, potrivit CNN.
UPDATE 21.05 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat pe Telegram că „coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi”.
Deşi zeci de oameni au reuşit să fugă din oraş, primarul lui Mariupol a sperat ca 6.000 să fie evacuaţi astăzi.
Vereşciuk a spus că acest eşec se datorează „lipsei de control a Rusiei asupra propriii militari pe teren”.
UPDATE 20.05 Rusia a anunţat, miercuri, că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care preşedintele Vladimir Putin a spus va „consolida potenţialul de luptă” şi „securitatea Rusiei” şi, în acelaşi timp, le va oferi inamicilor Moscovei o „temă de gândire”, relatează Reuters. Liderul rus a reiterat că scopul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina este de a ajuta ruşii care trăiesc în Donbas, potrivit BBC.
UPDATE 20.00 Viaceslav Volodin, preşedintele parlamentului rus, a afirmat miercuri că Rusia va solicita Occidentului despăgbuiri pentru sancţiunile impuse în urma declanşării războiului din Ucraina. Volodin cataloghează drept ilegale sancţiunile economice la care este supusă ţara sa.
UPDATE 19.30 Moscova a deportat 500.000 de ucraineni în Rusia, a transmis, miercuri, un membru important al parlamentului de la Kiev, care a cerut Crucii Roşii să ia legătura cu oamenii daţi dispăruţi.
UPDATE 19.00 Senatorul rus Aleksei Puşkov a ameninţat Republica Moldova că va ajunge în „coşul de gunoi al istoriei”. Această reacţie dură vine după ce conducerea pro-europeană de la Chişinău a interzis prin lege afişarea în public a literelor „Z” şi „V”, utilizate în sprijinul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, precum şi panglica Sfântului Gheorghe, un element simbolic militar rusesc.
UPDATE 18.32 Rusia continuă să-şi sporească prezenţa militară în Donbas, în timp ce luptele se intensifică în această regiune din estul Ucrainei.
Şi totuşi, potrivit evaluării Pentagonului, asistăm deocamdată la un preludiu al unei mari bătălii.
n timp ce autorităţile ucrainene şi cele ruse vorbesc despre o „bătălie pentru Donbas”, Pentagonul spune că „operaţiunile ofensive” sunt „limitate” pentru moment.
Într-o informare ţinută miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat lovirea a încă 73 de ţinte militare din Ucraina.
„Ca rezultat al impactului rachetelor de înaltă precizie în zonele Novovoronţovka şi Kiselivka, un număr de până la 40 de soldaţi ucraineni, precum şi şapte vehicule blindate au fost distruse”, a declarat Igor Konaşenkov.
În afară de aceste atacuri ale forţelor aeriene, artileria şi forţele de rachete au bombardat 1.053 de obiective militare, a adăugat el.
UPDATE 17:40 Norvegia a oferit Ucrainei aproximativ 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral de fabricaţie franceză, a anunţat guvernul norvegian, miercuri, relatează AFP.
Lansatoarele şi rachetele Mistral, care au fost deja livrate, au fost montate până acum pe nave ale Marinei norvegiene, a precizat Ministerul norvegian al Apărării într-un comunicat, potrivit AFP.
UPDATE 17:37 Serviciul secret al Rusiei, FSB, ar fi început arestarea propriilor oameni în zonele controlate în Luhansk pentru „eşecul” pe care îl au trupele ruseşti pe front, a transmis miercuri serviciul de informaţii secrete al Ucrainei.
UPDATE 17.35 Ministrul german de externe Annalena Baerbock, aflată în turneu în ţările baltice, l-a asigurat miercuri pe omologul său leton, Edgars Rinkevics, că Letonia, Estonia şi Lituania, în calitate de aliaţi NATO se pot "bizui 100% pe Germania".
NATO va "proteja fiecare colţ de teritoriu, împreună", a spus ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că „Siguranţa Europei şi a noastră a tuturor este legată inseparabil de securitatea statelor baltice".
Aceasta a răspuns preocupărilor omologului său leton privind lentoarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina subliniind că Berlinul este pregătit să sprijine militar Ucraina pe termen mediu şi lung, "atât în următoarele trei luni, cât şi în următorii trei ani".
De asemenea, a precizat că livrarea de armament mai greu cum sunt tancurile "nu reprezintă un tabu, deşi aşa pare uneori în dezbaterile din Germania". Mai mult, Germania s-a oferit să înlocuiască armele mai vechi trimise Ucrainei de alţi parteneri NATO.
UPDATE 17:23 O echipă CNN alături de soldaţi ucraineni s-a deplasat către o tabără părăsită de militarii ruşi, amenajată într-o pădure de lângă Kiev. Militarii ucraineni care au mers în recunoaştere după retragerea trupei lui Vladimir Putin afirmă că trupele ruse nu erau „nici disciplinate, nici foarte confortabile”, potrivit CNN.
Pe 24 februarie când trupele ruse trimise de Vladimir Putin încercau să cucerească Kievul, aproape 6.000 de puşcaşi marini ruşi şi-au amenajat pe parcursul unei luni o tabără situată într-o pădure de lângă capitala Ucrainei.
Tabăra cuprindea un post principal de comandă şi un cartier general. Din acel loc şi de pe un alt câmp din apropiere, trupele ruse au lansat bombardamente asupra Kievului, Hostomelului şi oraşului Bucea, conform CNN. „Aici au luat decizii privind desfăşurarea de acţiuni, direcţii ale ofensivei, tactici de acţiune şi aşa mai departe”, a spus un ofiţer al forţelor speciale ucrainene pentru CNN.
UPDATE 15.18 Berlinul a ales să nu facă publice toate armele pe care le-a trimis în susţinerea Ucrainei, anunţă miercuri ministrul german de Externe Annalena Baerbock, care precizează că Gemrania urmează să ajute Ucraina atât la mentenanţa unor sisteme de armament mai avansate pe care le-ar putea cumpăra, cât şi prin formarea unor militari în utilizarea acestora, relatează AFP.
”Noi am livrat rachete antitanc (de tip) Stinger şi alte lucruri despre care nu am vorbit niciodată în mod public, pentru ca aceste livrări să poată avea loc rapid”, subliniază Annalena Baerbock la Riga, într-o conferinţă de presă cu omologul său leton Edgars Rinkēvičs.
UPDATE 14.56 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă miercuri Bulgaria, în cursul unei vizite la Sofia, să furnizeze cât mai rapid o asistenţă militară Ucrainei, criticându-i pe membrii Guvernului bulgar care nu vor să-i livreze echipament, relatează AFP.
Autorităţile bulgare ”ştiu perfect care ne sunt cererile”, declară presei şeful diplomaţiei ucrainene, care a a sosit în capitala bulagră luni seara, după 20 de ore de drum cu maşina.
”Atunci când eşti în război, ai nevoie de tot, de la gloanţe la avioane de luptă”, a subliniat el.
UPDATE 14:52 ”Istoria nu va uita crimele de război” comise în Ucraina, iar ”pacea nu poate exista fără dreptate”, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel pe contul de Twitter, relatează CNN.
UPDATE 14:02 Rusia a înaintat miercuri noi propuneri în vederea unui acord de pace, relatează agenţiile ruse de presă, care nu au furnizat însă detalii despre noii termeni, potrivit Hotnews.
TASS şi Interfax îl citează în acest sens pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„În prezent, proiectul nostru de document care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părţii ucrainene. Mingea este în curtea lor, aşteptăm un răspuns”, a declarat Peskov miercuri, potrivit Interfax.
TASS îl citează de asemenea pe Peskov: „Am spus în repetate rânduri că dinamica activităţii părţii ucrainene lasă de dorit, aşa că ucrainenii nu manifestă prea multă înclinaţie să intensifice procesul de negociere”.
Mişcarea Rusiei vine în contextul lansării ofensivei asupra Donbassului şi asediului Mariupolului a cărui cucerire le-ar permite ruşilor să lege regiunile estice de Crimeea.
UPDATE 13:38 Un oficial european a schiţat la un briefing de presă patru obiective ale ofensivei lansate de Rusia în Donbass, odată cu intrarea în a doua fază a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, relatează Insider.
Pentru Kremlin este esenţial să preia controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei pentru a avea spaţiu de manevră în viitoare negocieri, a spus acesta sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.
După ce a eşuat în capturarea Kievului, Kremlinul şi-a îndreptat atenţia asupra cuceririi în totalitate a Donbassului, a afirmat oficialul european. Acest obiectiv este acum prioritar pentru Vladimir Putin. Totodată, el caută să cucerească cât de multe teritorii posibil pentru a le folosi ca zone tampon sau ca obiecte de schimb în viitoare negocieri.
UPDATE 13.33 Combinatul siderurgic Azvostal, în care se adăpostesc protectorii ucraineni şi sute de civili, a fost filmat din dronă de ziariştii agenţiei ruseşti de stat RIA Novosti.
Zona bombardată constant de ruşi a fost filmată marţi, 19 aprilie, când Rusia le-a dat trupelor ucrainene un nou ultimatum, solicitându-le să capituleze.
Conform sursei citate, „nu există semne de ostilităţi directe în momentul filmării”, însă manipulatorul dronei susţine că „a auzit zgomote ale unor explozii, dar departe de centrală”.
UPDATE 13.02 Cinci militari ucraineni care apărau ultima redută aflată sub controlul forţelor ucrainene la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat, iar 140 de civili au fost evacuaţi, anunţă miercuri separatişti proruşi din Donbas (est), relatează AFP.
”Cinci militari ucraineni au depus armele şi au plecat de bunăvoie din complexul Azovstal”, unde s-au baricadat ultimii apărători ai Mariupolului, anunţă într-un comunicat aşa-zisele autorităţi din ”republica” de la Doneţk, nerecunoscută de comunitatea internaţională.
Separatişii au anunţat marţi seara, în alt comunicat, că 140 de civili au fost evacuaţi din Mariupol.
Aceste anunţuri nu pot fi verificate în mod independent.
UPDATE 12.25 US Navy a folosit un avion Poseidon P-8, specializat în război antisubmarin (ASW), război împotriva navelor de suprafaţă (ASUW) şi interdicţie de transport maritim, pentru a oferi forţelor ucrainene date concrete despre poziţia navei Moskva, pe 13 aprilie, susţine dailymail.co.uk.
Conform sursei citate, aeronava P-8 a decolat din Italia de la baza Sigonella din Sicilia şi a „staţionat” deasupra coastei României de la Marea Neagră, unde încerca să localizeze poziţia flotei ruseşti de la Marea Neagră.
UPDATE 11.55 Consolidarea NATO la frontiera de vest a Rusiei „nu mai este o figură de stil”, iar Moscova trebuie să fie pregătită „pentru posibile acţiuni agresive”, spune fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Medvedev reia ideea precum că o nouă evetuală extindere a NATO ar reprezenta o ameninţare pentru Rusia şi cere ca ţara sa să fie pregătită pentru „acţiuni agresive”.
UPDATE 11.44 Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Oleksandr Staruh, a declarat că armata rusă a lansat o ofensivă masivă asupra teritoriului regiunii Zaporijjia şi a făcut apel la populaţia din localităţile aflate în prima linie a frontului să plece în zone mai sigure. informează rbc.ua.
„Trupele inamice au devenit mult mai active. Situaţia a escaladat în raionul Polohi, unde zilnic sunt înregistrate atacuri. Inamicul a lansat o ofensivă masivă, dar apărătorii noştri menţin apărarea” – a precizat Staruh, marţi seară, într-o intrevenţie la un post de televiziune. Guvernatorul a mai menţionat că autorităţile au elaborat un plan de evacuare, în baza căruia femeile şi copiii au fost scoşi deja din Huliaipole, Orihiv, Komişuvaha şi alte localităţi.
Unii localnici au refuzat să-şi părăsească locuinţele, astfel că acum sunt în pericol, iar Staruh i-a îndemnat, din nou, să se evacueze. „Din păcate, nu toată lumea a reacţionat cu înţelegere, unii bătrâni au rămas, este mult mai dificil să îi evacuăm. Recomandăm ca femeile, copiii şi persoanele în vârstă să părăsească linia de coliziune şi să plece în centrul regional” – a adăugat şeful regiunii Zaporijjia.
UPDATE 11.29 Preşedintele Consiliului European, instanţa care reprezintă statele membre ale Uniunii Europene, Charles Michel, a ajuns miercuri la Kiev, a anunţat el într-un mesaj postat pe Twitter, în timp ce Ucraina înfruntă o nouă ofensivă a Rusiei în Donbas (est), relatează AFP.
UPDATE 10.49 Invadatorii ruşi au trimis forţat în Rusia peste 500.000 de ucraineni din teritoriile temporar ocupate, iar cel puţin 121.000 dintre aceştia sunt copii – a acuzat reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhi Kisliţa, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate desfăşurate marţi. Oamenii sunt duşi în zonele sărace din Siberia şi insula Sahalin.
Potrivit diplomatului, cel puţin 20.000 de ucraineni sunt ţinuţi în lagăre de filtrare înfiinţare de ruşi pe linia Manhuş-Nikolske-Ialta şi aproximativ 5.000-7.000 în Bezimenne, regiunea Doneţk. Serhi Kisliţa a subliniat că cetăţenii ucraineni deportaţi sunt duşi în regiuni slab dezvoltate din Rusia.
Acestora le sunt înmânate documente care le interzic să părăsească teritoriile respective timp de doi ani. Astfel de acţiuni, subliniază reprezentantul Ucrainei la ONU, pot fi calificate drept răpiri şi necesită un răspuns hotărât din partea comunităţii internaţionale. „De fiecare dată se pare că suntem obişnuiţi cu metodele ruşinoase ale războiului ruse. Dar fiecare ştire proaspătă de la Mariupol şi din alte zeci de puncte fierbinţi demonstrează că ruşii sunt capabili să atingă noi culmi” – a remarcat diplomatul.
UPDATE 10.38 Între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner şi luptători sirieni sau libieni luptă în prezent alături de armata rusă în războiul din Ucraina, a afirmat marţi un responsabil european.
Aceştia „nu au vehicule sau arme grele” şi intervin pentru a întări trupele ruse, le-a declarat responsabilul unor jurnalişti la Washington, sub protecţia anonimatului.
UPDATE 10.09 Ucraina a ajuns la un acord cu Rusia în vederea deschiderii unui culoar umanitar de evacuare a civililor din portul asediat Mariupol - primul acord de acest tip de sâmbătă, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.
„Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu ruşii) asupra unui culoar umanitar pentru (evacuarea) femeilor, copiilor şi bătrânilor”, anunţă într-o postare pe Telegram Irina Vereşciuk.
UPDATE 09.41 Armata rusă continuă atacurile asupra unor localităţi din regiunea Lugansk. Circa 130 de soldaţi ruşi ar fi fost răniţi în ultimele 24 de ore, transmite Statul Major al Ucrainei.
Conform informaţiilor postate pe pagina oficială de Facebook a Statului Major a Armatei Ucrainei, ruşii continuă seria atacurilor pentru a stabili controlul complet asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk.
UPDATE 08.57 Al patrulea mare producător auto din lume a anunţat că suspendă producţia la fabrica sa din Rusia din cauza dificultăţilor logistice şi a sancţiunilor impuse Moscovei, transmite Reuters.
Producătorul auto Stellantis, care a produs şi vândut mărcile Peugeot, Citroёn, Opel, Jeep şi Fiat în Rusia, deţine doar 1% din piaţa auto din această ţară. Are o fabrică de producţie de furgonete în Kaluga, la aproximativ 201 kilometri)sud-est de Moscova, deţinută în comun cu producătorul auto japonez Mitsubishi, care a oprit producţia acolo la începutul acestei luni.
UPDATE 08.12 Maiorul Serghei Volina, comandant al Brigăzii Marine 36, a avut marţi seară o intervenţie telefonică la CNN, din oraşul asediat Mariupol, şi a solicitat ca o terţă ţară să sprijine acţiunea de evacuare a civililor şi militarilor blocaţi în uzina Azovstal, sub bombardamentele ruseşti.
„Am o declaraţie de adresat lumii”, a spus Volina. „Poate fi ultima mea declaraţie, pentru că mai avem doar câteva zile sau chiar ore. Facem apel la liderii mondiali să aplice procedura de extragere a militarilor garnizoanei Mariupol, a civililor care sunt alături de noi aici la fabrică. Vă rugăm să ne duceţi pe teritoriul unei ţări terţe şi să ne asiguraţi securitatea", a adăugat el.
UPDATE 07.32 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi, 19 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul unei videoconferinţe cu preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi omologi europeni, că Vladimir Putin este responsabil de „crime de război”.
Citeşte şi: Mariupol: Regimentul Azov contraatacă, ruşii folosesc bombardiere strategice
UPDATE 07.14 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept "cea mai barbară şi inumană".
UPDATE 06.41 Statele Unite consideră că Rusia va viza rutele folosite pentru transporturile de armament, potrivit unui oficial di domeniul apărării, într-o încercare de a încetini aprovizionarea Ucrainei cu arme americane şi de la ţările aliate, relatează CNN.
UPDATE 06:00 Netflix spune că războiul din Ucraina a dus la o scădere masivă a numărului de abonaţi, prima de acest fel din ultimul deceniu. Unul din cele mai mari site-uri de streamind s-a alăturat boicotului corporativ occidental împotriva Rusiei şi această decizie a costat compania peste 700.000 de conturi.
UPDATE 05.33 Magnatul rus Oleg Tinkov denunţă războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi cere Occidentului să ia măsuri pentru oprirea acestui "război nebunesc".
UPDATE 05:12 Zeci de tineri din Etiopia s-au adunat la ambasada Rusiei din capitala Addis, în urma zvonurilor că soldaţii urmează să fie recrutaţi pentru a lupta în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei Rusiei, Maria Chernukhina, a declarat că nu se fac recrutări în Etiopia.
„Avem o mulţime de vizitatori la ambasadă pentru a-şi exprima sprijinul pentru Rusia. Unii dintre ei ne spun că sunt dispuşi să ajute în orice mod pot. Dar noi nu suntem o agenţie de recrutare", a declarat Maria Chernuchina pentru BBC.
UPDATE 04.12 SUA încearcă să pună mâna pe un yacht care ar aparţine unui oligarh şi politician rus sancţionat atât în SUA, cât şi în Marea Britanie şi UE. Suleiman Kerimov este oligarhul care ar deţine un superyacht ce se numără printre cele mai mari din lume.
UPDATE 03:00 Un comandant ucrainean face apel la liderii mondiali să aplice procedura de extracţie a militarilor prinşi la uzina din Mariupol şi a civililor care sunt alături de aceştia.
Comunicaţiile dintre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi centrala nucleară de la Cernobyl au fost restabilite, conform unui comunicat de presă al directorului general, Rafael Grossi.
Administraţia Biden pregăteşte un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.
UPDATE 02.11 Coreea de Sud va trimite în Ucraina un ajutor umanitar suplimentar. Guvernul sud-coreean a transmis că marţi a trimis aproximativ 20 de tone de ajutor umanitar suplimentar, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de 30 de milioane de dolari anunţat zilele trecute de guvern.
UPDATE 01:02 Preşedintele SUA, Joe Biden, a spus în cadrul unui eveniment intern în statul american New Hampshire că nu ştie dacă va vizita Ucraina.
„Răspunsul este, nu ştiu. (...) Am fost în Ucraina de multe ori, doar că nu am fost acolo recent.”, a declarat Joe Biden, potrivit CNN.
Canada impune sancţiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin. Noile sancţiuni vizează în total 14 "colaboratori apropiaţi" ai lui Putin printre care sunt şi cele două fiice ale preşedintelui rus.
„Canada nu îşi va slăbi eforturile de a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi colaboratorii săi apropiaţi pentru complicitatea lor în invadarea Ucrainei", a precizat ministrul canadian al afacerilor externe, Mélanie Joly, într-un comunicat.
UPDATE 00:47 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că situaţia din Mariupol este în continuare cât se poate de dură deoarece nu a avut loc nicio schimbare. Acesta declară că Rusia a blocat încercările de a organiza coridoare umanitare pentru civilii care vor să părăsească oraşul.
Rusia oferă un nou armistiţiu, miercuri, în Mariupol pentru a le permite apărătorilor ucraineni ascunşi în fabrica Azovstal să se predea. Ministrul Apărării ruse a afirmat că armistiţiul va începe de la ora 14:00, ora Moscovei, miercuri, atunci când luptătorii ucraineni vor putea să se predea şi să plece nevătămaţi din Mariupol.
UPDATE 00.10 Aliaţii Ucrainei au furnizat Kievului noi avioane militare şi piese pentru aeronave. În acest fel, armata ucraineană îşi poate mări dimensiunea flotei pentru a repara echipamentele avariate în timpul bombardamentelor, relatează BBC.
„Au primit avioane şi piese de aeronave suplimentare pentru a-i ajuta să scoată mai multe avioane în aer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la o conferinţă de presă.
Premierul britanic, Boris Johnson, este printre primii lideri occidentali care s-a angajat, în timpul apelului video cu ceilalţi aliaţi, să trimită mai multă artilerie în Ucraina. Acesta are de gând să echipeze capitala Kievului cu rachete anti-navă, dar şi cu rachete Brimstone.
UPDATE 22:50 Parlamentul din Lituania a votat, marţi, o lege prin care interzice afişarea publică a literei "Z", panglica Sfântului Gheorghe în culorile negru şi portocaliu, dar şi alte simboluri prin care se consideră exprimarea sprijinului pentru invazia rusă din Ucraina.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Germania va continua să ofere ajutor militar Ucrainei. Deoarece ţara sa a epuizat armele pe care le poate pune la dispoziţie ucrainenilor, Scholz a afirmat că va colabora cu producători privaţi de echipamente militare pentru a ajuta Kievul să-şi îndeplinească cerinţele, relatează CNN.
UPDATE 21.15 Mihail Kişcik, comandantul batalionului separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, cunoscut drept Mişa Cecenul, ar fi fost ucis, potrivit BBC.
Prim-ministrul autoproclamatei republici populare Lugansk, LNR, Serghei Kozlov, scrie pe contul său de socializare: „Veşti triste din prima linie. Un patriot al LNR, locotenent-colonelul Mihail Kişcik a murit”.
UPDATE 20.40 Statele Unite consideră că actualele acţiuni militare ale Rusiei din estul Ucrainei sunt doar preludiul unei ofensive mai largi, a declarat un responsabil al Pentagonului.
UPDATE 20.00 Ruşii plănuiesc să "niveleze totul până la pământ" la Azovstal -Interceptări comunicaţii
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat marţi o presupusă interceptare a comunicaţiilor unui comandant al unei unităţi terestre ruseşti, care a declarat că avioanele ruseşti plănuiau să "niveleze totul până la pământ" în jurul Azovstal, fabrica de oţel care este o redută a apărătorilor ucraineni din oraşului port asediat Mariupol, potrivit CNN.
UPDATE 19.05 Fondul Monetar Internaţional şi-a redus marţi previziunile privind creşterea economiei globale pentru 2022 şi 2023, declarând că agresiunii militare ruse în Ucraina se va „propaga în toată lumea”.
Instituţia cu sediul la Washington proiectează o creştere a PIB-ului de 3,6% pentru economia globală în acest an şi pentru 2023. Aceasta reprezintă o scădere cu 0,8 şi, respectiv, 0,2 puncte procentuale, faţă de previziunile publicate în ianuarie.
UPDATE 18.52 Şaptezeci şi şase de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat Kievul marţi, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei.
„Am făcut un schimb care a vizat 60 de militari, între care zece ofiţeri. Şaisprezece civili s-au întors de asemenea la noi”, a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit AFP.
Potrivit oficialului ucrainean, este vorba despre al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.
UPDATE 18.47 Canada a anunţat, marţi, că impune sancţiuni împotriva a 14 cetăţeni ruşi, inclusiv împotriva celor două fiice adulte ale lui Vladimir Putin.
UPDATE 18.36 În contextul în care războiul din Ucraina intră în a doua fază, probabil decisivă, marea întrebare este dacă armata rusă va fi la fel de slabă ca în prima fază, scrie jurnalistul militar Fred Kaplan pe site-ul revistei „Slate”.
Deşi a intrat în război cu un avantaj considerabil în privinţa puterii de foc, armata rusă s-a împotmolit încă de la început. Motivul: soldaţii ucraineni, ajutaţi cu arme de occidentali, s-au apărat mai feroce şi mai inteligent decât se aştepta, în timp ce soldaţii ruşi s-au dovedit a fi destul de incompetenţi pentru un război ofensiv, aspect deloc surprinzător.
Ocuparea Donbasului ar trebui să fie un obiectiv mai facil de îndeplinit pentru Vladimir Putin şi generalii săi, spre deosebire de primul obiectiv. Însă, dacă ruşii au avansat cât de cât în Doneţk, totuşi sunt blocaţi în Luhansk în faţa rezistenţei ucrainene. O altă problemă: dacă mulţi ucraineni din est aveau simpatii faţă de Rusia înainte de invazie, acum, după ce şi-au văzut casele distruse şi vecinii ucişi, sunt ostili ei, iar, după cum spunea Napoleon, moralul faţă de material valorează în raport de trei la unu.
Nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla de-acum încolo. S-ar putea ajunge la un război teribil de uzură. Dar, cu cât va dura mai mult, cu atât ar însemna o înfrângere pentru Putin.
UPDATE 17.00 Olanda va trimite ”echipament mai greu” în Ucraina, ”inclusiv vehicule blindate”, a declarat, marţi, premierul olandez Mark Rutte, relatează CNN.
UPDATE 16.48 Serghei Lavrov a afirmat marţi că Rusia nu se gândeşte să utilizeze arme nucleare în războiul din Ucraina „în acest stadiu” al operaţiunii, relatează Kommersant.
Ministrul rus de externe a făcut afirmaţia în cadrul unui interviu acordat televiziunii India Today, spunând că „în acest stadiu, luăm în considerare doar opţiunea armelor convenţionale” când a fost întrebat despre acest subiect.
UPDATE 16:43 Rusia a predat Ucrainei peste 76 de ucraineni, dintre care 60 de soldaţi şi 16 civili, în al cincilea schimb de prizonieri de război de la începutul invaziei ruse, a declarat marţi vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, relatează Reuters.
„Acesta a fost al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane”, a afirmat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk într-un comunicat.
Schimbul a inclus 10 ofiţeri ucraineni, a mai precizat ea.
UPDATE 15:15 Dorinţa Statelor Unite de a guverna lumea este de vină pentru situaţa din Ucraina, declară ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat publicaţiei India Today, relatează AFP.
”Occidentul nu acordă atenţie faptelor noastre. Ei atrag atenţia asupra unor lucruri false, ca de exemplu ceea ce au spus cu prvire la Bucea”, dă el asigurări.
UPDATE 14:52 Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a anunţat marţi că forţele ruse au cucerit Kreminna, un oraş de 18.000 de locuitori din estul Ucrainei, iar apărătorii ucraineni au fost nevoiţi să se retragă, ruşii atacând „din toate părţile”, relatează Reuters
„Kreminna este sub controlul orcilor (ruşii, n.red.). Ei au intrat în oraş .Apărătorii noştri au trebuit să se retragă. Ei s-au aşezat pe poziţii noi şi continuă să lupte cu armata rusă”, a spus Gaidar.
UPDATE 14:16 Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei se desfăşoară „extrem de prudent" şi nu va avea succes, pentru că ruşii nu au suficiente forţe pentru a străpunge defensiva ucraineană, spune Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
„Bătălia pentru Donbas, care a fost anunţată şi se pare că a început ieri (luni), este în desfăşurare şi se derulează cu foarte multă precauţie. Bătălia nu va fi în favoarea Rusiei", a spus acesta.
În opinia lui ofensiva rusă încearcă să identifice puncte vulnerabile ale apărării ruse, dar „va eşua - vă garantez asta 99% - pur şi simplu nu au suficiente forţe".
UPDATE 14:07 Comandamentul Operativ Sud al armatei Ucrainei susţine că nave ale flotei ruse la Marea Neagră s-au îndepărtat la o distanţă de 200 de kilometri de coasta ucraineană.
„În zona operativă a Mării Negre, grupuri ostile de rachete şi nave de desant s-au îndepărtat de coastele ucrainene la circa 200 de kilometri. (...) Însă blocada (navală) şi ameninţarea atacurilor cu rachete rămân”, a precizat sursa citată de portalul ucrainean Pravda şi preluată de EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE 13.32 Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk Serghii Gaidai îndeamnă marţi civilii să evacueze, în urma unei intensificări a confruntărilor armate şi cuceririi de către forţele ruse a localităţii Kreminna, relatează CNN.
”Vă rog, evacuaţi acum! Locuitorii din Kreminna nu au făcut-o la timp, iar acum sunt ostatici”, afirmă el.
Gaidai a anunţat că evacuări pot avea loc, chiar dacă forţe ruse refuză un armistiţiu.
El îndeamnă la evacuare locuitorii din Rubijne, Severodoneţk, Lîsîceansk, Popasna şi Hirske şi afirmă că unii civili s-au oferit voluntari să ajute la evacuare, în pofida unor bombardamente intensive.
”Poliţia îi va escorta pe bătrâni şi pe persoane cu probleme de deplasare, dar şi persoane din adăposturi, la autobuze”, anunţă el. ”Atunci când vedeţi patrula poliţiei, nu amânaţi, este o şansă să scăpaţi. Sunt tot mai puţine şanse de evacuare de la o zi la alta”, adaugă el.
Forţe ruse încearcă să înainteze către frontierele celor două regiuni separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în Donbas (est). rusia şi-a reorientat ofensivă asupra estului Ucrainei, după ce s-a retras din regiunea Kiev, din centrul şi nordul Ucranei.
Forţe ruse au intrat luni în Kreminna, o localitate situată în regiunea Lugansk (est), cu o ”cantitate uriaşă de echipament”, anunţa Gaidai, subliniind că ”a început ofensiva” rusă în Donbas.
UPDATE 13:14 Marea Britanie urmează să trimită Ucrainei vehicule blindate High Velocity Missile Stormer, cel mai avansat sistem antiaerian trimis până acum şi „cel mai bun kit” de apărare furnizat de Occident, în contextul în care bătălia pentru Donbas a început, scrie presa britanică.
Vehiculele blindate Stormer au 13 tone şi au nevoie de un echipaj de trei oameni pentru a fi folosite în luptă. Acestea sunt dotate cu opt rachete pe turelă şi alte opt în interior. Împreună cu rachetele portabile Starstreak, cele mai performante din dotarea armatei britanice, formează o „combinaţie ce va fi o îmbunătăţire uriaşă a capacităţii de luptă a Ucrainei. Este un vehicul de luptă extrem de eficient, de mobilitate mare, capabil să provoace daune serioase unor atacuri aeriene de la altitudine joasă ale forţelor aeriene ale lui Putin”, spune colonelul Richard Kemp, fost comandant al trupelor britanice în Afganistan.
UDPATE 13.11 Comandamentul Operativ Sud al armatei Ucrainei susţine că nave ale flotei ruse la Marea Neagră s-au îndepărtat la o distanţă de 200 de kilometri de coasta ucraineană.
„În zona operativă a Mării Negre, grupuri ostile de rachete şi nave de desant s-au îndepărtat de coastele ucrainene la circa 200 de kilometri. (...) Însă blocada (navală) şi ameninţarea atacurilor cu rachete rămân”, a precizat sursa citată de portalul ucrainean Pravda şi preluată de EFE.
UPDATE 13.01 Un bombardier nuclear rusesc a fost zărit în apropiere de graniţa de vest a Rusiei cu Ucraina luni, 18 aprilie, pe fondul presiunii uriaşe asupra Kremlinului din cauza scufundării navei amiral „Moskva” în Marea Neagră săptămâna trecută.
Sâmbătă, 16 aprilie, au apărut videoclipuri care au surprins patru aeronave, folosite în trecut pentru a transporta bombe nucleare, peste regiunea Smolensk, între Moscova şi graniţa cu Ucraina. Se crede că avioanele ruseşti sunt TU-95, cunoscute sub numele de „Bears” (Urşi).
UPDATE 12.32 Rusia îndeamnă marţi întreaga armată ucraineană să ”depună armele”, iar pe ultimii apărători de la Mariupol să-şi înceteze ”rezistenţa smintită”, un apel pe care-l lansează după ce Kievul a anunţat că Moscova a lansat o ofensivă majoră în estul separatist ucrainean, relatează AFP.
”Nu vă forţaţi norocul. Luaţi singura decizie corectă, de a înceta operaţiunile militare şi a depune armele”, le transmite Ministerul rus al Apărării forţelor ucrainene.
Ministerul rus promite o ”salvare a vieţii” combatanţilor ucraineni de la Mariupol (sud-est) care se află în continuare în instalaţia industrială Azovstal, în cazul în care aceştia se predau marţi, începând de la ora ora locală 12.00 (şi ora României).
UPDATE. 12.10 Rusia anunţă marţi că a efectuat în noaptea de luni spre marţi zeci de atacuri aeriene şi cu rachete în estul Ucrainei, după ce Kievul a anunţat că armata rusă a lansat o vastă ofensivă în Donbas, relatează AFP.
”Rachete de înaltă precizie ale Forţelor aerospaţiale ruse au neutralizat 13 locuri importante aparţinând armatei ucrainene”, dar şi ”concentrări” de trupe în apropiere de oraşul-cheie Sloviansk,în regiunea Doneţk, anunţă Ministerul rus al Apărării.
Ministerul anunţă zeci de atacuri cu rachete şi sute de ţinte vizate de artileria rusă în sudul şi estul Ucrainei.
”Aviaţia Forţelor aerospaţiale ale Rusiei a lovit 60 de instalaţii militare în Ucraina, şi anume 53 de locuri de concentrare a trupelor şi unor materiale militare şi trei puncte de comandament”, anunţă ministerul rus.
Artileria rusă a vizat aproxmativ 1.200 de poziţii şi instalaţii militare ucrainene, în regiunile Mîkolaiv şi Zaporijjie, în sudul Ucrainei.
UPDATE 11.26 269 de cadavre din oraşul Irpin au fost exhumate şi examinate de anchetatorii ucraineni, a anunţat un responsabil al poliţiei locale care a mai spus că trupurile au fost descoperite după retragerea forţelor ruse la sfârşitul lunii martie, relatează Reuters.
O expertiză medico-legală este în curs de desfăşurare pentru a se stabili cauzele deceselor mai multor victime, a declarat Serhii Panteleiev, prim-adjunct al şefului Direcţiei principale de investigaţii a poliţiei ucrainene, într-o conferinţă de presă, arătând fotografii cu rămăşiţe umane puternic carbonizate.
UPDATE 11.03 Niciun culoar de evacuare a civililor nu a fost organizat marţi în Ucraina, din cauza lipsei unui acord al părţii ruse - a treia zi la rând -, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.
”Azi (marţi) nu există, din nefericire, niciun culoar umanitar”, anunţă într-o postare pe Telegram Vereşciuk.
”Bombardamente intensive continuă în Donbas”, în estul Ucrainei - unde forţe ruse au lansat luni, potrivit Kievului, o ofensivă majoră, anunţă ea.
La Mariupol, un oraş considerat strategic, situat la malul Mării Azov (esud-est), asediat de la începutul lui martie, ”ruşii refuză să deschidă un culoar umanitar pentru ca civilii să plece spre Berdeansk”, deplânge ea.
”Continuăm negocieri dificile în vederea (deschiderii) unor culoare umanitare în regiunile Herson (sud) şi Harkov (est)”, mai anunţă Vereşciuk.
Armata ucraineană a avertizat luni seara cu privire la posibilitatea bombardării regiunii Mîkolaiv (sud).
UPDATE 10.23 După mai multe zile de la scufundarea crucişătorului Moskva, Rusia ascunde informaţii referitoare la situaţia marinarilor militari aflaţi la bord. În tot acest timp, familiile încearcă să afle dacă cei dragi lor mai trăiesc sau nu.
Yulia Tsyvova este una dintre mamele care a cautat informaţii despre fiul ei, Andrei, care se afla la bordul navei Moskva. Apoi, luni, 18 aprilie, a primit un telefon de la Ministerul Apărării în care era anunţată că băiatul a murit, relatează The Guardian.
UPDATE 09.44 Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a acuzat, marţi, că Forţele ucrainene au lovit un sat din apropierea graniţei dintre Rusia şi Ucraina, rănind un localnic, potrivit Reuters.
Guvernatorul Viaceslav Gladkov a făcut anunţul pe Telegram.
UPDATE 08.55 Preşedintele Franţei nu exclude posibilitatea de a merge la Kiev, dar susţine că va merge acolo să facă ceva „util”, nu pentru a călători pur şi simplu.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, nu a mai discutat direct cu Vladimir Putin din momentul în care au fost descoperite asasinatele din Bucea, relatează The Guardian. Ruşii au susţinut că imaginile de acolo sunt false şi că totul este o înscenare pusă la cale de ucraineni.
UDPATE 08.11 Cinci transporturi cu echipament militar au sosit în cinci zile la graniţa cu Ucraina. Pentru a putea folosi anumite echipamente, soldaţii ucraineni vor fi instruiţi de americani.
Un demnitar al Departamentului american al Apărării a declarat, sub protecţia anonimatului, că la finalul săptămânii trecute au sosit patru zboruri din Statele Unite, iar al cincilea a sosit la începutul acestei săptămâni.
„Adică cinci zboruri în tot atâtea zile” de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden, a subliniat el.
UPDATE 07.01 Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că 40.000 de civili au fost deportaţi în Rusia sau în zone ale Ucrainei controlate de Rusia, relatează bbc.com.
Boicenko a precizat, la televiziunea ucraineană, că numărul a fost verificat prin registrul municipal.
Înainte de startul invaziei, în Mariupol locuiau peste 400.000 de oameni. De atunci, cel puţin 140.000 au părăsit oraşul.
UPDATE 06:20 Joe Biden organizează, marţi, un apel cu aliaţii europeni în care va discuta despre războiul din Ucraina şi despre planurile de a izola şi mai mult Rusia.
„Preşedintele va convoca un apel video securizat cu aliaţii şi partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage la răspundere Rusia, ca parte a coordonării noastre strânse”, se arată într-un comunicat la Casa Albă.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că primele încărcături de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns la graniţele ţării şi urmează să fie predate armatei ucrainene.
UPDATE 04:55 Volodimir Zelenski spune că Rusia va avea dificultăţi în completarea arsenalului pe fondul sancţiunilor impuse de Occident.
„Armata rusă nu încetineşte utilizarea rachetelor împotriva Ucrainei, deşi ar fi trebuit să realizeze că va fi extrem de dificil să-şi restabilize stocul de rachete chiar şi în faţa sancţiunilor existente.”, a declarat preşedintele ucrainean.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că oraşul-port Mariupol continue să reziste deşi este atacat constant de forţele armate ruseşti. Acesta confirmă faptul că ruşii îşi crează condiţiile pentru a lansa atacuri mai mari în estul Ucrainei.
UPDATE 04:35 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat că nu sunt planuri pentru organizarea vizitei preşedintelui american în Ucraina, după ce preşedintele Zelinski l-a invitat să facă acest lucru.
Peste 3.000 de ucraineni au trecut frontiera americană de la graniţa cu Mexic în lunma martie. Este un număr de 12 ori mai mare decât în luna precedentă, conform datelor de la Poliţia vamală şi de frontieră SUA. Cel puţin 62% dintre persoane au călătorit împreună cu un membru al familiei.
UPDATE 00:20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Rusia a început bătălia pentru Donbas.
”Putem confirma acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pe care o pregătesc de multă vreme. O mare parte a armatei ruse este acum dedicată acestei ofensive”, a declarat Zelenski.
Şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andryi Yermak, declară că "a început a doua fază a războiului".
1.000 de civili sunt ascunşi în adăposturile subterane de sub combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul-port Mariupol, relatează BBC.
Oficialii din estul Ucrainei au raportat, luni, încă opt civili decedaţi în timpul bombardamentelor ruseşti din Doneţk.