Un comandat ucrainean cere ajutorul Occidentului în acţiunile de evacuare de la uzina din Mariupol: „Mai avem doar câteva zile sau chiar ore”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azovstal FOTO Shutterstock
Azovstal FOTO Shutterstock

Maiorul Serghei Volina, comandant al Brigăzii Marine 36, a avut marţi seară o intervenţie telefonică la CNN, din oraşul asediat Mariupol, şi a solicitat ca o terţă ţară să sprijine acţiunea de evacuare a civililor şi militarilor blocaţi în uzina Azovstal, sub bombardamentele ruseşti.

„Am o declaraţie de adresat lumii”, a spus Volina. „Poate fi ultima mea declaraţie, pentru că mai avem doar câteva zile sau chiar ore. Facem apel la liderii mondiali să aplice procedura de extragere a militarilor garnizoanei Mariupol, a civililor care sunt alături de noi aici la fabrică. Vă rugăm să ne duceţi pe teritoriul unei ţări terţe şi să ne asiguraţi securitatea", a adăugat el.

Forţele ucrainene din interiorul oraşului asediat s-au consolidat în jurul fabricii de oţel Azovstal.

Oficialii ucraineni au spus că sute de civili se adăpostesc în subsolurile oţelăriei.

Un oficial al poliţiei din Mariupol a declarat pentru CNN că rezervele de alimente şi apă se scad pe fondul bombardamentelor puternice. Întrebat cum ar putea fi facilitată o evacuare, Volina a spus: „Aceasta ar trebui să fie la nivel de acorduri. Dacă vorbim despre aplicare practică, ar putea fi o navă cu elicoptere, de exemplu, care ne-ar putea ridica. Sau o misiune umanitară internaţională. care poate veni la noi şi ne poate garanta securitatea şi ne poate însoţi pe drumul către statul care îşi va asuma astfel de angajamente”.

Volina a descris situaţia de la uzină ca fiind „critică”, cu un număr mare de soldaţi răniţi şi asistenţă medicală limitată.

„Suntem complet înconjuraţi”, a spus el.

"Sunt aproximativ 500 de militari răniţi, este foarte greu să le acordăm îngrijiri medicale. Aceştia putrezesc literalmente. Sunt civili. Ei suferă şi din cauza exploziilor,  explozii asupra lor, lângă ei. Ei (ruşii) folosiţi bombe grele de aviaţie împotriva noastră şi lansează atacuri cu  artileria”, a afirmat comandantul ucrainean.

"Asta se întâmplă tot timpul. Oraşul este distrus. Grupările inamice ne depăşesc numeric de zeci de ori, au un avantaj complet în aer, artilerie, echipament. Luptăm până la capăt, dar mai avem foarte puţin timp", a spus el.

Comandantul ucrainean a estimat că pe teritoriul uzinei se adăpostesc „sute de civili”.

„Facem apel la absolut toţi liderii mondiali: oricine va putea să-şi asume astfel de angajamente, oricine va putea reuşi pe termen scurt să cadă de acord asupra unei astfel de proceduri”, a continuat el.

„Ştim că există unele evoluţii şi discuţii cu partea turcă, care acţionează ca un garant. Probabil că Statele Unite, pentru că credem că acesta este un stat foarte puternic, cu un lider puternic, (preşedintele Joe] Biden, şi că el poate rezolva personal această problemă în cel mai scurt timp posibil. Sau această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul lui într-un timp scurt", a adăugat militarul ucrainean.

Volina a refuzat să comenteze cu privire la numărul de militari care au rezistat la Azovstal.

Vă recomandăm şi: 

Mariupol: Regimentul Azov contraatacă, ruşii folosesc bombardiere strategice

Apărătorii din Mariupol şi-au dat seama că ruşii nu i-ar fi lăsat să scape: „Coridorul pentru ieşirea în siguranţă ar fi trebuit să fie marcat. Era o capcană”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite