Cele patru obiective ale regimului de la Kremlin, după intrarea în următoarea fază a războiului declanşat de Rusia în Ucraina, potrivit unui oficial european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Un oficial european a schiţat la un briefing de presă patru obiective ale ofensivei lansate de Rusia în Donbass, odată cu intrarea în a doua fază a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, relatează Insider.

Pentru Kremlin este esenţial să preia controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei pentru a avea spaţiu de manevră în viitoare negocieri, a spus acesta sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

După ce a eşuat în capturarea Kievului, Kremlinul şi-a îndreptat atenţia asupra cuceririi în totalitate a Donbassului, a afirmat oficialul european. Acest obiectiv este acum prioritar pentru Vladimir Putin.

Celelalte obiective sunt coridorul terestru spre Crimeea prin Mariupol, controlul complet asupra regiunii Herson - şi astfel asigurarea aprovizionării cu apă a Crimeei - dar şi cucerirea unui număr tot mai mare de teritorii care să fie folosite fie ca zone tampon, fie ca obiecte de schimb în viitoare negocieri.

Armata rusă a anunţat pe 25 martie că Rusia şi-a îndeplinit obiectivul primei luni de război de a „reduce” din numărul forţelor ucrainene angajate în luptă, şi că ofensiva trece la faza a doua.

Crearea unui coridor terestru spre Crimeea este principalul obiectiv al asaltului asupra Mariupolului. Dacă reuşesc să-i străpungă rezistenţa şi să-l cucerează forţele ruse din est şi sud se pot conecta în vederea unei ofensive mai ample asupra altor teritorii ucrainene. Ultimii apărători ai Mariupolului sunt baricadaţi într-un combinat metalurgic şi fac toate eforturile să respingă atacurile ruse, dar resursele lor de muniţie şi hrană se epuizează, în timp ce bombardamentele se înteţesc.

„Ne aşteptăm la distrugerea completă a oraşului şi multiple victime civile. Mă tem că va fi mai grav decât la Bucea”, a spus oficialul european pentru Politico.

Totodată, dacă ar câştiga controlul asupra Herson - eliberat de ucraineni după ce ruşii îl cuceriseră la începutul lui martie - asta ar permite Moscovei să restabilească aprovizionarea cu apă proaspătă din râul Dnipro. Forţele ucrainene au început să recâştige controlul asupra unor sate din regiunea Herson în urma unei serii de contra-atacuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite