Luptele continuă în Donbas sub un strigăt disperat de ajutor la Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mil.in.ua
FOTO mil.in.ua

Rusia continuă să-şi sporească prezenţa militară în Donbas, în timp ce luptele se intensifică în această regiune din estul Ucrainei.

Şi totuşi, potrivit evaluării Pentagonului, asistăm deocamdată la un preludiu al unei mari bătălii.

Potrivit Pentagonului, armata rusă a adus încă două grupuri tactice de batalion în estul Ucrainei, numărul lor ajungând la 78. Este vorba de 75% din forţa de care dispunea Rusia în jurul Ucrainei înainte de lansarea invaziei, la 24 februarie.

În timp ce autorităţile ucrainene şi cele ruse vorbesc despre o „bătălie pentru Donbas”, Pentagonul spune că „operaţiunile ofensive” sunt „limitate” pentru moment.

Ministerul britanic al Apărării constată că operaţiunile intensifică se înteţesc treptat în tentativa de a sparge apărarea ucraineană.

În acelaşi timp, britanicii avertizează că există în continuare riscul unor atacuri ruse cu precizie împotriva unor ţinte prioritare pe întreg teritoriul Ucrainei, în principal pentru a perturba trimiterea de întăriri pe frontul din Donbas.

Ruşii susţin că vizează ţinte tactice

Într-o informare ţinută miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat lovirea a încă 73 de ţinte militare din Ucraina.

„Ca rezultat al impactului rachetelor de înaltă precizie în zonele Novovoronţovka şi Kiselivka, un număr de până la 40 de soldaţi ucraineni, precum şi şapte vehicule blindate au fost distruse”, a declarat Igor Konaşenkov.

În afară de aceste atacuri ale forţelor aeriene, artileria şi forţele de rachete au bombardat 1.053 de obiective militare, a adăugat el.

Konaşenkov nu a dat niciun detaliu despre ofensiva terestră şi nici dacă armata rusă a cucerit alte localităţi.

„Inamicul ne depăşeşte”

În schimb, armata ucraineană a comunicat miercuri că se confruntă cu o nouă ofensivă, spre oraşul Liman, din nordul regiunii Doneţk, precum şi cu intensificarea atacurilor la Mariinka, în centrul aceleiaşi regiuni. Mai mult, ruşii continuă să menţină asediul la Harkov şi încearcă să-şi crească controlul în regiunea Herson, din sudul Ucrainei.

Obiectivul clar al Rusiei este capturarea Mariupolului şi preluarea controlului asupra întregii regiuni Herson, estimează Statul Major al Ucrainei în evaluarea sa din cea de-a 56-a zi de război.

De La Mariupol, oraş-port la Marea Azov supus unui asediu total de la 1 martie, comandantul Brigăzii a 36-a de puşcaşi marini ucraineni, Serhii Volîna, a lansat un apel plin de tragism, cerând ca o terţă ţară să sprijine acţiunea de evacuare a civililor şi militarilor blocaţi în uzina Azovstal. „Poate fi ultima mea declaraţie, pentru că mai avem doar câteva zile sau chiar ore. Facem apel la liderii mondiali să aplice procedura de extragere a militarilor garnizoanei Mariupol, a civililor care sunt alături de noi aici la uzină. Vă rugăm să ne duceţi pe teritoriul unei ţări terţe şi să ne asiguraţi securitatea”, a declarat el. „Inamicul ne depăşeşte numeric de 10 la 1”, a adăugat comandantul Volîna, precizând că unii soldaţi şi civili sunt răniţi şi au nevoie urgent de îngrijiri medicale.

Rusia a dat un nou ultimatum, miercuri, pentru depunerea armelor la Mariupol, după ce marţi niciunul dintre militarii baricadaţi în uzina Azovstal nu s-a predat în cele două ore alocate în acest sens.

În cea de-a 56-a zi de război, preşedintele Volodimir Zelenski a fost vizitat de preşedintele Consiliului European Charles Michel.

„Istoria nu va uita crimele de război” din Ucraina, a declarat Charles Michel în timpul unei deplasări la Borodianka, lângă Kievul, unde civili au fost ucişi de soldaţi ruşi.

„Nu poate exista pace fără dreptate”, a adăugat preşedintele Consiliului European. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite