500.000 de ucraineni au fost deportaţi în Rusia, potrivit unui oficial ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O lună mai târziu, armata rusă a declarat că a salvat 138.014 civili din Mariupol, pe măsură ce luptele s-au intensificat în oraşul asediat.  FOTO ilustativă Getty Images
O lună mai târziu, armata rusă a declarat că a salvat 138.014 civili din Mariupol, pe măsură ce luptele s-au intensificat în oraşul asediat.  FOTO ilustativă Getty Images

Moscova a deportat 500.000 de ucraineni în Rusia, a transmis, miercuri, un membru important al parlamentului de la Kiev, parlamentarilor europeni, care a cerut Crucii Roşii să ia legătura cu oamenii daţi dispăruţi.

„O jumătate de milion de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi din Ucraina în Federaţia Rusă fără acordul lor”, a declarat Mykyta Poturayev, şeful comitetului umanitar al parlamentului ucrainean, conform Reuters

Sursa citată nu a putut verifica în mod independent cifra dată de Poturayev, care nu a oferit detalii sau dovezi justificative.

„Din păcate, în prezent nu există nicio ocazie de a intra măcar în contact cu aceşti oameni”, a arătat Poturaev într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul European.

Reuters a solicitat un comentariu Ministerului de Externe al Rusiei.  

Convenţiile de la Geneva din 1949, care definesc standardele legale internaţionale pentru tratamentul umanitar în timpul conflictelor, interzic transferul în masă al civililor către teritoriul puterii ocupante, clasificându-le drept crimă de război. 

Moscova a negat că a vizat în mod intenţionat civilii din Ucraina invadată în 24 februarie de forţele ruse, în cadrul a ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială” şi spune că oferă ajutor umanitar celor care doresc să plece.

O rezoluţie a guvernului rus din 12 martie a enumerat unde se află 95.909 de persoane din Rusia care au părăsit Ucraina, inclusiv cele două regiuni separatiste pe care Moscova le-a declarat entităţi independente. 

O lună mai târziu, armata rusă a declarat că a salvat 138.014 civili din Mariupol, pe măsură ce luptele s-au intensificat în oraşul asediat. 

Poturayev a spus că este îngrijorat de soarta acelor ucraineni despre care spune că au fost trimişi în Rusia.

„Ştim despre aşa-numitele tabere de filtrare pentru cetăţenii ucraineni”, a spus el. „Aceasta este una dintre posibilele direcţii ale activităţii Crucii Roşii, cel puţin pentru a găsi aceşti oameni deportaţi şi pentru a înţelege ce se întâmplă cu ei pe teritoriul Federaţiei Ruse”.

Alexandra Boivin, reprezentantă a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, a declarat că organizaţia sa discută cu autorităţile ruse despre posibilitatea de a-i ajuta pe cei în cauză. 

„La întrebarea dacă putem confirma că au fost strămutaţi forţat oameni nu pot răspunde în acest moment (...) dar este cu siguranţă o  problemă îngrijorătoare”, a arătat ea în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite