Până la 20.000 de mii de mercenari Wagner şi luptători sirieni sau libieni luptă alături de ruşi în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner şi luptători sirieni sau libieni luptă în prezent alături de armata rusă în războiul din Ucraina, a afirmat marţi un responsabil european.

Aceştia „nu au vehicule sau arme grele” şi intervin pentru a întări trupele ruse, le-a declarat responsabilul unor jurnalişti la Washington, sub protecţia anonimatului.

Responsabilul a precizat că a constatat transgferuri din zone precum Siria şi Libia, către Donbas, unde Rusia a lansat o nouă fază a atacului.

De asemenea, el a subliniat că este greu de identificat numărul exact dintre aceşti „10.000 până la 20.000” de indivizi care sunt din grupul privat Wagner şi câţi sunt luptători din Libia sau Siria.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat la sfârşitul lunii martie, că mai mult de 1.000 mercenari ai companiei Wagner vor fi desfăşuraţi în partea de est a Ucrainei pentru a lupta.

Cunoscuţi ca fiind apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, grupul Wagner şi paramilitarii săi sunt suspectaţi de comiterea de abuzuri în Mali, Libia şi chiar Siria.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a anunţat că Rusia a început luni o ofensivă masivă în partea de est a ţării, un nou obiectiv strategic pentru forţele ruse, după retragerea acestora din regiunea Kiev. O parte din acest teritoriu ucrainean se află deja în mâinile forţelor separatiste pro-ruse din 2014.

Efectuând această nouă ofensivă, trupele ruse vor controla, probabil în „patru până la şase luni”, regiunea Lugansk, o parte din Donbass şi un mic pod terestru în regiunea Zaporijia, a estimat oficialul european la Washington.

El a spus că se aşteaptă la „distrugerea totală” a oraşului Mariupol, un port strategic la Marea Azov, asediat încă de la începutul lunii martie de trupele ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite