Mariupol: Regimentul Azov contraatacă, ruşii folosesc bombardiere strategice
0În ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse invadatoare, militarii ucraineni ai Regimentului Azov continuă să reziste bombardamentelor şi chiar desfăşoară contraatacuri, provocând pierderi grele în rândul militarilor ruşi. În paralel, Rusia foloseşte bombardiere strategice Tu-22M3 pentru a bombarda oraşul Mariupol, principala ţintă fiind combinatul Azovstal, „baza” actuală a Regimentului Azov.
„Apărarea Mariupolului continuă. În ciuda forţelor copleşitoare ale inamicului, luptătorii Regimentului Azov efectuează un contraatac”, se arată într-un scurt comunicat al unităţii ucrainene, publicat pe o reţea de socializare, postare care este însoţită şi de un clip video. Acesta prezintă intensitatea şi duritatea luptelor de stradă din Mariupol: un detaşament de militari – despre care se afirmă că sunt membri ai Regimentului Azov – atacă un convoi compus din şase vehicule civile, inscripţionate cu litera „Z”.
Cel puţin două maşini sunt cuprinse de flăcări, în timp ce militarii ucraineni se deplasează printr-o curte până când ajung în dreptul unui zid. De partea cealaltă a zidului este oprită o dubă de culoare roşie. Câţiva militari, presupus a fi ruşi, se adăpostesc sub respectiva dubă sau se lipesc de zidul despărţitor, în timp ce militarul ucrainean îi atacă cu grenade de mână, aruncate cu boltă, de la foarte mică distanţă.
Regimentul Azov este o unitate a Gărzii Naţionale Ucrainene. Primele acţiuni pe câmpul de luptă ale regimentului au avut loc în bătălia de la Mariupol (mai-iunie 2014). Iniţial, a fost o miliţie formată din voluntari, care ulterior a fost încorporată în Garda Naţională. În prezent, toţi membrii regimentului sunt soldaţi pe contract.
S-a trecut la bombardiere strategice
Pe de altă parte, Kremlinul pare să-şi fi pierdut răbdarea, a trecut lupta pentru Mariupol la alt nivel şi a decis folosirea bombardierelor strategice Tu-22M3 pentru a lovirea trupelor ucrainene care s-au refugiat în uriaşul combinat siderurgic Azovstal. ,,Inamicul şi-a intensificat ostilităţile. În special, continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşului Mariupol, folosind bombardiere strategice Tu-22M3”, a spus Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat de presă.
Bombardierele Tupolev Tu-22M sunt relativ vechi şi au avut primul zbor în anul 1969. În timp, aeronavele au trecut prin mai multe procese de modernizare. Un upgrade considerat important este bazat pe avionică dezvoltată pentru aeronava de atac Suhoi Su-24. Ruşii pretind că upgrade-ul a crescut considerabil precizia navigaţiei, lucru neconfirmat, însă, de surse occidentale.
Ultimatum fără răspuns
În plus, Rusia a dat marţi un nou ultimatum forţelor ucrainene care continuă să opună rezistenţă în oraşul-port asediat Mariupol, mai ales în oţelăria Azovstal, cerându-le să depună armele până marţi la prânz, în schimbul promisiunii de a fi lăsaţi în viaţă, transmite EFE.
„Tuturor celor care depun armele li se garantează că vor rămâne în viaţă”, a declarat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale a Federaţiei Ruse, general-colonelul Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat. Cum era de aşteptat, ultimatumul a rămas fără răspuns în rândul trupelor ucrainene.
40.000 de deportaţi cu forţa
Primarul oraşului ucrainean asediat Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat luni că aproximativ 40.000 de civili au fost mutaţi cu forţa în Rusia sau în regiunile din Ucraina controlate de Rusia. „Din păcate, trebuie să declar că începând de astăzi locuitorii sunt deportaţi cu forţa. Am verificat prin intermediul registrului municipal, au deportat deja peste 40.000 de persoane”, a precizat edilul.
Primarul Mariupolului a spus anterior că, de la începutul invaziei ruse, până la 20.000 de civili au murit în oraş. Potrivit Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, la Mariupol au fost înregistrate 13 crematorii mobile ruseşti pentru a curăţa străzile de cadavrele civililor morţi.