Germania a asigurat că va sprijini statele baltice în faţa unui posibil atac al Rusiei: Vom proteja fiecare colţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock / FOTO EPA-EFE
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock / FOTO EPA-EFE

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a asigurat, miercuri, statele baltice, căberlin le va sprijini în faţa unei posibile ameninţări din partea Moscovei.

NATO va „proteja fiecare colţ de teritoriu, împreună", a afirmat Baerbock după o întâlnire cu omologul său leton, Edgars Rinkevics, în capitala letonă Riga. Ca aliaţi NATO, Letonia, Estonia şi Lituania se pot „bizui 100% pe Germania", a subliniat ea.

„Siguranţa Europei şi a noastră a tuturor este legată inseparabil de securitatea statelor baltice", a adăugat şefa diplomaţiei germane, care a început miercuri un turneu de trei zile în republicile baltice ex-sovietice - Letonia, Estonia şi Lituania.

Omologul său leton, care a criticat lentoarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina, a precizat că „Germania este un partener de încredere", făcând referire la rolul trupelor germane în grupul de luptă al NATO din Lituania.

Şefa diplomaţiei germane a mai afirmat la Riga că Berlinul este pregătit să sprijine militar Ucraina pe termen mediu şi lung, „atât în următoarele trei luni, cât şi în următorii trei ani".

În plus, ea a menţionat şi că livrarea de armament mai greu, cum sunt tancurile, „nu reprezintă un tabu, deşi aşa pare uneori în dezbaterile din Germania".

Annalena Baerbock a amintit şi că Germania a discutat cu state din NATO şi G7 şi în cazul în care acestea trimit rapid Ucrainei arme mai vechi, ţara le va înlocui cu arme de producţie germană.

Ministrul german de externe a vorbit pe de altă parte şi de o anume „manie naţionalistă" care se instalează în Rusia şi creează tensiuni în societatea germană, dar şi în Letonia. „Nu vom permite ca societăţile noastre să fie divizate", a asigurat ea, adăugând, referitor la un posibil embargo asupra importurilor de combustibil fosil rusesc, că Germania face "eforturi uriaşe pentru a depăşi dependenţa fatală de energia rusă", scrie Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite