Dmitri Medvedev pregăteşte discursul pentru un nou motiv de război? Rusia să aibă în vedere „posibile acţiune agresive” în cazul consolidării NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev FOTO EPA-EFE
Dmitri Medvedev FOTO EPA-EFE

Consolidarea NATO la frontiera de vest a Rusiei „nu mai este o figură de stil”, iar Moscova trebuie să fie pregătită „pentru posibile acţiuni agresive”, spune fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Medvedev reia ideea precum că o nouă evetuală extindere a NATO ar reprezenta o ameninţare pentru Rusia şi cere ca ţara sa să fie pregătită pentru „acţiuni agresive”.

Extinderea NATO „nu mai este o figură de stil, nu este un set de ameninţări standard. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru acele acţiuni agresive care s-ar putea întâmpla”, susţine el.

În ceea ce priveşte pregătirile, fostul preşedinte rus vorbeşte despre „nevoia de tehnică sigură, de înaltă tehnologie, puternică şi militară, şi cu dublă utilizare”.

Trebuie „să întărim inclusiv sistemul care permite să asigurăm Rusia cu cele mai moderne arme”, subliniază el.

Potrivit lui Medvedev, Rusia „se află într-o situaţie specială”. El se referă mai ales la sancţiunile impuse de mai multe ţări occidentale Rusiei din cauza agresiunii sale militare împotriva Ucrainei. La fel ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, Medvedev cataloghează aceste sancţiuni drept un „război economic”.

El susţine că Rusia era pregătită pentru această situaţie şi „nimeni nu va reuşi să sufoce economia” ţării sale.

Rusia trebuie să-şi concentreze toate forţele şi resursele „nu doar pentru a depăşi aceste încercări, ci pentru a ieşi din ele învingătoare”, insistă Dmitri Medvedev, citat de presa rusă.

Aceste declaraţii survin în contextul în care Finlanda şi Suedia intenţionează să adere la NATO. Cele două ţări iau în calcul această opţiune pentru a nu avea soarta Ucrainei. Finlanda începe miercuri dezbaterea privind aderarea la NATO.

Evocând joia trecută subiectul aderării Finlandei şi Suediei la NATO, Dmitri Medvedev a declarat că, în acest caz, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea pe flancul său vestic, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea Kaliningrad.

Duminică, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic, Nikolai Korciunov, a vorbit la rândul său despre „o creştere” a activităţii NATO în Arctica şi a lansat semnale cu privire la riscul producerii unor „incidente neintenţionate” în regiune.

Mai mulţi analişti politici şi militari avertizează că, în cazul unui succes militar în Ucraina, nu este exclus scenariul unei intervenţii a Rusiei împotriva ţărilor baltice, care au făcut parte din Uniunea Sovietică înainte de obţinerea independenţei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite