Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin susţine că procesul împotriva luptătorilor Azov va începe până la sfârşitul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Liderul administraţiei separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk, situată în estul Ucrainei, a afirmat, miercuri, că un proces al luptătorilor capturaţi din regimentul ucrainean Azov se va desfăşura până la sfârşitul verii, cel mai probabil în oraşul-port Mariupol, relatează, joi, Reuters, conform Agerpres.

Regimentul Azov, care are origini de extremă dreaptă şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene din lupta Ucrainei împotriva Rusiei în estul ţării. 

După o perioadă în care au luptat din buncărele şi tunelurile combinatului siderurgic, sute de combatanţi ai regimentului Azov s-au predat, în luna mai, forţelor ruse. 

În ciuda faptului că prizonierii de la Azov nu au fost oficial acuzaţi la 2 august, Curtea Supremă a Rusiei a hotărât că regimentul este o organizaţie teroristă, făcând posibilă punerea sub acuzare a luptătorilor capturaţi. 

Ucraina, care a judecat şi condamnat o serie de militari ruşi pentru crime de război săvârşite împotriva civililor săi, susţine că cei de la Azov sunt prizonieri de război, având dreptul la protecţia Convenţiilor de la Geneva. 

„Primul proces va avea loc probabil la Mariupol şi va fi organizat înainte de sfârşitul verii”, a afirmat jurnaliştilor Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, în timpul unei vizite organizate de Ministerul rus al Apărării. 

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk s-a exprimat din închisoarea Olenivka, situată în regiunea Doneţk, unde 53 de prizonieri de război ucraineni printre care se aflau şi luptători Azov, au fost omorâţi în 29 iulie în atacurile de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc. 

Puşilin a afirmat că la procesul prevăzut să înceapă la Mariupol presă şi reprezentanţi internaţionali pot participa: „Sarcina este să organizăm procesul cât mai deschis, pentru ca nimeni să nu aibă îndoieli". 

De asemenea, Rusia aminteşte în mod regulat de regimentul Azov pentru a-şi susţine afirmaţiile, potrivit cărora Ucraina ar fi dominată de „fascişti”, scrie Reuters. Media de stat ruse i-au comparat pe combatanţii Azov cu naziştii din cel de-al Doilea Război Mondial, a cărora înfrângere de către Uniunea Sovietică rămâne fundamentală pentru identitatea naţională rusă. Dar, observatorii menţionează că alături de armata sovietică au luptat şi reprezentanţii tuturor celor 15 republici componente ale URSS, printre care se numără şi Ucraina. 

Kievul afirmă că regimentul Azov a fost reformat de originile sale radicale şi că nu are legătură cu politica. Regimentul însuşi s-a distanţat de părerile întemeietorului său naţionalist.  

  

Totodată, regimentul neagă acuzaţiile de fascism, nazism şi rasism şi afirmă că Rusia răspândeşte dezinformare despre regiment. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite