LIVE TEXT | Război în Ucraina. Regimentul Azov, considerat grup „terorist“ de Rusia. Trei persoane ucise în timp ce erau evacuate din Herson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezistenţa în Azovstal
Rezistenţa în Azovstal

Federaţia Rusă continuă să transfere trupe din partea de nord a regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei, ceea ce va slăbi forţele ocupanţilor în direcţia Slaviansk.

UPDATE 21.14 Spania nu poate trimite tancuri Leopard în Ucraina deoarece se află într-o stare absolut deplorabilă. „Ar reprezenta un risc pentru cei care le folosesc”

Spania nu poate trimite tancurile sale Leopard 2A4 în Ucraina, deoarece acestea sunt „într-o stare absolut deplorabilă” şi ar putea reprezenta un pericol pentru cei care le folosesc, a declarat marţi ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, relatează Reuters.

În iunie, Robles a spus că posibilitatea „era pe masă” după ce ziarul El Pais a raportat că Spania ia în considerare trimiterea în Ucraina a aproximativ 40 de tancuri Leopard de fabricaţie germană ţinuţi la o bază militară din Zaragoza.

„Avem în vedere toate posibilităţile, dar pot spune deja că Leoparzii din Zaragoza, care nu au fost folosiţi de mulţi ani, nu pot fi trimişi pentru că se află într-o stare absolut deplorabilă”, a declarat Robles reporterilor marţi, în timpul unei vizite la baza din Torrejon de Ardoz, Madrid.

„Nu le putem oferi pentru că ar reprezenta un risc pentru oameni care le folosesc”, a spus ministrul.


UPDATE 17.22 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au purtat o convorbire telefonică, marţi, cu privire sprijinul militar suplimentar pe care alianţa îl va oferi Kievului.

„Am purtat o convorbire benefică cu preşedintele (Zelenski, n. red.) privind priorităţile pentru sprijinul militar”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.

„Este vital ca NATO şi Aliaţii să ofere şi mai multă asistenţă Ucrainei, şi mai repede”, a adăugat el.

Preşedinţia ucraineană a reiterat declaraţiile lui Stoltenberg, cerând aliaţilor Ucrainei să trimită sprijin militar într-un ritm mai rapid.


UPDATE 17.18 Ministerul rus al Apărării acuză Statele Unite că sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor ruse obţinute de Statele Unite prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi de asemenea Statele Unite validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte.

„Contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, (Washingtonul, n. red.) este direct implicat în conflictul din Ucraina”, susţine Ministerul rus al Apărării într-o postare pe canalul Telegram.

Statele Unite au transferat Ucrainei până în prezent circa 12 lansatoare HIMARS. Ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu, a susţinut marţi că armata rusă ar fi distrus şase astfel de sisteme, declaraţie neconfirmată de vreo altă sursă.


UPDATE 16.48 Ruşii şi-au aruncat în aer propriul tren cu muniţie şi echipamente, în încercarea de a se ascunde de sistemele HIMARS

Armata rusă a aruncat luni în aer un tren cu muniţie şi echipamente proprii la gara „Kalanchak”, care se află aproape de graniţa cu Crimeea ocupată, a anunţat Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei.

„La ora 8 dimineaţa, eşalonul a început să descarce. Se pare că, pentru a masca procesul de descărcare şi pentru a se proteja împotriva loviturilor HIMARS, ocupanţii au apelat la „mijloace de fumigaţie”, La ora 11:20 s-a auzit o explozie”, conform unui raport al autorităţilor ucrainene citat de ZN.

Potrivit sursei citate, imediat după explozie, eşalonul a început să se mişte în direcţia Crimeei fără niciun avertisment. „Personaulul militar al inamicului s-a împrăştiat panicat”. 

Potrivit ofiţerilor ucraineni de informaţii, cauza exploziei a fost manipularea neglijentă a muniţiei în timpul descărcării sau un incendiu provocat de utilizarea greşită a pirotehnicii în timp ce încercau să creeze o „cortină”de fum. 


UPDATE 14.53 Mobilizare în toată Ucraina pentru a asigura adăposturi încălzite în cazul unei ofensive ruse în iarnă: „Sperăm să nu fim nevoiţi să le folosim”

Departe de frontul de luptă din sud, în toate regiunile ucrainene a căror infrastructură a fost afectată de bombardamentele ruseşti, autorităţile ucrainene se mobilizează pentru a face stocuri de gaz, lemne şi combustibil pentru iarnă, pregătindu-se pentru posibilitatea unui război prelungit în timp ce ce aliaţii europeni ai Ucrainei sunt ameninţaţi cu tăierea livrărilor de gaze din Rusia.

„Toate oraşele se pregătesc pentru o iarnă grea. Rusia a închis robinetele de gaz ale vecinilor noştri şi încearcă să pună presiune şi pe noi. Obiectivul nostru este supravieţuirea. Trebuie să fim pregătiţi”, spune Andrii Sadovii, primarul oraşului Liov, a cărui infrastructură de electricitate a fost atacată în luna aprilie de rachete, relatează NYT.

Ucraina a mobilizat o campanie intensă pentru a-şi face stocuri de resurse energetice vitale şi a crea adăposturi dotate cu electricitate şi combustibil pe măsură ce Rusia îşi extinde ofensiva şi reduce aprovizionările cu gaze în Europa.

În Liov, muncitorii lucrează frenetic pentru a construi sobe şi a asigura stocuri de lemne pentru încălzirea unor adăposturi în cazul în care un număr mare de oameni ar rămâne fără locuinţe în urma bombardamentelor ruseşti.  De asemenea, ei fac rezerve şi de cărbuni pe care le stochează în spaţii ale primăriei.


UPDATE 14.39 Cinci luptători străini vor fi judecaţi în aşa-numita Republică Populară Doneţk, sub acuzaţia că sunt mercenari

Cinci luptători străini care s-au alăturat Ucrainei în apărarea oraşului portuar Mariupol vor fi judecaţi în cadrul unui proces aşa-numita Republică Populară Doneţk (RPD), sub acuzaţia că sunt mercenari, relatează CNN.

rintre cei cinci inculpaţi se numără un suedez, un croat şi trei britanici.

„Curtea de Apel a Curţii Supreme a RPD a primit un dosar penal împotriva cetăţenilor străini Mathias Gustavsson, Vjekoslav Prebeg, John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill, care sunt acuzaţi de mercenarism”, a precizat instanţa într-un comunicat emis marţi.

Data şi ora pentru audiere nu au fost încă stabilite, potrivit presei ruse.

CNN a contactat Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare din Marea Britanie (FCDO) pentru declaraţii în acest sens, dar încă nu a primit un răspuns.

Alţi doi britanici şi un cetăţean marocan au fost judecaţi şi condamnaţi la moarte de către o instanţă din aşa-numita RPD pe 9 iunie. Cei trei acuzaţi au fost luaţi prizonieri în regiunea Donbas şi acuzaţi că sunt mercenari care luptă pentru Ucraina.

Atât Marea Britanie, cât şi Ucraina au denunţat sentinţele, pe motiv că încalcă dreptul internaţional.


UPDATE 14.10 Curtea Supremă a Rusiei desemnează Regimentul Azov drept grup ”terorist”

Curtea Supremă a Rusiei a desemnat, marţi, Regimentul Azov din Ucraina drept grup terorist, a declarat un corespondent Reuters.

Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreaptă şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene din lupta Ucrainei împotriva Rusiei în estul ţării.

Rusia a citat în repetate rânduri Regimentul Azov atunci când declara că Ucraina este controlată de ”fascişti”.


UPDATE 12.32 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat documente ruseşti care conţin reglementări în privinţa organizării unui aşa-zis referendum de alipire a regiunii Herson la Rusia.

Moscova a făcut deja pregătiri pentru organizarea unui pseudo-referendum ilegal în regiunea Herson, ocupată în mare parte de forţele armate ruse, relatează Ukrainska Pravda.

Citând documente interceptate de SBU, publicaţia ucraineană notează că Moscova a stabilit partea propagandistică şi de acţiune, dar nu şi o dată pentru aşa-zisul vot.

Activişti plătiţi de Rusia ar urma să organizeze peste 140 de mitinguri pro-referendum şi pro-Moscova, dintre care peste 30 în oraşul Herson. Întregul proces va fi acoperit de propagandişti.

Pe de altă parte, administraţia instalată de ruşi a primit ordin să înfiinţeze 20 de „comisii electorale”. Componenţa acestor aşa-zise comisii ar fi trebuit să fi fost stabilită până la 1 august.

Pentru a convinge electoratul, administraţia de ocupaţie din Herson trebuie să împartă pachete cu alimente şi produse de primă necesitate.

SBU spune, potrivit Ukrainska Pravda, ca a identificat unde se află toţi trădătorii şi coordonatorii lor din Rusia implicaţi în organizarea pseudo-referendumului.


UPDATE 10.50 Trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc în timp ce erau evacuate din Herson cu un microbuz

Comandamentul Operaţional Sudic al Ucrainei a anunţat că trei persoane au murit în urma atacului asupra autobuzului de lângă Dovhe.

Microbuzul transporta şapte persoane care erau evacuate din satul Starosillea, ocupat temporar de forţele ruse, din regiunea Herson. Supravieţuitorii rămaşi au fost internaţi în spital, potrivit presei locale


UPDATE 09.50 SUA acuză Rusia că foloseşte un „scut nuclear”: Ucrainenii nu pot riposta, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de faptul că centrala din Zaporojie este acum o bază militară rusă folosită pentru a trage asupra forţelor ucrainene din apropiere. „Bineînţeles că ucrainenii nu pot riposta cu focuri de armă, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil în care să fie implicată centrala nucleară”, a declarat Blinken reporterilor după discuţiile privind neproliferarea nucleară de la Naţiunile Unite de la New York.


UPDATE 09.20 Procurorul general al Ucrainei: Prizonierii ucraineni de la Olenivka, ucişi cu arme termobarice

Presa de stat din Rusia a difuzat imagini cu o clădire distrusă, presupunându-se a fi unul din blocurile penitenciarului, şi fragmente de corpuri umane calcinate. Analizând imaginile, experţi de la Institutul pentru Studiul Războiului au spus însă că „nu este genul de daune pe care le-ar provoca un atac cu rachete HIMARS”. „Sunt mulţi experţi internaţionali care cooperează cu Parchetul general. Vreau să vă informez că concluziile preliminare ale experţilor noştri internaţionali indică faptul că metoda acestei crime a fost o armă termobară. Acestea sunt constatările preliminare ale mai multor experţi internaţionali. Cu siguranţă nu a fost un atac cu rachetă - sunt siguri de asta”, a declarat Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin.


UPDATE 07.50 Zelenski: Este prea devreme să ne bucurăm pentru reluarea exporturilor de cereale

„În momentul de faţă, este prea devreme pentru a trage concluzii şi a face previziuni", a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video cotidian, potrivit Agerpres. 

„Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată", a adăugat el.


UPDATE 06.02 Forţele armate ale Ucrainei vor putea, probabil, să lanseze o contraofensivă în direcţia Izyum 

Federaţia Rusă continuă să transfere trupe din partea de nord a regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei, ceea ce va slăbi forţele ocupanţilor în direcţia Slaviansk.

Forţele armate ale Ucrainei vor putea, cel mai probabil, să lanseze o contraofensivă în direcţia Izyum. Federaţia Rusă continuă să transfere trupe din partea de nord a regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei, ceea ce va slăbi forţele ocupanţilor în direcţia Slaviansk, consideră Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Federaţia Rusă probabil că suspendă deocamdată campania spre Slaviansk, potrivit analiştilor Institutului. ISW a citat cuvintele reprezentantului GUR, Vadym Skibytskyi, care a raportat că în urmă cu două săptămâni, armata rusă a retras grupurile tactice ale Forţelor Aeropurtate din regiunea Doneţk.

„De asemenea, Ministerul Apărării britanic a remarcat că forţele ruse au identificat probabil regiunea Zaporijia ca un front vulnerabil care trebuie consolidat, iar Statul Major al Ucrainei a raportat că forţele ruse se regrupează în regiunea Zaporijia. Imaginile din reţelele de socializare arată cum în ultima perioadă, trupele ruse transferă echipamente şi personal atât în ​​Zaporijia, cât şi în regiunea Herson”, a adăugat Institutul.

Potrivit experţilor, retragerea parţială a trupelor ruse din partea de nord a regiunii Doneţk va lipsi forţele inamice de puterea militară necesară în regiunea Slaviansk.

„ Retragerea va crea probabil o oportunitate pentru forţele ucrainene de a lansa o contraofensivă în direcţia Izyum, la fel cum capturarea de către Rusia a Oblastului Lugansk a permis Ucrainei să creeze condiţii pentru o contraofensivă în regiunea Herson. Redistribuirea trupelor ruse în regiunea Zaporijia presupune, de asemenea, că forţele ucrainene  aflate în contraofensivă nu se limitează la regiunea Herson şi, probabil, vor trece de-a lungul întregii axe sud-est”, a menţionat ISW.

UPDATE 04.31 Kremlinul ia în considerare o solicitare pentru o vizită comună la Olenivka a ombudsmanilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei

Federaţia Rusă are în vedere o solicitare pentru o vizită comună la locul atacului terorist de la Olenivka de către comisarii pentru drepturile omului din Ucraina şi Rusia.

Dmytro Lubinets, reprezentantul pentru drepturile omului al Radei Supreme, a anunţat acest lucru în timpul unui teleton. Potrivit comisarului, acesta a trimis o cerere Federaţiei Ruse cu privire la disponibilitatea sa de a vizita Olenivka împreună cu comisarul pentru drepturile omului în Federaţia Rusă Tetyana Moskalkova şi experţi internaţionali.

"Aşteptăm o reacţie. Puteţi spune că am primit un semnal că au primit cererea mea, o iau în considerare. Nu mă aştept ca asta să se întâmple în zilele următoare..." - a notat avocatul poporului.

Lubinets a adăugat că şi-a propus împreună cu Moskalkova să îi viziteze pe apărătorii răniţi ai Ucrainei, aflaţi în captivitatea inamicului, şi să demareze procedura acordurilor umanitare. El a precizat că ocupanţii încă nu au permis accesul la locul atacului terorist a reprezentanţilor Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

UPDATE 02.37 Potrivit locuitorilor din Kherson, invadatorii sunt foarte speriaţi. Ei merg din casă în casă şi se îmbracă în civil pentru a scăpa de pe câmpul de luptă.

FAU continuă operaţiunile ofensive de succes în regiunea Herson şi trag în mod regulat asupra poziţiilor invadatorilor.

UPDATE 02.15 Noi pierderi ale ocupanţilor: în sudul Ucrainei, apărătorii au eliminat alţi 32 de militari ruşi

Apărătorii ucrainieni au distrus alţi 32 de ocupanţi în sudul Ucrainei în ziua trecută. În plus, ruşii au pierdut un obuzier autopropulsat şi un sistem de rachete antiaeriene, se precizează într-un nou comunicat ce rezumă situaţia în zona Comandamentului Operaţional „Sud”.

Situaţia din zona operaţională este complexă şi tensionată, dar este atent monitorizată de forţele de apărare, se arată în mesaj. Ocupanţii ţin liniile de apărare şi continuă să acţioneze prin tactici de contrabaterie. Ruşii formează grupuri în direcţia Kryvyi Rih.

„În timpul zilei unităţile noastre au oprit trei încercări ale inamicului, în fiecare caz de tăria unui pluton întărit, ce efectua recunoaşteri de luptă în zonele Biloghirka şi Trudolyubivka. Inamicul nu a reuşit să-şi îndeplnească obiectivele. Cu pierderea a mai mult de o duzină de puşcaşi şi a 4 unităţi de vehicule blindate, inamicul s-a retras," - raportat în CO "Sud".

În total, ruşii au lovit de şase ori. În Kryvorizhzhia, ocupanţii au lovit Maryansky şi Granitny de două ori cu rachete de croazieră Tochka-U. În urma loviturilor au fost avariate obiective de infrastructură de transport, transformatoare şi linii electrice. Locuitorii paşnici nu au fost răniţi.

„Din direcţia Hreşcenivka în direcţia Novovorontsovtsi, inamicul a tras 15 rachete Grad. Nu au fost victime, dar au fost clădiri distruse. În zona Dolgovoi Rashisti, un sistem de rachete antitanc a tras asupra un microbuz civil.Trei civili au fost ucişi şi cinci au fost răniţi.Răniţii au fost transportaţi la spital, li s-a acordat ajutor.Pe parcursul serii, inamicul a tras 16 rachete cu sistemul Smerch la TPP Zelenodol, şi în acelaşi timp a tras 40 de obuze Gradov. Două clădiri au fost distruse, fără victime”, a adăugat OC.

În districtele Beryslavskyi şi Kakhovskyi din regiunea Herson, precum şi în Bashtanskyi din regiunea Mykolaiv, ocupanţii au atacat de trei ori poziţiile apărătorilor noştri cu elicoptere. Nu există pierderi în rândul armatei ucrainene. Ca răspuns la atacurile inamice, apărătorii noştri au lovit punctele inamice întărite din zonele Oleksandrivka şi Maksimivka de trei ori cu avioane.

UPDATE 01.24 Un nou pachet de ajutor militar de 550 de milioane de dolari pentru Ucraina

La 1 august, preşedintele american Joe Biden a semnat un memorandum privind alocarea unui nou pachet de ajutor militar de 550 de milioane de dolari Ucrainei. Potrivit CNN, pachetul include, printre altele, 75.000 de obuze de calibru 155 mm şi muniţie suplimentară pentru HIMARS.

ŞTIRE INIŢIALĂ Ocupanţii ruşi din regiunea Herson au furat cea mai faimoasă barjă din Ucraina

Ocupanţii ruşi au furat cea mai faimoasă barjă a Ucrainei din Herson. Este vorba de un şlep cu care erau transportaţi pepenii verzi de la Herson la Kiev în fiecare an, conform unor postări pe unul dintre canalele Herson Telegram.

"Activitatea armatei ruse a fost observată în zona Niprului. Au furat două vase şi le transportă cu remorchere în direcţia Herson", se arată în postare. Potrivit locuitorilor din zonă, barja este condusă spre Podul Antonivsky.

În acelaşi timp, se subliniază că aceasta este acelaşi şlep cu care pepenii verzi erau trimişi la Kiev în fiecare an din regiunea Herson la începutul lunii august.

La începutul lunii august 2021, o  barjă tradiţională  cu pepeni verzi a fost trimisă de la Herson la Kiev. 500 de tone de pepeni s-au încărcat toată ziua: soiul Herson cu o dungă. Marfa dulce a fost transportată de barja NBL-003 cu remorcherul Nodari Chanturia. Anul trecut, fermierii au crescut atât de mulţi pepeni, încât o parte din recoltă a fost pur şi simplu distrusă în satul Mykhailivka, regiunea Herson.

Transportul pepenilor verzi din Kherson peste Nipru a devenit deja o tradiţie şi un eveniment mult aşteptat pentru capitală. Pentru prima dată, o barjă cu pepeni verzi a mers la Kiev în 2017.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite