Cazul primului militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina: sergentul spune că va accepta pedeapsa şi că era „nervos“ şi „nu a vrut să omoare civili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE (Arhivă)
Foto EPA EFE (Arhivă)

Sergentul tanchist Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a spus vineri instanţei de judecată din Ucraina, care îl judecă pentru crime de război, că era „neros” şi „nu a vrut să omoare” un civil neînarmatm informează The Guardian.

Un sergent rus, care a pledat vinovat la începutul acestei săptămâni pentru că a împuşcat un civil ucrainean neînarmat, a declarat că va accepta orice pedeapsă din partea instanţei, în a treia zi a primului proces pentru crime de război rezultat din războiul Rusiei în Ucraina.

Vadim Şişimarin a declarat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că „era nervos de ceea ce se întâmplă” în ziua în care a murit Oleksandr Şelipov, în vârstă de 62 de ani, şi că „nu a vrut să ucidă”.

Stând în cutia cu pereţi de sticlă rezervată acuzaţilor, cu un hanorac gri cu albastru pe el, cu capul ras plecat, Şişimarin a adăugat: „Îmi pare cu adevărat şi sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aş vrea să-mi cer scuze încă o dată. Şi voi accepta toate măsurile de pedeapsă care mi se vor da”.

Joi, în timpul celei de-a doua audieri, Şişimarin i-a cerut văduvei lui Şelipov să-l ierte pentru uciderea soţului ei. Procurorii au cerut judecătorului să-l condamne pe Şişimarin la închisoare pe viaţă.

În pledoaria finală, avocatul lui Şişimarin, Viktor Ovsiannikov, a declarat că clientul său nu a fost vinovat de crimă premeditată şi crime de război şi a cerut judecătorilor să-l achite.

Într-un interviu pentru The Guardian la sfârşitul audierii, Ovsiannikov a spus că clientul său a ucis un civil la ordin şi, prin urmare, nu a considerat că este o încălcare a regulilor războiului.

„Există o lipsă de intenţie aici”, a spus el. „A fost o executare a unui ordin... nu a vrut să-l omoare şi asta are un anumit sens legal“.

„Aş evidenţia acei nenorociţi care au împuşcat în cap civili, pe la spate, la Bucea în timpul ocupaţiei”, a adăugat Ovsiannikov. „Este destul de diferit de circumstanţele în care se afla clientul meu.”

Potrivit procurorului ucrainean Andrei Siniuk, instrucţiunea de a deschide focul nu poate fi considerată un ordin militar şi, prin urmare, nu il protejează de responsabilitate pe Şişimarin.

„Persoana care a dat un «ordin» nu era comandantul lui. El era conştient de asta. Persoana care a dat instrucţiunile era conştientă de asta. Înainte de a urca în vehicul, nu se cunoşteau”, a spus Siniuk.

Şişimarin e de loc din Ust Illiinsk din regiunea de sud-est Irkuţk a Rusiei şi a fost comandant în divizia de tancuri Kantemirovskaia în ziua uciderii ucraineanului. Anterior, el fusese cu un grup de soldaţi ruşi care deschis focul asupra unui vehicul civil după ce convoiul lor a fost atacat de forţele ucrainene. Soldaţii ruşi au furat apoi maşina şi au condus-o.

Ulterior, au dat peste victima neînarmată, care vorbea la telefon la câţiva zeci de metri de propria casă. Unul dintre bărbaţii din maşină i-a spus lui Şişimarin „să omoare un civil, ca să nu-i raporteze apărătorilor ucraineni”, potrivit procurorilor. Şişimarin a deschis focul pe geamul maşinii.

„A tras trei până la patru focuri din armele sale automate”, a declarat Siniuk instanţei. „Ar fi putut să coboare din maşină şi să fi luat telefonul victimei? Da, ar fi putut. Ar fi putut să tragă un singur foc? D, ar fi putu . În schimb, a ucis un cetăţean civil al Ucrainei”.

Peste 1.000 de cadavre de civili au fost găsite sub dărâmături sau în gropi comune când ruşii s-au retras din regiunea Kiev la începutul lunii aprilie, lăsând în urmă o uriaşă scenă a crimei la care au lucrat procurorii internaţionali şi ucraineni.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că pregăteşte peste 40 de dosare pentru procese pentru crime de război, iar autorităţile spun că au înregistrat peste 10.000 de crime de război, inclusiv atacuri asupra spitalelor.

Agenţia de presă ucraineană Interfax a anunţat joi că încă doi soldaţi ruşi aflaţi în judecată în centrul ţării au recuboscut acuzaţiile că au tras asupra civililor.

Autorităţile din Ucraina se mişcă rapid şi încearcă să facă dreptate în timp ce conflictul este în desfăşurare. Oleh Tkalenko, un procuror superior din regiunea Kiev, a declarat că au identificat peste 5.000 de soldaţi ruşi care operau la nord de Kiev.

„Este un proces în desfăşurare”, a spus el. „După ce au fost identificaţi, încercăm să înţelegem ce crime au comis. Păstrăm evidenţa tuturor prizonierilor de război şi ştim care au comis crime de război şi care nu. Procuratura generală se ocupă de asta, precum şi de schimbul de prizonieri. Deci numai prizonierii care nu au comis crime de război puteau fi schimbaţi.”

Întrebat dacă Şişimarin ar putea fi schimbat pentru prizonieri ucraineni, avocatul său a răspuns: „Teoretic, un schimb este posibil. Dar este un proces separat. Orice prizonier de război ar putea fi dat la schimb.”

Kremlinul a spus că nu are informaţii despre proces şi că absenţa unei misiuni diplomatice în Ucraina îi limitează capacitatea de a oferi asistenţă juridică, dar a negat că soldaţii săi ar fi comis crime de război.

Procesul lui Şişimarin este văzut ca un test public al independenţei sistemului judiciar al Ucrainei. Un verdict este aşteptat luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite